S&P 500 ^GSPC 5,112.21 +1.26%
Alphabet GOOG $173.91 +10.10%
Nvidia NVDA $879.84 +6.48%
Amazon AMZN $179.87 +3.57%
Microsoft MSFT $409.85 +2.71%
Meta META $440.00 -0.31%
Tesla TSLA $170.70 +0.31%
Apple AAPL $169.86 -0.01%

Dôležité udalosti, ktoré by mali vidieť investori do elektrických vozidiel

Tieto udalosti by mali vidieť prevažne investori do spoločnosti Lucid $LCID+2.0%, ale taktiež aj Nio $NIO+9.6%a $GM+1.0%. Tento týždeň medzi hlavné titulky patria ďalšie správy o problémoch dodávateľského reťazca, ako aj nové štúdio, okrem iného. Taktiež sa vytvárajú nové partnerstvá, ktoré by mali výrazne napomôcť rozširovaniu EV.

EV stále bojujú s viacerými problémami, ktoré by mal každý investor vidieť.

Od vykazovania zisku 28. februára akcie spoločnosti Lucid $LCID+2.0%klesli o viac ako 10 %. prečo? Správa o príjmoch bola zatienená poklesom odhadovanej produkcie v roku 2022 . Predtým spoločnosť s elektrickými vozidlami poskytovala v roku 2022 usmernenie k výrobe 20 000 vozidiel, ale toto číslo v správe kleslo na 12 000 až 14 000 vozidiel. Lucid pripísal znížený odhad produkcie „mimoriadnym problémom dodávateľského reťazca a logistiky“. K 28. februáru Lucid vyrobili 400 vozidiel a dodali 300 z nich.

Lucid oznamuje nový showroom a bezplatné nabíjanie v Kanade. Tento týždeň Lucid oznámila, že otvorí nové štúdio v Toronte, ktoré bude druhým v Kanade. Po novom štúdiu bude mať Lucid 23 showroomov po celej Severnej Amerike. Okrem toho spoločnosť Lucid oznámila spoluprácu s Electrify Canada s cieľom poskytnúť dva doplnkové roky bezplatného nabíjania. Bezplatné nabíjanie je dostupné pre kanadských zákazníkov, ktorí si zarezervujú Lucid Air do 30. júna. Očakáva sa, že dodávky Lucid Air v Kanade začnú túto jar. Spoločnosť Electrify v súčasnosti poskytuje nabíjanie 150 a 350 kilowattov (kW) prostredníctvom svojich 120 individuálnych nabíjačiek v Kanade. Do roku 2026 spoločnosť očakáva, že bude v celej krajine prevádzkovať viac ako 500 individuálnych nabíjačiek.

Zvýši prudký nárast cien plynu dopyt po EV?

Ceny plynu v posledných týždňoch prudko vzrástli v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. V dôsledku toho mnohí investori špekulujú, že dopyt po EV stúpne. Nemusí to však byť presne tak. CNBC  uvádza, že mnohí zákazníci, ktorí dúfajú, že prejdú na EV, môžu mať „smolu“. Je to preto, že pretrvávajúce problémy s dodávateľským reťazcom, nedostatok zásob a existujúci dopyt po elektromobiloch už zákazníkom sťažili ich kúpu. 

Problémy s dodávateľským reťazcom Lucid skutočne vyšli najavo, keď spoločnosť znížila svoje výrobné usmernenia na rok 2022. Teraz zostáva veľkou otázkou: ako dlho budú tieto problémy trvať na akciách LCID? Na zodpovedanie tejto otázky je užitočné pozrieť sa na to, ako sa kolegovia spoločnosti vyrovnávajú s rovnakými výzvami.

Minulý týždeň spoločnosť Nio $NIO+9.6% oznámili zisky, ktoré boli zvýraznené slabými prognózami v prvom štvrťroku. Analytici očakávali v prvom štvrťroku dodávky 27 958 vozidiel , ale spoločnosť Nio uviedla, že očakáva 25 000 až 26 000 vozidiel. Toto znížené vedenie bolo výsledkom problémov s dodávateľským reťazcom a iných protivietorov. Nio vedenie môže znamenať ďalšiu slabosť pre produkčný cieľ Lucid.

Minulý piatok spoločnosť General Motors $GM+1.0% tiež oznámili, že na týždeň pozastaví výrobu vo svojom montážnom závode Fort Wayne. GM vysvetlil: „V dodávateľskej základni polovodičov stále existuje neistota a nepredvídateľnosť a aktívne pracujeme s našimi dodávateľmi na zmierňovaní potenciálnych problémov. GM však tiež uviedol, že ponuka polovodičov bola v prvom štvrťroku lepšia „v porovnaní s minulým rokom ako celkom“. V dôsledku toho spoločnosť GM zlepšila svoj výrobný a dodací proces počas roku 2022 doteraz. To je dobré pre ostatné automobilky.

Určite EV bude čeliť rôzným výzvam, ako nedostatok polovodičov alebo problémy s dodávateľským reťazcom, taktiež krajiny mimo USA majú stále pomerne málo nabíjacích staníc, čo nevytvára atraktivitu pre kúpu EV. Ja si myslím, že rast cien plynu a ropy bude určite viesť k postupnému prechodu k EV, ale tomu dávam ešte roky a preto to môžme brať ako možno pomerne "skorú" investíciu do EV, ale neberte to ako investičnú radu.

Zdroj: Investorplace.com

Máte nejaké akcie EV?

Vote to see the results! 22 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Tak určite budú bojovať s viacerými surovinovými nedostatkami

Ano ale tak tie polovodiče sú dosť problém

ale globálny netýka sa len EV, ale samozrejme nie je to dobré