S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

5 předpovědí pro REIT akcie v roce 2022: Co sledovat pro maximalizaci zisků?

Od masivního výprodeje technologických akcií až po rusko-ukrajinskou krizi, která otřásla dodávkami ropy, nebyla letos nouze o události, které hýbou trhem. S nejistotou, která se vznáší nad trhem, je čas vrátit hlavu zpět do práce a provést další výzkum, abyste se vyhnuli další panice a ztrátám. Dnes vám představím 5 predikcí pro REIT akcie, které je nutné sledovat pro maximalizaci zisků.

Co bude hrát akciím REIT do karet?

Vzhledem k tomu, že sektor nemovitostí je jedním z nejspolehlivějších ukazatelů pro předpovídání recese nebo ekonomického boomu, je stále důležitější ujistit se, že jste při analýze prostoru na vrcholu své hry.

Takže bez dalších okolků se pojďme podívat na pět předpovědí, které potřebujete vědět o tomto roce.

  • Oceňování nemovitostí v krátkodobém horizontu poroste
  • Lidé se stěhují do jižních států, kde poroste poptávka
  • Ubytování a komerční nemovitosti jsou pod tlakem
  • Úrokové sazby hypoték vytlačí kupující z trhu
  • REIT zůstanou nesplacenou investicí do nemovitostí

Předpovědi trhu s bydlením: Hodnoty nemovitostí budou v krátkodobém horizontu i nadále růst

Inflace je klíčovým módním slovem na Wall Street. Kvůli pandemii Covid-19 musel FED zavést politiky, aby odvrátil možnosti recese. Mezitím vláda musela vydat masivní stimulační platby jednotlivcům a podnikům, aby zajistila, že nedojde k obrovské nezaměstnanosti.

Nakonec se americká ekonomika zotavila, když se Amerika stala první zemí skupiny G-7, která plně zotavila veškerý ztracený hrubý domácí produkt (HDP). Nezamýšleným důsledkem však byla nekontrolovatelná inflace. Bylo to proto, že lidé měli peníze na utrácení díky stimulačním kontrolám a kvůli viru došlo k narušení dodavatelského řetězce.

Fed se snaží tyto problémy řešit zvyšováním úrokových sazeb. Škoda však byla napáchána. Vzhledem k vysokým materiálovým nákladům a mzdám jsou stavěné domy drahé. Neočekává se, že by tento trend v dohledné době polevil. Lze tedy očekávat, že ocenění nemovitostí se bude v krátkodobém horizontu nadále pohybovat na sever, než úrokové sazby a rostoucí zásoby ochladí trh.

Jižní státy získávají masivní trakci

Jednou ze zajímavých věcí, které z pandemie vzešly, jsou měnící se postoje k rovnováze mezi pracovním a soukromým životem.

Během pandemie si část z nich uvědomila, že si chtějí užít plnější život se svými rodinami, daleko od shonu velkých měst. Proto vidíme masivní nárůst poptávky po nemovitostech v jižních státech USA.

Jižní státy mají několik výhod, včetně kratších zim než jiné části země a větší cenové dostupnosti. Některé z trhů s největším růstem byly v Tennessee, na Floridě a v Texasu.

Předpovědi trhu s bydlením: Hotely a komerční nemovitosti zůstanou pod tlakem

Jedním z klíčových trendů, které jsme během pandemie viděli, byl boj hotelů a komerčních kancelářských budov. 

Vzhledem k povaze této krize lidé méně cestovali a pracovali z domova. Je nepravděpodobné, že by oba tyto trendy v dohledné budoucnosti ustoupily.

Údaje TSA odhalují, že cestující jsou zpět, jen ne v počtech, které byly před pandemií. Mezitím je práce z domova na vzestupu, protože zaměstnavatelé si uvědomují, kolik času je ušetřeno, což lze přesměrovat na jiné aspekty jejich podnikání. Zaměstnanci sami také rádi pracují doma, protože zažívají méně stresu a mohou pokračovat v práci při pochůzkách mimo kancelář.

Proto většina společností přijala ve svých politikách nějakou formu práce z domova. To znamená, že mnohem více nemovitostí je vázáno na rodinné a vícegenerační domy namísto kancelářských prostor.

Úrokové sazby hypoték se vyšplhají a vytlačí kupující z trhu

Jedním z klíčových problémů letošního roku, které budou muset investoři řešit, jsou rostoucí úrokové sazby. 

Prvního ze sedmi zvýšení úrokových sazeb jsme již v letošním roce zaznamenali. Statistiky Asociace hypotečních bankéřů ukazují, že sazby 30leté hypotéky s fixní sazbou by se měly do konce letošního roku pohybovat kolem 4,5 %.

Mohlo by to vytlačit velkou část kupujících mimo trh. V letošním roce jsme již zaznamenali obrovský nárůst cen domů. Mohlo by to být příliš mnoho pro mnoho kupujících domů, když to spojíte se zvýšením úrokových sazeb. Můžete to vidět u některých předpovědí, které se objevují. Údaje například naznačují, že ceny domů vzrostly v roce 2021 o 19,5% a očekává se, že v roce 2022 vzrostou o 11%.

Proto v první polovině roku pravděpodobně uvidíte pokračování vysokých cen bydlení. Když zásoby rostou, zatímco hypoteční sazby rostou, potenciálně to ochladí trh s bydlením v pozdní části roku.

Předpovědi trhu s bydlením: REIT zůstávají nejlepším způsobem, jak investovat do nemovitostí

REIT, také známý jako Real Estate Investment Trust, je společnost, která vlastní a provozuje nemovitosti produkující příjmy.

REIT jsou společnosti, které často vlastní a provozují komerční nemovitosti, jako jsou kancelářské budovy, nákupní centra a hotely. Každoročně vyplácejí akcionářům "90% svého zdanitelného příjmu".

Výhody investování do REIT jsou:

  •  Investor má diverzifikovanou expozici na trhu s nemovitostmi, aniž by musel sám spravovat nemovitost.
  •  Mohou získat expozici vůči různým typům nemovitostí v rámci jedné investice.
  • Poskytují likviditu tím, že jsou obchodovány na burze.

 

Při investování do této oblasti byste se měli podívat pouze na to, jaké nemovitosti se daří dobře. Trendy například ukazují, že datová centra budou v budoucnu stoupat. Transformace, ke které dochází ve světě, vedla k výraznější závislosti na elektronickém obchodu. Jedním z hlavních faktorů, které k tomu přispívají, je nárůst významu databází pro elektronický obchod. Proto je investování do REIT datových center, jako je Digital Realty Trust (NYSE: $DLR-0.8%), CoreSite Realty (NYSE: $COR+0.1% ), Realty Income Corporation (NYSE:$O-0.1%) skvělým způsobem, jak diverzifikovat své portfolio a získat expozici tomuto rostoucímu trendu, abyste získali šťavnatý dividendový výnos, když jste na tom.

Také stojí za to investovat do jednorázových pronájmů REIT. Vidíme, jak se mileniálové usazují v domácnostech, když vstupují do věku nákupu a předchozí generace odchází do důchodu v masivním počtu. Všichni tito lidé hledají domovy pro rodinu. Jedná se o určitý posun, který by měl po určitou dobu těžit z pronájmu REIT pro jednu rodinu.

  • Závěrem chci dodat, že REIT akcie dávají v aktuální situaci a době smysl, proto by si žádný investor neměl nechat ujít příležitost a vytvořit si část portfolia z REIT akcie/akcií.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 440 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Já si myslím, že i z dlouhodobého hlediska budou cen růst, protože lidé budou neustále bydlet.

To je lehce spekulativní. Růst mohou, co se týká počtu nemovitostí, ale dnešní krize, která tu za 10 let snad nebude, zase shodí cenu nemovitostí níž. Navíc beru v potaz i to, že k dnešnímu dni, ale celkově za posledních x měsíců hlásí většina REIT společností skoro maximální obsazenost, která zde taktéž nemusí být dlouhodobě.

U REIT taktéž očekávám dlouhodobější růst a proto aktivně investuju 🤞

$COR+0.1% a $O-0.1% jsou skvělá volba pro dlouhodobý horizont.