S&P 500 ^GSPC 5,124.84 +1.20%
Apple AAPL $184.86 +6.84%
Nvidia NVDA $887.62 +3.43%
Microsoft MSFT $405.93 +2.03%
Meta META $449.49 +1.77%
Amazon AMZN $186.45 +0.94%
Alphabet GOOG $167.86 -0.36%
Tesla TSLA $180.40 +0.21%

Tyto 3 ropné akcie budou dominovat i po konci válečného konfliktu

Mnoho investorů si myslí, že jim ujel vlak s ropným sektorem v závislosti na Ukrajinskou krizi. Energetika a celkově ropný sektor zažívá robustní nárůst. Mnoho ropných akcií působí velmi draze a nástup do pozice na vrcholu by nedával smysl. Máme tu však ještě jednu mini kategorii, která se řadí do skupiny: Ropné společnosti, které budou prosperovat a vydělávat i po skončení krize.

 

Ceny ropy mohou divoce kolísat. Tak tomu v posledních letech jistě bylo. Ropa se dostala z pádu do negativního teritoria během prvních dnů pandemie na raketový výpad do trojciferných čísel po ruské invazi na Ukrajinu.

Tato volatilita může investory odradit od ropných akcií. Některé ropné akcie však mohou prosperovat uprostřed veškeré volatility a klidně i po konci krize. 

Tři skvělé ropné akcie, které můžete vlastnit a profitovat dlouhodobě:

 

Enbridge $ENB-0.3% 

Za poslední rok si společnost připisuje přes 25% nárůst, což je poměrně slušný výnos, co říkáte?

Enbridge $ENB-0.3%  provozuje největší systém přepravy ropy na světě. Kanadská ropovodná společnost přepravuje 30% veškeré ropy produkované v Severní Americe. Kromě toho provozuje zařízení pro přepravu, distribuci a skladování zemního plynu a má obchod s obnovitelnými zdroji energie.

Zaměření společnosti Enbridge $ENB-0.3% na provoz energetické infrastruktury ji izoluje od kolísání cen ropy. Společnost generuje 98% svých příjmů ze stabilních smluv založených na nákladech na služby a poplatcích, což jí poskytuje předvídatelný peněžní tok ve všech tržních cyklech.

Společnost má také dlouhou historii poskytování stabilního růstu. Společnost Enbridge $ENB-0.3%  v současné době očekává, že zvýší svůj peněžní tok na akcii o 5 až 7% ročně nejméně do roku 2024. Má velké množství nevyřízených projektů expanze, které mají podpořit růst, včetně nových rozšíření ropovodů a plynovodů a projektů obnovitelné energie. Enbridge $ENB-0.3%  má dostatečnou finanční flexibilitu pro financování těchto investic díky své silné rozvaze a rozumnému výplatnímu poměru dividend.

Tato kombinace solidního finančního profilu a neustále rostoucího peněžního toku by měla společnosti Enbridge $ENB-0.3%  umožnit pokračovat v růstu dividendy s výnosem 5,8%. Potrubní společnost zvýšila svou výplatu již 27 let v řadě.

Atraktivní dividenda a viditelné vyhlídky na růst společnosti Enbridge $ENB-0.3%  by jí měly pomoci pokračovat v růstu hodnoty pro její akcionáře i v nadcházejících letech. To z něj činí skvělou zásobu ropy, kterou je třeba držet uprostřed toho, co bude pravděpodobně i nadále volatilní dobou pro ceny ropy.

Magellan Midstream Partners $MMP+0.7% 

Společnost vás nepřekvapí enormním růstem, překvapit vás však může enormní dividenda ve výši 8,3%.

V případě Magellan Midstream Partners $MMP+0.7% investujte hlavně do ropy. Zhruba 30% provozní marže hlavní komanditní společnosti pochází z pohybu ropy a zbytek je vázán na rafinované produkty, což jsou v podstatě věci, na které se ropa mění (jako benzín a tryskové palivo, mimo jiné). Skutečným klíčem však je, že drtivá většina jejích příjmů je vázána na využívání jejích aktiv, nikoli na cenu ropy. Velkým problémem je tedy poptávka, nikoli ceny komodit.

Dividenda se od počáteční veřejné nabídky (IPO) společnosti Magellan $MMP+0.7% v roce 2001 každoročně zvyšuje. To je více než dvacetiletá šňůra, a to i během pandemie zasažené roku 2020, kdy se ceny ropy propadly, protože poptávka po palivu byla relativně slabá. Jinými slovy, Magellan $MMP+0.7% vzal tento zásah relativně rychle.

Velká část síly (MLP) pochází z jeho rozvahy. Magellanův $MMP+0.7% dluh k zisku před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA) je zhruba 3,6krát. To je směrem k dolnímu konci skupiny vrstevníků středního proudu, což je přesně tam, kde Magellan vždy sedí. Tento konzervativní fiskální postoj dává managementu v těžkých časech prostor k nadechnutí. A mělo by to přimět i ty investory s největší averzí k riziku, aby byli ochotni vstoupit na palubu tohoto ropou vázaného jména středního proudu.

Enterprise Products Partners $EPD+0.1% 

Společnost během pandemie hodně utrpěla, tento strmí pád byl už smazán a od 2 poloviny roku 2020 si připisuje společnost nárůst o necelých 80%.

Dva faktory dělají z Enterprise Products Partners $EPD+0.1%  druh akcií, které by chtěl vlastnit každý investor do ropy a zemního plynu bez ohledu na to, co dělají ceny ropy. Je to jedna z největších energetických společností středního proudu v Severní Americe a má dlouhou historii zvyšování dividendy, která je 7,2%.

Jako středně velká společnost získává Enterprise Products Partners $EPD+0.1% poplatky za přepravu zemního plynu, ropy, petrochemikálií a rafinovaných produktů, z nichž všechny mají důležité konečné použití v několika průmyslových odvětvích, z nichž některé jsou nezbytné pro každodenní život. Společnost získává tyto poplatky na základě dlouhodobých smluv. Ať už tedy ceny ropy klesají nebo rostou, Enterprise Products Partners $EPD+0.1% často fungují jako obvykle a nadále generují stabilní peněžní toky.

To je také důvod, proč se můžete spolehnout na tuto akcii, abyste získali slušný pasivní příjem po celou dobu. Společnost Enterprise Products Partners $EPD+0.1% ve skutečnosti každoročně zvyšuje dividendy po dobu 23 po sobě jdoucích let.

Společnost Enterprise Products Partners $EPD+0.1% nedávno pokročila do Midland Basin, části Permské pánve, akvizicí společnosti Navitas Midstream Partners a jejích aktiv v oblasti zemního plynu a ke konci roku 2021 měla ve výstavbě projekty v hodnotě 2,2 miliardy dolarů. Jedná se o silné růstové pohyby a vzhledem k tomu, že akcie také vynášejí statných 7,2% dividendu, tak je Enterprise Products Partners skvělou ropnou akcií.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 476 a je členem této skupiny od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ale u ropy bacha na ten hodně dlouhodobý pohled. Nejsem úplně expert na energetiku, ale myslím, že dříve nebo později odklon od fosilních paliv opravdu přijde. Ať už vynuceně politicky, nebo to prostě bude zastaralá neefektivní technologie. Minimálně co se energetiky týče. Samozřejmě pořád tu je výroba plastů atd... No prostě třeba během 20 let by se mohla situace radikálně změnit a ropa už nebude tak perspektivní investice

S tím naprosto souhlasím, přechod na elektro produkty atd je nevyhnutelný. Neuznamená to, že ale poptávka naprosto vymře. Tedy pokud by nevznikl nějaký omezující zákon do budoucna...

O enbridge jsem četl už víckrát, působí zajímavě, otázka je zda dokáže dominovat i po té krizi jak uvádíte v článku👀