S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

100 let starý signál předpovídá, že se blíží propad a prohloubení bearmarketu. Na co se připravit?

Dominik Petrnoušek
7. 3. 2023
3 min read

Co se bude nebo nebude dít nikdo neví. Můžeme maximálně predikovat a odhadovat podle minulosti. A čím déle je nějaká metrika a indikátor neomylný, tím větší je šance, že to není náhoda. O to víc, když vychází ze 100 let dat!

Data mluví jasně

Více než sto let starý indikátor akciového trhu vydává medvědí signál, který by mohl pro investory znamenat další bolest.

Konkrétně se v posledních týdnech vytvořila medvědí divergence mezi Dow Jones Transportation a Dow Jones Industrial Average $^DJI+0.3% poté, co se na začátku února transportní index dostal na nové maximum, zatímco průmyslový index se pohyboval do strany.

Dow Jones se pohybuje do strany

Dow theory

Metoda analýzy mezitržního vztahu mezi průmyslovými a dopravními akciemi se nazývá Dow theory, kterou vymyslel S. A. Nelson a ve 30. letech 20. století ji zdokonalili William Hamilton a Robert Rhea. Původní myšlenka pochází od Charlese Dow, zakladatele Wall Street Journal, který před svou smrtí v roce 1902 publikoval stovky úvodníků na toto téma.

Obecná myšlenka spočívá v tom, že oba průměry by se v průběhu času měly pohybovat v tandemu, vzhledem k tomu, že dopravní průměr reprezentuje společnosti odpovědné za přepravu zboží po celé zemi. Z tohoto důvodu by měl sloužit jako předstihový ukazatel. Dopravní index, jehož počátky sahají až do konce 19. století, se skládá z řady akcií dopravních společností, včetně logistických společností, jako jsou FedEx a UPS, leteckých společností a provozovatelů železnic.

https://www.youtube.com/watch?v=LyOqC5mNEbg

Teorie naznačuje, že vztah mezi těmito dvěma indexy by měl investorům vysílat širší signál o budoucím směřování akciového trhu. Dopravní a průmyslové průměry by nakonec měly potvrdit nová maxima nebo nová minima na trhu, a když se tak nestane, investoři by měli začít dávat pozor.

Dow Jones Industrial Avg + Dow Jones Transportation Avg. Zdroj

Prvotní medvědí signál z v teorii se zableskl na začátku roku 2022, kdy průměr průmyslových podniků dosáhl nového rekordního maxima a průměr dopravy jej nenásledoval. Nyní se děje přesný opak, kdy akcie dopravních podniků vedou vzhůru, zatímco průměr průmyslových podniků se potácí.

Průmyslový index nenásleduje. Zdroj

"Tyto bearish divergence do konce roku 2022 a začátku roku 2023 ukazují na nesouvislý akciový trh, což udržuje medvědí signál pro teorii Dow z počátku roku 2022 stále platný," uvedl Suttmeier z Bank of America a ukázal výše uvedený graf. Je tedy potřeba počítat s tím, že tento graf předpovídá bearmarket.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.