S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Týmto 3 akciám sa vyhnite je dosť pravdepodobné, že sa zo situácie ohľadom sankcií už nezotavia

Prebiehajúci konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou má bohužiaľ príliš veľa nešťastných obetí. Investori, ktorí sa nedokázali dostať z ruských akcií skôr, ako medzinárodné burzy náhle prerušili obchodovanie s ruskými akciami, môžu stále dúfať, že sa raz dostanú von, keď sa obchodovanie obnoví.

Aj keď sú niektoré spoločnosti silné, nemusia sa z toho už zotaviť.

Tvrdé, bolestivé a ochromujúce globálne sankcie uvalené na ruské subjekty, ich oligarchov a kľúčové odvetvia by však mohli narušiť akékoľvek vyhliadky na skoré zotavenie z kapitálových strát, keďže mnohé dotknuté akcie sa už nikdy nemusia dostať späť na predvojnové maximá. Odteraz neexistuje spôsob, ako by investori mohli obchodovať s akýmikoľvek ruskými akciami, keďže Moskva uzavrela miestny akciový trh. Zablokoval predaj cudzincom, svetové burzy, kde sa obchodovalo s ruskými akciami, pozastavené obchodovanie s akciami krajiny a finančnými aktívami a poskytovatelia indexov odstránili aktíva z kľúčových indexov.

1. Sberbank $SBRCY

Sberbank je bankový gigant, ktorého väčšinovým vlastníkom je Bank of Russia. Je to najväčšia banka v krajine podľa aktív a mala významnú medzinárodnú prítomnosť – až kým to nezmenil konkurz na banky vyvolaný medzinárodnými sankciami. Všetko sa zmenilo vo februári, keď medzinárodné sankcie zahŕňali bezprecedentné vylúčenie z platobnej siete SWIFT pre niekoľko ruských bánk vrátane Sberbank. Zákazníci sa ponáhľali vyberať prostriedky a odchod služieb VISA $V+0.1% a MasterCard $MA+0.3%z Ruska poškodil jej podnikanie.

Akcie Sberbank sa naposledy od začiatku obchodovali o 95 % nižšie, keďže ruský bankový gigant oznámil svoje stiahnutie z európskeho trhu 2. marca 2022. Dcérske spoločnosti skupiny „čelili výnimočnému odlevu financií“ a „množstvu bezpečnostných obáv týkajúcich sa jej zamestnancov a kancelárie“. Banka už nemohla poskytovať likviditu svojim európskym dcérskym bankám a po vstupe majetku do likvidácie bude nasledovať konkurzné konanie. Napriek tomu si banka ponechala vlastníctvo svojej švajčiarskej dcérskej spoločnosti, o ktorej tvrdila, že naďalej funguje normálne a má dostatočný kapitál na pokračovanie prevádzky. Banka práve v novembri 2021 predala svoje pobočky v Bosne a Hercegovine, Chorvátsku, Maďarsku, Srbsku a Slovinsku, keďže znížila expozíciu v strednej a východnej Európe. A teraz úplne stratili svoju európsku divíziu.

2. Gazprom $OGZPY

Gazprom PJSC je najväčšou ruskou kótovanou firmou podľa ročného príjmu . Väčšinovým vlastníkom integrovanej ropnej a plynárenskej spoločnosti je ruská vláda. Gazprom je hlavným dodávateľom plynu do krajín EÚ a má rozsiahle plynovody po celom západnom Rusku smerujúce do Európy. Hoci Európania pomaly zakazovali dodávky spoločnosti kvôli súčasnej závislosti na jej plyne. Nemecko však spoločnosti uštedrilo ranu, keď sa rozhodlo neschváliť nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2, ktorého výstavba zhltla miliardy.

Gazprom mal v novom plynovode väčšinový podiel a kvôli nemeckým sankciám sa na trhu šuškalo, že Nord Stream 2 zvažuje vyhlásiť bankrot. Kľúčoví partneri, vrátane Shell, už nie sú zapojení do projektu a jeho osud vyzerá pochmúrne. Pointa je, že po rokoch investícií Gazprom a partneri nebudú môcť profitovať z predaja plynu cez 767-míľový plynovod. Orgány Spojených štátov tiež sankcionovali Nord Stream 2 AG , spoločnosť zodpovednú za výstavbu plynovodu. Nord Stream 2 je teraz núdzovým a uviaznutým aktívom. Ruský ropný a plynárenský gigant by mohol prísť o dlhodobé zákaznícke zmluvy v roku 2022 a neskôr. Možno by sa čínsky trh mohol otvoriť produktom Gazpromu. Nedávne sankcie však spôsobili určité trvalé škody na líniách financovania Gazpromu, úverových ratingoch a pravdepodobne aj na jeho medzinárodnej cenovej sile.

3. PhosAgro $PHOJY

PhosAgro kótovaná v Londýne je ruská spoločnosť, ktorá vyrába a distribuuje hnojivá na svetový trh. Jeho hlavné trhy sú Rusko a Európa. Kmeňové akcie PhosAgro sú väčšinovo kontrolované pánom Andrejom G. Guryevom a jeho rodinou, zatiaľ čo Vladimir S. Litvinenko vlastní približne 21 % akcií spoločnosti . Dvaja miliardári sú považovaní za príliš blízkych ruskému prezidentovi. Väčšinu ročného obratu PhosAgro tvorí medzinárodný export. Vývozné tržby za rok 2021 predstavovali 73,7 % z celkových ročných tržieb. Vývoz do Európy a Severnej Ameriky predstavoval 48 % celkového exportu za rok 2021 alebo viac ako 35 % celkového ročného obratu skupiny.

Aby zostala nákladovo konkurencieschopná, spoločnosť vlastní svoje logistické operácie prostredníctvom vlastníctva nákladných lodí, prístavov a železničných vagónov. Globálne sankcie poškodzujú jej prevádzku. S cieľom kúpiť záchranné lano spoločnosť PhosAgro 18. marca oznámila zníženie svojho podielu v cyperskej dcérskej spoločnosti Phosint Limited na 5 %. Pred touto materiálnou zmenou vlastnila spoločnosť PhosAgro 100% podiel v spoločnosti Phosint. Negrinio Limited, spoločnosť registrovaná na Cypre, získala 95% podiel v spoločnosti Phosint a neboli poskytnuté žiadne ďalšie podrobnosti. PhosAgro tiež prechádza krízou vedenia po tom, čo tento mesiac rezignáciou stratila svojho generálneho riaditeľa Andreyho A. Guryeva a troch ďalších členov svojej správnej rady. Zníženie úverového ratingu na špekulatívny stupeň, ktoré nasledovalo po nízkom ratingu krajiny, tiež zvýši náklady na podnikanie a zníži marže v budúcnosti.

Osobne si myslím, že tieto silné ruské spoločnosti sa z toho skôr či neskôr dostanú, len otázkou je, že či my sa dostaneme k obchodovaniu s ich akciami, tam vidím väčší problém. Pochybovať o ruskej energetike a hnojivách nemôžeme, pretože to su globálne komodity, ktoré sú nedostatkové a svojho zákazníka si nájdu. Pri písaní tohto článku som čerpal z Investorplace.com

Myslíte si, že sa dostaneme ešte k obchodovaniu ruských akcií?

Głosuj, aby zobaczyć wyniki! 36 odpowiedzi już jest!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Zaloguj się do Bulios

Zaloguj się i śledź swoje ulubione akcje, twórz portfolio i dyskutuj z innymi


Nie masz konta? Dołącz do nas

Rusko je pro mě uzavřená kapitola

Pokud časem dojde k nějaké změně režimu v kremlu tak budou ti dobře zasvěcení investoři ze City a Wallstreetu první kdo se vrhnou jako supi na lacinou hostinu. Pokud k výrazné změně nedojde bude to pro tyto společnosti delší maraton ale určitě přežijí.

Ja si tiež myslim, že určite prežiju len sa obavam akcii, to obchodovanie s akciami im to môže dosť sťažit

Asi je to nepoloží úplně, ale nešel bych ani do jedné už z principu a míry risku..

Akože asi podobne sa na to pozeram

Buy the dip 😂

len nie je kde kupit dip :D keď sa neda obchodovať

To teď může jen Kreml :dd

Tieto spoločnosti majú silné zázemie nemyslím si, že to neprežijú len to obchodovanie s ich akciami bude ťažšie...

Ja si tiež myslím minimálne energetika a hnojivá...

V pondelok maju na pol dňa otvoriť nejaké obchodovanie ak sa nemylim

Ozaj? Tak to budem sledovať