S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Snažíte se nakoupit americká ETF? Zde jsou způsoby jak na to.

Martin Bartkovský
7. 2. 2023
9 min citire

Hodně často se mluví o amerických ETF, které si bohužel nemůžeme koupit. Je to ale skutečně tak? Skutečně si je nemůžeme koupit? Vzhledem k tomu, že je na toto téma poměrně dost otázek, tak jsem se rozhodl vám dnes představit několik způsobů, jak tato ETF lze koupit.

Než si ale začneme představovat jednotlivé možnosti, tak si nejdříve musíme vysvětlit proč nám vlastně brokeři zakazují nakupovat americká ETF. Ono totiž za to tak úplně nemůžou brokeři, ale Evropská unie, která vydáním jednoho zákona znemožnila všem evropským investorům nakupovat americké ETF. Evropská unie totiž začátkem roku 2018 vydala zákon, který nařizuje tvůrcům nebo prodejcům investičních produktů, aby retailovým investorům poskytovali stručný (max. třístránkový) dokument shrnující klíčové informace o těchto produktech, tzv. „sdělení klíčových informací“. Sdělení klíčových informací má mj. obsahovat typové vymezení investora, pro kterého je daný produkt určen, rizikový a výnosový profil produktu, náklady produktu a informaci o kontaktech, na které lze směrovat stížnosti investorů. Jednoduše řečeno by Američané museli ke všem americkým ETF vytvořit tento dokument dle směrnic EU.

Tento zákon by měl podle všeho chránit evropské retailové investory. Evropská unie doufala, že tímto přinutí Američany, aby situaci napravili a tento dokument doplnily. Problém je v tom, že pro Ameriku jsme strašně malý rybník, takže se nikdo ani nenamáhal s tím něco udělat. Zkrátka Američané mají celkem na háku to, jestli Evropané můžou nebo nemůžou kupovat jejich ETF. Můžeme klidně polemizovat nad tím, jestli je ten zákon pro retailové investory dobrý, nebo špatný. Ale kvůli tomu tu nejsme, tuto diskuzi nechme nějakým pánům do hospody k pivu. My jsme tu od toho, abychom si vysvětlili, jak toto nařízení legálně obejít a nakupovat americká ETF.

Evropské variace

Toto je pro evropské retailové investory asi ta úplně nejjednodušší varianta, a je to také jediná varianta, kterou zná většina lidí. Zkrátka a jednoduše, když si nemůžu koupit americký originál, tak si koupím evropskou kopii. Stačí si jenom na internetu najít americké ETF, do kterého byste chtěli investovat. Potom už jenom stačí zkopírovat název tohoto ETF do vyhledávače a k tomu připsat UCITS ETF. POZOR musíte do vyhledávače dát celý název, ne ticker. Ale i tak stále nemáte vyhráno. Z evropských variant není tak velký výběr, jako z těch amerických. Zkrátka ne každé ETF má i svou evropskou variantu, takže počítejte s tím, že zkrátka budete narážet na ETF, které nemají evropskou variantu.

Založení amerického brokera

Tato regulace se podle všeho vztahuje pouze na evropské brokery. Protože když si založíte účet u amerického brokera, tak v tuto chvíli můžete normálně nakupovat americké ETF dle libosti. Je to ověřené, že to funguje. Takže pokud chcete nakupovat originál americké ETF, tak je toto pravděpodobně ta nejjednodušší cesta, jak se k těmto ETF dá dostat.

Samozřejmě to není zadarmo a má to také nějaké mouchy, a to jednu jedinou. Vzhledem k tomu, že nejste rezidentem Spojených států, tak je zde velmi malá pravděpodobnost, že vám nějaký velký americký broker u sebe otevře účet. I zde jsme tedy s několika lidmi pátrali, a našli jednoho velkého, a hlavně taky známého a solidního amerického brokera, u kterého nebyl problém otevřít účet i bez toho, aniž bychom byli rezidenti USA. Tím brokerem je Tasty Works.

Pokud tedy chcete nakupovat skutečně pravé americké ETF, tak toto je varianta, která vyžaduje nejmenší kapitál, ano ještě je tam jedna varianta, která je hodně podobná, tu si představíme za chvíli. Jedna věc, na kterou možná ještě upozorním. Neočekávejte prosím žádné hot uživatelské rozhraní, a ani akcie zdarma, jak to mají ve zvyku evropští brokeři.

Založení účtu u českého brokera

Tento způsob jsem nezkoumal dopodrobna, proč je to možné, ale zkrátka už i někteří čtenáři pod některým s mých příspěvků psali, že vlastní americké ETF u českých brokerů. Takže se jedná o další ověřenou možnost. V česku vím tedy o dvou brokerech, kteří toto umožňují, Fio e – broker, a Patria. U těchto dvou společností lze zakoupit čistě americké ETF.

Je ale na každém, aby tuto variantu zvážil, protože tato varianta může být dosti nákladná z hlediska poplatků, které platíme za nákupy a prodeje akcií, nebo v našem případě ETF. Je všeobecně známo, že čeští brokeři mají na americké finanční nástroje poměrně vysoké poplatky. Pokud se ale nikomu nechce zakládat účet u amerického brokera, tak toto může být pro něj daleko jednodušší varianta, ale jak říkám, je dobré si nedříve nastudovat poplatky, a následně zvážit, zda se vám to při vašem objemu vyplatí.

Přiřazení přes výpis PUT opce

Tady tato varianta vyžaduje již větší účet a kapitál. Na druhou stranu tímto způsobem můžete nakupovat ETF u kteréhokoliv brokera, který umožňuje obchodování opcí, konkrétně na americké podklady. Obchodování opcí na americké ETF není evropskou unii nějak limitováno, nebo zakazováno. A zde je právě menší skulinka, které můžeme legálně využít, a to tak, že jednoduše vypíšeme (prodáme) PUT opci, která nás zavazuje, že když budou podmínky tohoto kontraktu naplněny, tak jsme povinni převzít podkladové aktivum ve sjednané ceně. Ale pozor, jedna opce představuje 100 kusů ETF, tak na to prosím myslete.

Uvedeme si menší příklad. Dejme tomu, že chceme nakoupit u brokera, který umožňuje výpisy opcí na americké ETF, například ETF $JEPI+0.0% , o kterém jsem nedávno psal. Toto ETF se obchoduje za 55 USD. My tedy vypíšeme (prodáme) PUT opci se strikem třeba 50 USD a dobou expirace 6.3.2023. Dostaneme za to třeba 200 USD. To znamená, že jestli 6.3.2023 bude cena ETF pod 50 USD, tak s největší pravděpodobností obchodník, který od nás opci zakoupil, využije svého práva požadovat po nás odkoupení 100 kusů ETF za 50 USD za kus. Tím pádem se jedná o povinnost, a nezasahují do toho žádné omezení. Takže nám se z účtu strhne 5500 USD, a přibude nám na účtu 100 kusů ETF $JEPI+0.0% .

Tato metoda má jedno poměrně velké úskalí, a to, že se touto metodou dají získávat ETF pouze po 100 kusech. Tak na to prosím myslete, než začnete do trhu házet PUT opce jako smyslu zbavení. Můžete se tímto dostat do problémů.

Shrnutí

Představili jsme si zde celkem 4 metody, jak jde legálně obejít evropské regulace ohledně amerických ETF. Těch metod samozřejmě existuje mnohem více, ale vyžadují buď hodně vysoký kapitál, anebo se jedná o metody, kdy nevlastníme dané ETF, ale spíše pomocí různých nástrojů spekulujeme na růst nebo pokles ceny. Jsou to potom metody spíše pro obchodníky.

  • Když se nad tím tak zamyslím, tak u metody evropských variant sice nemusíme nic řešit, ale zároveň máme poměrně omezený výběr, a daleko nižší likviditu než u amerických originálů.
  • Volba amerického brokera sice vyžaduje, abyste si založili nový účet u amerického brokera, ale na druhou stranu je tato volba méně nákladná, z pohledu poplatků než u českých brokerů.
  • Volba českého brokera se může sice jevit jako daleko jednodušší varianta oproti americkému brokerovi, ale nesmíme zapomínat na to, že čeští brokeři mají obecně vysoké poplatky na americké instrumenty. Zde se to nemusí úplně každému vyplatit.
  • Přiřazení z výpisu PUT opce by mohla být dobrá volba pro lidi s vyšším kapitálem, kteří mají brokera umožňujícího výpisy opcí na americké podklady, a zároveň si nechtějí zakládat nového brokera. Tito lidé ale musí počítat s tím, že budou muset daný podklad nakupovat po 100 kusech.

Z toho, co zde bylo napsáno, tak jako nejvhodnější, a nejlepší varianta pro českého retailového investora, se mi jeví právě založení amerického brokera. Proč? Protože zde jsou přijatelné poplatky, tím pádem můžete nakupovat i v menších objemech. Zároveň se jedná o klasický nákup, tím pádem potřebujete pouze tolik kapitálu, za kolik chcete nakoupit, a máte zde poměrně široký výběr všech amerických ETF.

Pokud tedy nechcete nakupovat evropské varianty těchto ETF, tak vám asi ve finále ani nic jiného nezbyde než sáhnout po americkém brokerovi. U Fio byste totiž také museli nakupovat ETF ve větším objemu, aby se vám to vyplatilo z hlediska poplatků. A nepředpokládám, že mezi námi bude hodně lidí, kteří by disponovali velkým kapitálem pro výpisy opcí, a následné přiřazení.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Zdroje:

https://www.cnb.cz/cs/dohled-financni-trh/legislativni-zakladna/sdeleni-klicovych-informaci-priips/

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.