S&P 500 ^GSPC 5,126.34 +1.23%
Apple AAPL $184.98 +6.90%
Nvidia NVDA $891.00 +3.83%
Microsoft MSFT $405.95 +2.04%
Meta META $450.36 +1.97%
Amazon AMZN $186.38 +0.90%
Tesla TSLA $180.82 +0.45%
Alphabet GOOG $167.93 -0.31%

Milionář Mark Tilbury doporučuje tyto 3 indexové fondy, které vás učiní bohatými

Milionář Mark Tilbury pravidelně rozebírá investiční strategie a postupy, které právě z něj učinili milionáře. V dnešním článku se zaměříme na indexové fondy, které mohou udělat bohaté i z vás. Sám Tilbury označuje investování do indexových fondů jako velmi snadné a neuvěřitelně efektivní, jelikož zde může investovat i člověk bez sebemenších zkušeností.

Indexové fondy jsou správná cesta, jelikož zde pravidelně dochází k lepšímu zhodnocení, než nabízí jednotlivé akcie nebo investiční poradci.

Jedna studie z roku 2020 poukazuje na to, že za posledních 15 let nedokázalo 90% aktivně spravovaných fondů porazit trh. Jednoduše řečeno, odborníci a analytici ve většině případů zaostávají pod výkony trhu, i když aktivně spravují svá portfolia a fondy. Právě proto je vhodnou strategií investování do indexových fondů, které ve většině případů vítězí nad profesionály.

Mark Tilbury chápe, že tento druh investic je pro někoho nezajímavý. Trendy jsou teď akcie a kryptoměny, od kterých si investoři slibují velké zisky a potencionální vidinu rychlého zbohatnutí. Indexový fond je pravý opak, nezaručí vám, že budete milionář do dvou let, to rozhodně ne, ale na druhou stranu vám k tomu může v dlouhodobém měřítku dopomoci lépe, než když se budete držet jen akcií a kryptoměn, které nesou mnohdy i větší riziko. 

Které fondy jsou nejlepší pro růst našeho bohatství?

1. S&P 500 $^GSPC+1.2% 

Pokud držíte S&P 500 po dobu 5 let, tak máte nyní necelých 100% zisk

S&P 500 $^GSPC+1.2% nejspíš nemusím ani nějak dlouze rozebírat, co je podstatné je to, že si tento fond připisuje v průměru 8-10% ročně, což není pro investora s vidinou bohatství žádný zázrak, ale na druhou stranu musíme brát v potaz to, že je tento růst konzistentní a mnohem méně volatilní.

S&P 500 $^GSPC+1.2% zahrnuje top 500 akcií, vybrané profesionály. Akcie, které chtějí být zařazeny do tohoto fondu musí splňovat určité podmínky, jako jsou: Dosažení určité tržní kapitalizace, mít většinu svých akcií přístupnou pro veřejnost a být veřejnou společností alespoň přes rok.

Koupí tohoto fondu vlastníte výběr toho nejlepšího, co trh nabízí a zároveň je to mnohdy lepší volba pro začátečníky a nebo investory s menším obnosem peněz. Proč? Jednoduše, někteří investoři stále nemají brokera, který nabízí zlomkové akcie a tak si jednoduše investor nemůže dovolit koupit akcie např. $TSLA+0.4%, $AAPL+6.9%, $AMZN+0.9%, $PYPL-2.7% a mnoho dalších. Nejlepší volbou je vlastnit stovky těchto společností naráz, a to nám právě nabízí fond S&P 500 $^GSPC+1.2%.

2. Celkový index akciového trhu

Celkový index akciového trhu je diverzifikace sama a nabízí mnohem přístupnější cenu a zároveň je to vhodný fond pro investory, kteří nemají čas a nebo chuť spravovat své portfolio. Dále je to vhodná investice pokud se hodláte držet investování po dlouhá desetiletí.

Investice do všeho, co trh nabízí je vlastně příležitost k novým a větším ziskům, jelikož získáváte opravdu ze všeho. Jedna strana je, že to může přinášet daleko lepší zisky, ta druhá a zápornější strana je rizikovost, že při havárii trhu se sesype i váš domeček z karet, který si vybudujete touto investicí. Pokud však k havárii nedojde, tak se není čeho obávat. Historicky se tento fond dostává vždy do normálu po krizi, kterou projde.

Havárií trhu uvádí Mark Tilbury: Dot-com bublinu, finanční krizi z roku 2008 a na závěr covid pandemii. Ovšem není to nic, co by investor od trhu jednou za čas neočekával, hlavní je, že se akcie i fondy vždy vrací do normálu.

Hlavní nevýhodou investování do celkového indexu akciového trhu je to, že jeho výkonnost závisí na celém vzestupném trendu akcií směrem nahoru. Nicméně nám tuto investici Mark Tilbury doporučuje na základě rozšířené diverzifikace a větších výnosů.

Nejlepší fond pro celkový index akciového trhu nabízí Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares $VTSAX+1.0%

Za posledních 5 let je tento fond nahoře o necelých 90%.

Nebo jeden Evropský fond: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Dis $VWRL.L+1.0%.

3. Index rozvíjejících se trhů

Většina odborníků (nejen Mark Tilbury) si myslí, že tyto fondy budou velmi dobře prosperovat. Jednoznačně je zde velká příležitost vytěžit z ekonomik jiných států jako například Čína a nebo další rozvojové země, na druhou stranu jde o nejrizikovější fond.

Tyto fondy zahrnují akcie z mnoha různých rostoucích trhů a to nejlepší, co trh nabízí v dané lokalitě. Mark Tilbury zde podotýká, že je to především sázka na Čínu a i přes riziko by se nebál něco málo přihodit.

Jednou z nejlepších voleb je Americký fond Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund Investor Shares ($VEIEX).

Závěrem dodám můj názor na tento fond. Nemyslím si, že index rozvíjejících se trhů by byl dobrá volba a už vůbec ne dobrá volba pro investora začátečníka. Riziko je zde příliš velké a zisky zde nejsou tak slibné jako ty, které nabízí jednotlivé fondy či akcie.

 

Koho zajímá víc ohledně indexových fondů a jak na nich vydělat:

(41) The 3.5 BEST Index Funds That Will Make You RICH! - YouTube

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 476 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Hlavní ponaučení tady: Nevěřit poradcům, který jsou vždycky motivováni vlastním poplatkem a ne blahem autora... když pominu fakt, že dost často neznají ani základní pojmy...😂

Poradcům se mi naštěstí podařilo vyhnout :D

Proč ta skepse autora ohledně rozvíjejících trhů? Doporučuji přečíst si Faktomluvu, která vychází z reálných dat. Lidé zůstávají v zastaralých názorech na svět a ten je přitom už někde úplně jinde. Budoucí velké zisky se přesouvají tam, kde byste nečekali. Čína, Indie, Afrika... Kdo četl Faktomluvu, jaký máte názor?

Knížku jsem nečetl, ale dovolil bych si opanovat. Nejsem sebemenší kritik inovace nebo nějaký staromilec. ALE! Když jde o peníze, tak musí jít veškerý risk sázky na "jedna paní povídala" stranou. Samozřejmě - minulé výsledky nejsou zárukou výsledků budoucích, ale přijde mi jistější investovat do něčeho, co roste třeba 100 let v kuse než sázet, že něco růst začne a bude to možná o malinko lepší... Přesně takhle se lidi nechají uvrtat do geniálních, neomylných investic se zaručeným výnosem XY% a pak se diví...

Neříkám, že se historií dá řídit. Ale pokud mi 100 let historie ukazuje dokola jeden a ten stejný cyklus, tak si při nejmenším musím vzít tento vzorec a zkusit ho aplikovat jelikož to dřív nebo později přijde znovu.

$^GSPC+1.2% je klasika, ale těžko říct jestli po těch 10 super výnosných letech nebudou trochu hubenější roky

Ano, kdo ví. Na druhou stranu nemá smysl časovat trh

Přesně tak, nic nečasovat. Navíc i kdyby přišla nějaká ztráta po dobu pár měsíců nebo let, tak právě $^GSPC+1.2% je králem velkolepých návratů. A jakožto dlouhodobému investorovi mi tyto krátké potíže nevadí, v konečném důsledku právě $^GSPC+1.2% přináší průměrně 8-10% ročně.

S&P 500 tím nic nezkazíte ✔

Amen

jedině pokud kupujete přes etoro a jim podobným, to bych si nerisknul 😅

Jeho videa mám rád, dá se z nich dost vzít. Hlavně mě na něm baví, že jednotlivé strategie, které rozebírá tak sám vyzkouší nebo už někdy vyzkoušel.