S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Chcete investovat do indexu S&P 500? Zde jsou 4 ETF. Které je nejlepší?

Martin Bartkovský
21. 2. 2023
13 min read

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak investovat, a zároveň dobře diverzifikovat své portfolio, je investice do ETF kopírujícího tržní index, konkrétně ten S&P 500. Dnes si představíme 4 ETF, které tento index sledují. Které z nich je nejlepší nakoupit?

Spousta investorů nemá čas, a třeba ani chuť pitvat se s výběrem jednotlivých akcií. Pro tyto investory tu existuje ideální způsob investování, který je časově nenáročný, a také nevyžaduje žádné velké analytické znalosti a schopnosti. Jde o pasivní investování prostřednictvím ETF. Asi nejznámější způsob je pravidelný nákup ETF kopírující index S&P 500. Konec konců tuto metodu investování doporučuje investorům i samotný Warren Buffett.

https://www.youtube.com/watch?v=IW0oplTg6j8

Na tento hlavní americký index existuje spousta ETF, které ho kopírují. My se dnes v krátkosti podíváme na 4 hlavní ETF na index S&P 500, a na to, které je aktuálně pro investory nejlepší.

Proč zrovna S&P 500?

ETF na S&P 500 jsem zvolil hlavně z toho důvodu, protože tento index je prakticky měřítkem amerických trhů. Jedná se o index, ve kterém je obsaženo 500 největších společností z USA, takže si myslím, že pro pasivního investora, nebo pro začínajícího investora je toto poměrně slušná diverzifikace, a také ochrana před ztrátou. V tomto indexu najdete zkrátka všechny známé společnosti.

SPDR S&P 500 ETF Trust $SPY+0.7% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

Toto ETF bylo založeno společností State Street Global Advisors v lednu 1993 a je dosud nejstarším a největším ETF sledujícím index S&P 500. Zkrátka a jednoduše se jedná o praotce všech ETF na tento index. Je to podle mě také nejznámější ETF na světě, myslím, že v každé zemi o něm budou vědět. To co se už tolik neví, tak jsou rozdíly oproti ostatním.

Jednou z největších výhod, kterou toto ETF má, tak je vysoká likvidita, a velký objem obchodů, což z něj činí nejlikvidnější ETF. Toto se projevuje také na rozdílech mezi BID a ASK cenou, kdy jsou tyto rozdíly minimální oproti jiným ETF. Společnost má aktuálně ve správě aktiva v hodnotě 379 mld. USD. Roční výnos formou dividendy z tohoto ETF byl zhruba 1,55 %.

Na druhou stranu se ale jedná o fond, který je ve srovnání s ostatními poměrně finančně náročný z hlediska poplatků. Fond si totiž účtuje poplatek ve výši 0,095 %, což z něj dělá jeden z nejnákladnějších fondů.

Výhody:

  • Dlouhá a pestrá historie, která sahá až do roku 1993. Tomuto ETF se podařilo ustát jak dot com bublinu v roce 2000, tak i hypoteční krizi v roce 2008. Jedná se o časem prověřený fond.
  • Ze všech 4 fondů, má tento ve správě nejvíce aktiv investorů, což také podtrhuje jeho důvěryhodnost. Co se jedná o hodnotu aktiv ve správě, tak se jedná o největší ze 4 zmíněných fondů.
  • Jde také o nejvíce likvidní ETF. Toto umožňuje investorům s větším klidem nakupovat a prodávat, protože zde jsou největší denní objemy obchodů

Nevýhody:

  • Toto ETF je, co se týče poplatků, nejdražší. Jeho konkurenti mají poplatky i třetinové. Zkrátka zde člověk musí počítat s tím, že si zde připlatí.
  • Dalším problémem, který zde je, tak že toto ETF není dostupné pro evropské investory. Tento problém jsem ale už vyřešil, a nedávno jsem vám zde sepsal článek na téma, jak nakupovat takové ETF.
  • Aktuálně má také ze všech 4 zmiňovaných fondů nejnižší dividendový výnos. Ten rozdíl sice není markantní, ale je tam.

iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.7% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

Za tímto ETF stojí jedna z nejdůležitějších, a také největších investičních společností na světě, společnost BlackRock. Toto ETF vzniklo v roce 2000, tudíž v době splasknutí dot com bubliny. Toto ETF je sice velmi známé, ale už ne tak moc jako SPY. Což se potom odráží i v některých aspektech tohoto ETF.

Jedním z aspektů kde se toto odráží, tak jsou náklady, které investor musí platit. Zde je to pouze 0,03 %, což je výrazně méně než u předchozího ETF. Toto ETF také kopíruje index S&P 500, a má ve zprávě aktiva v hodnotě zhruba 311 mld. USD. Dividendový výnos za posledních 12 měsíců činil 1,57 %.

Co se týče likvidity, tak ta zde není tak vysoká, jako v předchozím případě, ale i tak by neměl být úplně problém s nákupem a případným prodejem tohoto ETF, jenom zde může být větší rozdíl mezi BID a ASK cenou.

Výhody:

  • Jednou z předních výhod tohoto ETF jsou nízké náklady, které činí 0,03 % ročně, což je zhruba třetina nákladů ETF SPY.
  • Jenou z dalších výhod je zde o něco málo vyšší dividendový výnos, který může v průběhu času udělat také slušný rozdíl.

Nevýhody:

  • Jednou z takových největších nevýhod je právě likvidita tohoto ETF, která je nižší, než v předchozím případě. Může to vyvolávat vetší rozdíly mezi BID a ASK cenou. V nejhorším případě, pokud by na trhu nebyla dostatečná likvidita, tak může být problém toto ETF prodat.
  • Dalším takovým mínusem je zde hodnota spravovaných aktiv, která zde činí 311 mld. USD, z tohohle pohledu se jedná o menší ETF než v předchozím případě. U některých investorů to může hrát roli například v psychice.
  • Poslední bod bych nebral úplně jako nevýhodu, ale jako spíš jenom doplnění, a to je to, že je toto ETF na burze kratší dobu než SPY, ale je zde stále dostatečně dlouho na to, aby si už něco zažil. Cenově tyto první 2 ETF vycházejí přibližně stejně.

Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.7% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

Za tímto ETF stojí společnost Vanguard, která je ve světě poměrně známá. Toto ETF vzniklo v roce 2010, tudíž je staré teprve nějakých 12 až 13 let. Dá se tedy říct, že si zažilo částečně pouze hospodářskou krizi, a propad cen akcií v roce 2020. Z těchto 4 ETF je na burze nejkratší dobu. I přes to se mu ale daří zdatně kopírovat index S&P 500. Dividendový výnos je zde za posledních 12 měsíců 1,59 %. Co se týče poplatků, tak zde je na tom stejně, jako výše zmíněný konkurent od společnosti BlackRock, tedy i zde najdeme roční náklady ve výši 0,03 %.

Tím, že se jedná o poměrně nové ETF, tak jsou zde oblasti, kde je to znát. Například likvidita a objemy obchodů jsou zde podstatně nižší než u předchozích 2 ETF. Další věcí je velikost fondu, nebo spíše velikost aktiv, které fond spravuje, ta je přibližně 282 mld. USD. Toto se podepisuje i na ceně tohoto ETF, která je o něco nižší než v předchozích dvou případech.

Výhody:

  • Jednou z výhod pro některé investory může být právě cena tohoto ETF, která je nižší než u předchozích dvou konkurentů.
  • Další výhodou jsou opět nízké poplatky, kdy jsou zde roční náklady pouze ve výši 0,03 %.
  • Toto ETF aktuálně nabízí dividendový výnos ve výši 1,59 %, což je ještě více než v předchozích dvou případech.

Nevýhody:

  • Toto ETF je za všech 4 na burze nejkratší dobu, čemuž nasvědčují další nevýhody, které zde mohou nastat.
  • Jednou z hlavních nevýhod je podstatně menší likvidita než v předchozích dvou případech, kdy se zkrátka můžeme dostat do situace, že v případě prodeje daného ETF na nás nezbyde protistrana, která by ho od nás koupila, a my budeme muset slevit ze svých nároků. Dlouhodobé držení tuto situaci značně eliminuje.
  • Další nevýhodou jsou aktiva ve správě, kdy tento aspekt zase může na investory působit spíše po té psychologické stránce. Zkrátka společnost zde není tak dlouhou dobu, tak nestihla nashromáždit tolik aktiv pod svoji zprávu.

SPDR Portfolio S&P 500 ETF $SPLG+0.7% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

Poslední na řadě je SPDR Portfolio S&P 500 ETF společnosti State Street Global Advisors. Toto ETF bylo založeno v roce 2005, a dle mého osobního názoru se jedná o nejméně atraktivní volbu ze všech 4 zmíněných. Už jenom pro to, že nabízí úplně stejně vysoké poplatky, jako ETF od společnosti Vanguard, a spolu s tím také úplně stejně vysoký dividendový výnos.

Na druhou stranu má ale daleko méně aktiv pod svou správou, a objemy obchodů zde také nejsou vyšší. Tudíž toto ETF nepřinese moc výhod navíc oproti ostatním třem výše zmíněným ETF. Jednu výhodu ale přeci jenom má, a to hlavně pro investory, kteří nemají příliš velký kapitál, a chtějí do indexu S&P 500 investovat pravidelně. Toto ETF je totiž ze všech 4 nejlevnější.

Výhody:

  • Hlavní výhodou je zde cena tohoto ETF, která je zde poměrně nízká. To je zapříčiněno hlavně velikostí aktiv, které má společnost ve své správě.
  • Samozřejmě jako výhoda se dají počítat i nízké poplatky, které jsou ale u posledních 3 ETF úplně stejné. To samé platí i v případě dividendového výnosu, který se také tolik neliší.

Nevýhody:

  • Tou asi největší může být objem aktiv, který má společnost pod svou správou. Přesto, že je na burze déle než konkurence, tak v tomto ohledu zaostává. Může to být právě tím, že se nejedná o až tak populární ETF, tím pádem do něj tolik investorů neinvestuje.
  • Další nevýhodou, která s tímto spojena, tak je nižší likvidita, která může zapříčinit komplikace při nákupu, nebo odprodeji ETF, a zároveň může způsobovat větší rozdíly mezi BID a ASK cenou. Toto se samozřejmě dá převážně eliminovat dlouhodobou investicí.

Které ETF je to pravé?

Neexistuje žádná universální příručka, která by řekla, že nejlepší je to, nebo toto ETF. Zkrátka člověk si musí zvolit podle preferencí. Vzhledem k tomu, že zde je složení těchto ETF prakticky stejné, tak si to zkusíme rozdělit podle těchto výše zmíněných metrik.

$SPY+0.7% Pokud hledáte kvalitu, která je už dlouhými léty osvědčená, a zároveň neřešíte tolik poplatky, a jste schopni oželet pár setin % výnosu, tak je pro vás tady toto ETF vhodnou volbou. Vysoká likvidita vám umožní kdykoliv nakoupit a také kdykoliv prodat. Bohužel si za toto ETF budete muset připlatit formou každoročních nákladů, které jsou třikrát vyšší než u konkurence. Je to ale taková ta jistota.

$IVV+0.7% - Pokud vám záleží na tom, kolik platíte na poplatcích, a zároveň i na tom, ať dostanete aktuálně maximální dividendový výnos, tak bych osobně sáhl po tomto ETF. Ze všech 4 výše zmiňovaných nemá sice nejvyšší dividendový výnos, ale je to takový zlatý střed, který už je také poměrně dlouho na burze. Musíte se zde ale spokojit s menší likviditou než ve výše zmíněném případě.

$VOO+0.7% - Pokud vám nebude vadit ještě nižší likvidita, než v předchozích 2 případech, a zároveň chcete aktuálně co nejvyšší dividendový výnos, potom bych sáhl po tomto ETF. Dokonce ho pořídíte i o pár dolarů levněji než předchozí 2 konkurenty. Nejedná se ale už o tak populární ETF, jako tomu bylo v předchozích dvou případech. Osobně bych spíše preferoval IVV.

$SPLG+0.7% - Pokud nemáte brokera, který nepodporuje nákup frakčních akcií, a zároveň chcete investovat pravidelně do indexu S&P 500, ale nemáte dostatek finančních prostředků na to, abyste si koupili jedno ze tří výše zmíněných ETF, tak můžete využít toho, že toto ETF se obchoduje za poměrně nízkou cenu. Musíte se ale spokojit s tím, že se zase nejedná o tak známé ETF jako jsou jeho první 2 konkurenti, odpovídá tomu i nižší likvidita, ale toto můžete převážně eliminovat právě investicí na dlouhodobý horizont.

Závěr

Dnes jsme se podívali na ETF z trochu jiného úhlu pohledu. A jak můžete vidět, tak i když tyto ETF kopírují stejné podkladové aktivum, tak se mezi sebou mírně liší. Ano ty odlišnosti v poplatcích, a v dividendové výnosu nejsou nějak zásadní, ale v dlouhodobém horizontu se mohou poměrně dosti projevit.

Já osobně používám $SPY+0.7%  k opčním obchodům, a co se týče nějakého ETF, do kterého bych investoval, tak za mě osobně bych zvolil ETF od společnosti BlackRock. Zkrátka bych šel takovou tou střední cestou, kde mi asi nejlépe vychází celkový vzhled ETF, jak poplatky, tak dividendový výnos, tak i případná likvidita, kdybych se rozhodl ETF prodávat.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.