S&P 500 ^GSPC 5,123.6 +1.17%
Apple AAPL $184.61 +6.69%
Nvidia NVDA $886.48 +3.30%
Microsoft MSFT $406.31 +2.13%
Meta META $450.70 +2.04%
Amazon AMZN $186.52 +0.97%
Alphabet GOOG $167.24 -0.72%
Tesla TSLA $180.72 +0.39%

Připravte se: Split Tesly může zažehnout růst o dalších 80 %

Podmínky na trhu jsou úplně jiné jiné než v předchozích letech. Tesla ale zůstává naprosto bez zaváhání ve svých kolejích na cestě vzhůru. Nyní Elon Musk navíc oznámil další split akcií, který by měl ceně akcií pomoci. Někteří analytici se dokonce domnívají, že potencionální růst by mohl být až o 80 %. Je to reálné? Pojďme se na to podívat.

Tesla je na nejlepší cestě za dalším masivním růstem

Společnost Tesla $TSLA+0.4% se dostala na titulní stránky novin, když vedení na výroční schůzi akcionářů oznámilo, že hodlá požádat akcionáře o schválení splitu akcií. Ačkoli podrobnosti o rozdělení nebyly zveřejněny, při posledním rozdělení akcií v roce 2020 došlo k rozdělení 5 ku 1. Vzhledem k tomu, že se akcie společnosti Tesla obchodují kolem 1 000 USD za akcii, znamenalo by podobné rozdělení, že by každá akcie byla oceněna na přibližně 200 USD.

Tento mechanismus funguje tak, že se sníží hodnota každé akcie o pětinu a okamžitě se vyplatí dividenda ve výši čtyř dodatečných akcií, takže majitelé akcií jsou odškodněni. Poslední split společnosti Tesla vyvolal epický 80% nárůst ceny akcií mezi oznámením a skutečným splitem v srpnu 2020.

Každý, kdo nakoupil akcie před oznámením (Split announcement day) a vydržel až do rozdělení (Day of split), dosáhl neuvěřitelného 80% výnosu za méně než měsíc. Od 31. srpna 2020 však akcie vzrostly o dalších 120 %, a to včetně korekce ceny, ke které došlo bezprostředně po dokončení posledního rozdělení.

Cena akcií již na toto oznámení očividně zareagovala

Rozdělení mohlo být z krátkodobého hlediska pozitivním katalyzátorem, ale právě obchodní výsledky jsou tím, co akcie za poslední rok a půl dále posunulo.

https://www.youtube.com/watch?v=9TLxtrY5ES4

Bez ohledu na to je nyní hlavním investičním rizikem ocenění podniku. Nákup i skvělého podniku za špatnou cenu může vést k neoptimálnímu výnosu investice. Vzhledem k tomu, že zisková marže společnosti Tesla v průběhu roku 2021 neustále roste, stejně jako rostou její tržby, bude ocenění akcií postupem času klesat. Ovšem stále je její ocenění naprosto astronomické. P/E přes 200 je opravdu z investičního hlediska naprosto proti veškerým principům. Problém je ten, že Elon Musk už dlouhodobě přesvědčuje svět i investory o tom, že o nějaké ověřené principy absolutně nezajímají. A pak babo raď... 😂

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a analýzy Keithena Druryho. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @joemaymay má karmu 50 a je členem této skupiny od 23/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Akcii ktera muze jit 80% hore kvuli splitu bych se asi raději vyvaroval. Nejspíš pak kvůli krátkodobé spekulaci na tento nesmysl půjde stejně rychle dolů a klidně to může spustit ještě větší výprodej kvůli panice weak hands;)

Dalších 80% by už zastánci klasickýho oceňování podniků nejspíš nerozdejchali :D

No tak oni už asi moc nedávají ani aktuální ocenění 😂

Jako takhle - já se taky nedivím. Ty čísla jsou úplně out of mind, ale Musk je Musk 😛

už teď se mi nedýchá nejlépe 😀