S&P 500 ^GSPC 5,309.26 +0.02%
Tesla TSLA $181.00 +3.46%
Meta META $463.07 -1.23%
Microsoft MSFT $430.03 +1.10%
Amazon AMZN $182.09 -0.79%
Apple AAPL $191.85 +0.42%
Nvidia NVDA $950.59 +0.29%
Alphabet GOOG $178.52 +0.03%

Jedna z největších akvizic Microsoftu opět způsobuje problémy: Stálo jim to vůbec za to?

Videoherní průmysl není žádný med. Hráči jsou extrémně náročnými zákazníky a jejich přízeň nikdy netrvá věčně. Proto jsou kvalitní vývojářská studia extrémně ceněná. Jedním takovým může být i Activision Blizzard, který byl nedávno odkoupen Microsoftem. Ne každému se ale tato transakce líbí. Jaká kontroverze právě probíhá na bitevním poli videoherního průmyslu?

Microsoft se naplno obouvá do herního průmyslu

Zatímco v USA je dnes herní průmysl dojnou krávou, jejíž hodnota bude v roce 2020 činit 173,7 miliardy dolarů, v Japonsku rozkvetl dávno předtím. Společnost Nintendo $7974.T stála v čele tohoto odvětví jako první, když v roce 1975 uvedla na trh svou první hru "EVR Race".

V době, kdy se Microsoft $MSFT+1.1% rozhodl, že vstoupí do hry, Sony $SONY-1.6% a Nintendo již dlouho dominovaly japonskému trhu a byly známé jako důvěryhodní vydavatelé, kteří vytvářejí vynikající hry.

A zatímco americké publikum přijalo Xbox dobře, asijské trhy s ním nechtěly mít nic společného, takže Microsoft se potýkal s frustrujícím problémem, že nedokázal zaujmout - a získat příjmy - významného sektoru trhu.

Nedávné oznámení společnosti Microsoft, že hodlá převzít vydavatele videoher Activision Blizzard $ATVI+0.1% je elegantním řešením tohoto problému. Spojením aktiv společnosti Activision Blizzard se svými vlastními může Microsoft zvýšit své postavení v žebříčku, aniž by řešil problém Japonska, a stát se tak třetí největší videoherní společností vedle společností Tencent a Sony.

Existují však i odpůrci této transakce

Ve čtvrtek zaslali čtyři američtí senátoři dopis Federální obchodní komisi, v němž ji žádají, aby se blíže zabývala dohodou mezi společnostmi Microsoft a Activision.

Bernie Sanders, Elizabeth Warrenová, Cory Booker a Sheldon Whitehouse v dopise prosí předsedkyni FTC Linu Khanovou, aby zvážila, jak by fúze mohla zamlžit význam četných stížností na sexuální obtěžování, které byly na společnost Activision Blizzard v posledním roce směřovány.

Zjednodušeně řečeno - vše se opět točí kolem celkové nálady a tlaku uvnitř společnosti Activision Blizzard, která dlouhodobě čelí nařčením z různého obtěžování a nerovnoprávnosti. Toto pozdržení by mohlo opět výrazně ovlivnit vývoj ceny Microsoftu i Blizzardu. 

https://www.youtube.com/watch?v=3Vf6_GOf1lk

Toto není investiční doporučení. Jde čistě o můj amatérský pohled na věc založený na datech z internetu a analýze Coletta Bennetta.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Z mého pohledu to postrádá logiku. Proč by MSFT zametal skandály ATVI když bude mít možnost dosadit tam své vedení a Kotick půjde s největší pravděpodobností po sloučení těchto dvou firem od válu? Už před oznámením akvizice si připravili půdu a kritizovali tam jejich poměry s tím že by jim mohli stopnout přístup k Xboxu. Vláda se jen obava rostoucího vlivu těchto korporatu, ideálně by jim stačily pouze jejich peníze;)

To je tak vždycky. Navíc na to opravdové pozadí stejně nejspíš nevidíme