S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

5 největších pozic Warrena Buffetta: Takhle se vydělávají miliardy

Warren Buffett je bezesporu nejsledovanějším a nejznámějším investorem v moderní historii. Koneckonců nikdo se nemůže pochlubit lepšími výsledky, než má on. Není divu, že se investoři neúnavně snaží vyrovnat jeho úspěchu analýzou jeho portfolia v naději, že si osvojí byť jen malý kousek Buffettova investičního génia. O to samé se tady pokusím já. Podíváme se na Buffettových 5 největších pozic!

Legendární investor Warren Buffett. Zdroj

Navzdory jeho bezkonkurenčnímu úspěchu byl Buffettův investiční model vždy transparentní, přímočarý a konzistentní. V zásadě investuje do spravedlivě oceněných blue-chip společností s vysokými dividendami, které mají silné rozvahy. Buffett nakupuje takové akcie s úmyslem udržet si je dlouhodobě.

Samozřejmě musím upozornit na zjevnou věc - Buffettův génius nespočívá v tom do jakých společností investoval. Spočívá v tom, že v nich investoval v době, kdy o nich dost možná nikdo jiný ani neuvažoval.

1. Apple 

Společnost Apple $AAPL+0.0% tvoří 47,6 % portfolia společnosti Berkshire Hathaway $BRK-B+0.9% . Apple představuje Buffettův největší podíl. Berkshire Hathaway vlastní přibližně jednu miliardu akcií tohoto technologického gigantu, které mají v době zveřejnění zprávy hodnotu 157,5 miliardy USD. Holy sh...! 😮

Společnost Apple v roce 2018 předstihla Wells Fargo $WFC+0.1% a obsadila první místo poté, co Berkshire Hathaway v únoru téhož roku nakoupila další akcie společnosti založené Stevem Jobsem.

2. Bank of America

Druhým největším Buffettovým podílem je s jednou miliardou akcií společnost Bank of America Corporation $BAC+0.2% , jejíž hodnota dosahuje 45 miliard USD a v prvním čtvrtletí roku 2022 tvořila 13,6 % jeho portfolia. Buffettův zájem o tuto společnost začal v roce 2011, kdy pomohl upevnit finance firmy po ekonomickém kolapsu v roce 2008. Investice do Bank of America, která je druhou největší bankou v zemi podle objemu aktiv, odpovídá Buffettově hladu po finančních akciích.

3. American Express

American Express $AXP+0.6% je druhou společností poskytující finanční služby, která se dostala do Buffettova seznamu pěti nejlepších, a zaujímá 7,5 % portfolia. Berkshire Hathaway drží 151,6 milionu akcií, jejichž hodnota k 1. čtvrtletí 2022 činila 24,8 miliardy USD.

Buffett získal svůj první podíl ve společnosti vydávající kreditní karty v roce 1963, kdy nutně potřebovala kapitál na rozšíření svých aktivit. Od té doby byl Buffett pro společnost zachráncem, a to mnohokrát, včetně finanční krize v roce 2008.

4. Coca-Cola

Buffett kdysi prohlásil, že denně zkonzumuje nejméně pět plechovek Coca-Coly, což možná vysvětluje, proč jsou akcie Coca-Cola Company $KO-0.4% jedním z jeho největších podílů.. Jedno je však jisté: Buffett oceňuje trvanlivost hlavního produktu společnosti, který se v průběhu času prakticky nezměnil.

V prvním čtvrtletí roku 2022 se 400 miliony akcií v hodnotě přibližně 23,7 miliardy dolarů tvoří Coca-Cola 7,2 % portfolia společnosti Berkshire Hathaway.


5. Kraft Heinz

Dne 14. února 2013 oznámily společnosti Berkshire Hathaway a 3G Capital transakci v hodnotě 28 miliard USD, jejímž cílem bylo získat globální potravinářskou značku H.J. Heinz Company. O dva roky později se společnost spojila se společností Kraft a vznikla Kraft Heinz Company $KHC-0.2% . V letech následujících po fúzi zažila společnost krušné časy, přičemž ceny akcií se propadly z nejvyšší hodnoty 96,65 USD v únoru 2017 na 19,99 USD v březnu 2020.

Navzdory tomu se zdá, že Buffett společnosti stále věří a k prvnímu čtvrtletí roku 2022 drží 325,6 milionu akcií Kraft Heinz v přibližné hodnotě 11,7 miliardy USD. To stačí na to, aby se společnost Kraft Heinz umístila na pátém místě našeho seznamu Buffettových podílů a zaujímala 3,5 % portfolia.

To byl výčet pěti největších pozic legendárního Věštce z Omahy. Jak vidno - není nutné trefit jackpot v podobě společnosti rostoucí o tisíce procent během několika měsíců. Klíčem k úspěchu je investice do kvalitních společností, které mají silnou finanční rozvahu, produkt a management. Až takovou najdeme, nezbývá nic, než čekat.

https://www.youtube.com/watch?v=K4af1V352eI

Toto není investiční doporučení. Jde pouze o můj edukativní příspěvek o portfoliu Warrena Buffetta na základě dat z Investopedie a dalších informací dostupných na internetu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

dá se to sice snadno spočítat, ale bylo by fajn uvést, kolik mu tyhle pozice ročně hodí na dividendách. Bude to zajímavé číslo

Nojo, ale tref to správně... :D

Tak samozřejmě - když člověk vidí historický graf tak to vypadá úplně jasně. Problém je, když je v té situaci a ta pravá půlka grafu chybí, žejo... 😂

Je to tak :D