S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tyhle společnosti budou profitovat z prodeje amerického plynu do Evropy: A vy můžete taky

Válečná situace nám moc do karet nehraje. Minimálně z pohledu občana. Již tak vysokou inflaci nyní doplní mimořádné zdražení pohonných hmot a plynu v důsledku přiškrcení dodávek z Ruska. Jakožto investoři však můžeme na této nešťastné situaci profitovat. Amerika posiluje dodávky svého plynu do Evropy. Z toho pochopitelně budou těžit zapojené společnosti. A vy můžete také!

Dodávky plynu budou putovat zejména po moři

USA a Evropa se v zásadě dohodly na dohodě, která by zajistila, že do Evropy bude proudit stálý tok amerického zkapalněného zemního plynu, který by pomohl nahradit ruský plyn. Na dohodě musí společnosti ještě pracovat, ale znovu zdůrazňuje význam amerického plynu na světovém trhu a měla by sloužit jako podpora pro domácí firmy, které tento plyn produkují a přepravují.

To by mělo pomoci americkým producentům plynu, jako jsou Coterra Energy $CTRA+0.7%, EQT $EQT-1.1%  a Southwestern Energy $SWN-1.1%, a také společnostem jako Cheniere Energy $LNG a Energy Transfer $ET-0.4%, které plyn zpracovávají a přepravují. Všechny tyto akcie v pátek rostly.

Spojené státy vyvážejí přibližně 20 % zde vytěženého zemního plynu, z toho přibližně polovinu potrubím a polovinu lodí. Systém pro přepravu LNG již nyní funguje na hranici své kapacity a do roku 2024 se neplánuje otevření žádných nových velkých závodů. K financování závodu na LNG potřebují majitelé obvykle 20leté finanční závazky, což znamená, že potřebují mít určitý přehled o poptávce v příštích dvou desetiletích.

https://www.youtube.com/watch?v=l4tSDPpZIjQ

Evropa mezitím zvyšuje i snižuje poptávku po plynu. Ihned po příslibu posílat americký plyn do Evropy se v tiskové zprávě uvádí, že Evropa bude rychle pracovat na snížení poptávky po zemním plynu, který se nyní používá především k vytápění a výrobě elektřiny. Evropa také urychleně plánuje přechod na vodík pro výrobu energie, aby se snížilo množství produkovaného uhlíku. To dělá Spojeným státům trochu guláš v taktice. Zároveň Evropa nyní jejich plyn nutně potřebuje.

Analytici uvedli, že dohoda o LNG by měla zahrnovat buď veřejné financování, nebo nějaký mechanismus, který by umožnil přesunout dodávky plynu do Asie poté, co Evropa ukončí jeho dovoz.

V každém případě se dá předpokládat, že v krátkodobém horizontu budou z této situace silně profitovat již umíněné společnosti. Můžu tedy maximálně doporučit jejich důkladnou analýzu a zařazení na watchlist.

Toto není investiční doporučení. Jde čistě o moji amatérskou analýzu a názor na základě vyjádření Avi Salzmana.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 299 a je členem této skupiny od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tohle bohužel asi nikdy běžný investor nemůže zachytit včas. Ve chvíli kdy se to dozví někde z internetu, tak už je to zohledněno v ceně a maximální růst už je unreal chytit.

Je to tak, na druhou stranu tahle situace není otázkou několika dní. Spíš v řádech měsíců nebo let. Já vždycky doporučuju hodnotové, dlouhodobé Buffettovské investice, ale jestli tady někdo spekuluje na střednědobém horizontu tak to může být docela zajímavá informace

Jo, to každopádně. To bylo spíš takové povzdechnutí 😂😂😂 tak nějak celkově...