S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Silicon Valley Bank- konec světa se nekoná

Brokero
10. 3. 2023
4 min read

Vzhledem k celkovému akciovému výprodeji, v jehož čele jsou banky a finanční instituce, dostáváme stále více dotazů na jeho potenciální rozsah. Za celou situaci můžeme vděčit problémům Silicon Valley Bank ($SIVB ). Hlavním byznysem SVB je financování startupů v rámci úvodních fází a následně poskytování finančních služeb těmto firmám a jejich provozovatelům v pokročilejších stádiích. Instituce měla stát za polovinou technologických a zdravotnických projektů financovaných venture kapitálem.

S rostoucí úrokovou mírou a větší poptávkou po kapitálu se začala potýkat s odlivem depozit. Situace vedla až k vynucenému rozhodnutí prodat část dluhopisového portfolia (21 mld. USD), na čemž SVB realizovala ztrátu ve výši 1,8 mld. USD. Vedení instituce se v období technologického boomu rozhodlo alokovat 91 mld. USD klientských depozit do dlouhodobých nástrojů jako jsou americké státní bondy nebo hypoteční zástavní listy. Tehdy se jednalo o bezpečný přístav, aktuálně je díky poklesu hodnoty dluhových nástrojů hodnota portfolia nižší o 15 mld. USD.

Včerejší výprodej vyhrotilo oznámení banky navýšit kapitál prodejem nových akcií. SVB by si touto cestou ráda přišla až na 2,25 mld. USD. 1,25 miliardy má vynést prodej běžných akcií, půl miliardy prodej konvertibilních preferenčních akcií a stejný obnos má generovat privátní transakce domluvená s General Atlantic. Krok v rámci, kterého jsou akcionářům “ředěny” stávající pozice emisí nových akcií, je zřídkakdy přijat pozitivně, zde nepomáhají ani vyjádření investorů do začínajících podniků v čele s Peterem Thielem (jeden z prvních investorů Facebooku, nyní stojí např. za Palantirem), který radí vybírat z banky prostředky. To může vyústit v hromadný výběr vkladů ze strany klientů, podobnou situaci by ovšem neustála ani jedna z Top5 amerických finančních institucí.

Ať už to se Silicon Valley bank dopadne jakkoliv, tak nás spíše zajímá, zda to může mít zásadní vliv na ostatní banky, potažmo na celý finanční systém. SVB je poměrně malá banka, pokud bychom ji srovnali např. s Bank of America, tak ta na své bilanční rozvaze drží aktiva za 3,05 bil. USD, zatímco zmíněná za 211,8 mld. USD. Jak ukazuje obrázek výše, tak všem finančním institucím z důvodu přecenění kapitálových složek hrozí pokles hodnoty aktiv. Dle FDIC (Federální pojišťovna bankovních vkladů) se můžeme napříč sektorem dočkat přecenění až o hodnotě 620 mld. USD. Pokud nicméně banky nebudou nuceny ztráty realizovat, bude se jednat pouze o účetní položku, kterou vyhladí potenciální změna tržního prostředí nebo maturita příslušných bondů.

Tímto se dostáváme k možné nákaze a riziku kolapsu. V období Velké finanční krize v letech 2007 až 2009 se vlastní kapitál bank ve vztahu k rizikově váženým aktivům pohyboval okolo 6 %, nyní se pohybujeme bezpečně o 100 % výše. Tento fakt dává finančním institucím značný komfort v podobě schopnosti absorbovat ztráty. Při zohlednění výše zmíněných faktorů, bereme nynější náladu na akciovém trhu jako klasickou panickou reakci. Pokud nebudou zveřejněny nové skutečnosti (např. obří mimorozvahové položky, deriváty, větší provázanost se systémovými bankami apod.) jedná se za nás o běžný spouštěč akciové korekce.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.