S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

ECB zvyšuje úrokové sazby

Profitlevel
5. 2. 2023
3 min read

Tento týden je opět tématem Evropská centrální banka a nová úprava úrokových sazeb. Je více než jisté, že trhy na očekávaný nárůst zareagují v následujících dnech. Jediná otázka, která by mohla znepokojovat nejen investory, je, o kolik se zvýší. Ostatně očekávaný nárůst je půl procentního bodu až 3 % a během příštích šesti měsíců bychom mohli vidět úrovně až 3,5 %. Kdo nakonec těží z takového zvýšení?

Rekordní zisky Deutsche Bank

V důsledku vyšších úrokových sazeb a příznivých tržních podmínek vykázala Deutsche Bank zisk již 10. čtvrtletí v řadě. Zatímco bydlení je pro zájemce o hypotéku čím dál nedostupnější, opačná strana, banky, na tom letos budou jednoznačně lépe. Roční čistý zisk Deutsche Bank za rok 2022 dosáhl 5 miliard eur, o 159 % více než v loňském roce, přičemž čistý zisk připadající akcionářům dosáhl 1,8 miliardy eur.

Podle agentury Reuters Deutsche Bank víceméně zdvojnásobila konsensuální odhad čistého zisku za čtvrté čtvrtletí na 910,93 milionu eur, čímž překonala svou roční prognózu ve výši 4,29 miliardy eur. K výsledkům přispěl také plán restrukturalizace zaměřený na snížení nákladů a ke zlepšení ziskovosti pravděpodobně pomohlo i ukončení globálních operací v oblasti prodeje a obchodování s akciemi.

Společnost také omezila investiční bankovnictví a v roce 2022 zrušila přibližně 18 000 pracovních míst. Banka prošla v posledních třech letech transformací a zaznamenala výrazné zlepšení oproti 1,9 miliard eur vykázaným v roce 2021. Německá banka dosáhla nejlepších výsledků za posledních patnáct let.

Nástrahy trhu ovlivňují akcie

Navzdory dobrým výsledkům začaly akcie Deutsche Bank ve čtvrtek klesat přibližně o 5 %. * Dosažený zisk totiž není jediným faktorem, který investoři zvažují. Kromě úspěšného čtvrtletního zisku a třetího čtvrtletí ovlivňují růst akcií také problémy, kterým německá banka čelí. Investoři vidí rizika především v rostoucí inflaci, která zpomaluje hospodářský růst, v přicházející recesi, regulacích a v neposlední řadě ve vojenském konfliktu na Ukrajině. Za poslední rok se akcie společnosti propadly v průměru o 14 %. * Nicméně další zvyšování klíčových úrokových sazeb by mohlo Deutsche Bank pomoci.

Výkonnost akcií Deutsche Bank AG NA O.N. za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)

Pokud jde o celkový bankovní segment v eurozóně a zvyšování sazeb, ECB hodnotí tento sektor jako dostatečně zdravý, aby zvládl i tuto výzvu.  Pokračující růst úrokových sazeb bude mít významný dopad na rozvahy a ziskovost bank a v konečném důsledku na jejich schopnost poskytovat půjčky. I přes dobré zdraví sektoru mohou některé banky pocítit negativní dopad, zejména ty, které nevěnovaly dostatečnou pozornost přípravě na krizi.

Lucía Žárska, analytička společnosti ProfitLevel

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.