S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Táto spoločnosť má všetky predpoklady, aby ju kúpil Warren Buffett a spravila veľký rast

Táto akcia zatiaľ nie je zisková, pretože míňa veľa peňazí na vývoj a rast spoločnosti. Čiže sa nevykazujú ziskovosťou a atraktívnymi finančnými ukazovateľmi, do ktorých zvykne Warren Buffett $BRK-A-0.6% investovať, avšak spĺňa množstvo kritérií z hľadiska atraktivity sektora, v ktorom pôsobí a mnoho klasických kritérií, ktoré Buffett uprednostňuje a tak je veľká pravdepodobnosť, že by sa na nich mohol zamerať.

Spoločnosť, ktorá môže vysoko zaujať Warrena Buffetta.

Poskytovateľ zdravotného poistenia domácich zvierat Trupanion $TRUP-16.5%nie je typickou spoločnosťou Warrena Buffetta, ale to neznamená, že by sa im Oracle of Omaha úplne vyhýbal. Hoci v portfóliu Berkshire Hathaway nenájdete zdravotné poisťovne, Buffett je známy investíciami do podnikov so širokými ekonomickými a významnými konkurenčnými výhodami a vysoko predvídateľným príjmami. 

Čo si môže najlegendárnejší investor na svete myslieť o Trupanion a ako môžu iní hodnotoví investori použiť jeho myslenie na svoju vlastnú analýzu? Pozrime sa, ako si tieto akcie vedú oproti typickým Buffettovým benchmarkom, počnúc obchodným modelom spoločnosti, ktorý by mu mal inklinovať.

Čo by sa asi Buffettovi páčilo na tejto spoločnosti

Trupanion ponúka poistenie pre majiteľov domácich zvierat, takže správna lekárska starostlivosť bude cenovo dostupnejšia, ak majú domáce zvieratá zdravotný problém. Ako poskytovateľ poistenia musí spoločnosť vyvážiť náklady na plnenie nárokov a získavanie nových predplatiteľov pravidelnými príjmami z predplatného. Ak bude úspešná, spoločnosť bude mať konzistentné prílevy a relatívne nízke, nemenné náklady. Efektívne poisťovacie spoločnosti majú priaznivú jednotkovú ekonomiku, čo znamená, že na rast nemusia nevyhnutne získavať dodatočný kapitál.

Vo všeobecnosti by Buffetta priťahovala stabilná základňa príjmov Trupanionu . V roku 2021 zarobil 699 miliónov dolárov na celkových príjmoch z viac ako 1,1 milióna domácich miláčikov, pričom jeho horná línia sa medziročne zvýšila o 39 % a celkový počet zaregistrovaných domácich zvierat vzrástol o 36 % v porovnaní s rokom 2020. Tým sa obmedzuje neprerušovaný päťročný rast. séria, počas ktorej sa ročné tržby spoločnosti zvýšili o 188 %. 

Pre Buffetta je „neprerušovaná“ časť dosť dôležitá. S priemernou mesačnou mierou retencie nad 98,7 % je jasné, že zákazníci sú v drvivej väčšine lojálni, čo je ďalší veľký bod v prospech tejto akcie.

Relatívne nízke zaťaženie variabilnými nákladmi spoločnosti Trupanion by bolo v očiach Buffetta ďalšou výhodou. Variabilné náklady spojené s poskytovaním poistenia tvoria len 9,8 % z výnosov z predplatného.  

Napokon, Buffetta by potešilo minimálne zadlženie Trupanionu a držba hotovosti. S dlhom iba 800 000 USD a viac ako 213,4 milióna USD v hotovosti oproti prevádzkovým nákladom na rok 2021 vo výške 139,3 milióna USD je podnik v dobrej finančnej kondícií. 

Zdroj: Fool.com

Čo by urobil Buffett?

Vzhľadom na nedostatok skutočných ekonomických výsledkov v Trupanione, ziskovosť a vysoké náklady na získanie zákazníkov by Buffett pravdepodobne nateraz nekúpil spoločnosť, ale určite by ju mal vo watchliste. Napriek tomu sú analytici názoru, že Trupanion by mohol ľahko dozrieť na druh podnikania, ktorý by Buffett veľmi rád vlastnil. Spoločnosť vyniká v získavaní a udržiavaní zákazníkov. Je tiež jasné, že sa v súčasnosti zameriava skôr na rast ako na efektívne generovanie zárobkov, takže veci, na ktorých by Buffett mohol v súčasnosti zaváhať, nie sú nevyhnutne trvalé problémy. Akonáhle Trupanion preukáže, že dokáže spoľahlivo premeniť svoj silný rast predplatiteľov a výnosov na stabilný rast zárobkov, prejde dlhú cestu k splneniu Buffettových kritérií. Navyše, keď táto poisťovacia spoločnosť pre domáce zvieratá dokáže, že jej jedinečné konkurenčné výhody nie je možné ľahko replikovať a že tieto výhody v skutočnosti vedú k lepšie obhájiteľnému podielu na trhu, tak je dosť pravdepodobné, že Buffett na nich upriami pozornosť.

Ja osobne si tiež myslím, že nie sú ešte v štádiu, aby boli akvizované tak veľkou spoločnosťou, akú má Buffett. Ale musíme si povedať, že je to sektor, ktorý Buffetta zaujíma a tie finančné ukazovateľe, ako zadĺženosť a voľný peňažný tok sú určite zaujímavé. Ak preukážu vyššie spomenuté potrebné náležitosti tak si osobne myslím, že budú horúci kandidát, ale neberte to ako investičnú radu, skôr si to tiež zaznačte do watchlistu a sledujte ich výkony.

Zdroj: Fool.com

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ten záujem by mohol byť, avšak ťažko predpovedať jeho rozhodnutia

ale tak predispozície sú