S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Tohle je podle Elona Muska nejdůležitější projekt jeho života: Bude jednou větší než celý segment elektromobility?

Pokud se zeptáte Elona Muska, nejvýznamnějším novým produktem, který Tesla letošek chystá, není Cybertruck ani Roadster. Není to dokonce ani vozidlo obecně. Již před nějakým časem totiž nejbohatší muž světa oznámil, že pracuje na humanoidním robotovi, který by dle jeho slov měl od základu změnit svět. Dokonce prý bude tento segment brzo větší než celý automobilový průmysl.

Elon Musk s šílenými prohlášeními nešetří. Zdroj

Během středečního hovoru k výsledkům společnosti Tesla Musk řekl, že budoucí humanoidní robot společnosti - interně pojmenovaný Optimus - je nejdůležitějším produktovým vývojem, který letos dělá.

https://www.youtube.com/watch?v=HUP6Z5voiS8

Musk robota poprvé představil během srpnové akce Tesla AI Day. Automobilka má v úmyslu, aby tento metr osmdesát vysoký a 125 kilogramů vážící stroj v budoucnu převzal od lidí nebezpečné, opakující se fyzické úkoly. Optimus, známý také jako Tesla Bot, bude fungovat na stejném systému umělé inteligence, který pohání autopilota od Tesly.

Na středečním telefonátu Musk uvedl, že projekt robota má potenciál být časem významnější než podnikání v oblasti automobilů. Uvedl, že první využití robota bude pravděpodobně ve společnosti Tesla, a to "při přemísťování dílů v továrně nebo v něčem podobném". Při jeho odhalení Musk uvedl, že Tesla plánuje mít prototyp někdy v roce 2022. Tak uvidíme.

Muskovy komentáře zklamaly zákazníky a investory společnosti Tesla, kteří se těšili na novinky o dlouho slibovaných budoucích vozidlech automobilky, jako jsou Cybertruck, Roadster a těžký nákladní automobil Semi. Musk uvedl, že Tesla v roce 2022 nepředstaví žádné nové modely vozidel, protože by to bylo na úkor celkového objemu výroby.

Společnost Tesla vykázala za poslední čtvrtletí roku 2021 rekordní čtvrtletní zisk, když za toto čtvrtletí vykázala čistý zisk ve výši 2,88 miliardy dolarů při tržbách 17,7 miliardy dolarů, což jsou údaje, které v obou případech překonaly očekávání analytiků. A je to vidět i na ceně akcií.

Toto celé je odvážné tvrzení. Přeci jenom trh s automobily je poněkud velký. A pokud má být aktuální využití robota pouze ve výrobě, tak se nedá předpokládat, že si ho bude pořizovat téměř každý na planetě - jak je to teď s automobily. V minulosti ale Musk již mnohokrát ukázal, že i šílená tvrzení mohou mít něco do sebe.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a analýzy Tima Levina. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 51 a je členem této skupiny od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Takže za pár let tu budou pobíhat roboti od Muska? 😃

to ne, budou se vozit v Teslách 😉😆

No... je dost možný, že ti za pár roků přinese dopis robotická pošťačka 😂

to by bylo hodně bizarní 😆

To mě trochu nasr...štval. Chtěl jsem vidět datum výroby Roadstera 😂

Jojo, výsledky hezký, ale to se dalo čekat. A teda dalo se čekat i to, že letos nezačnou novou výrobu, když sotva stíhají součastnou