S&P 500 ^GSPC 5,162.6 +0.68%
Nvidia NVDA $916.97 +3.28%
Tesla TSLA $185.09 +2.15%
Meta META $459.35 +1.64%
Apple AAPL $180.98 -1.31%
Microsoft MSFT $411.08 +1.09%
Amazon AMZN $186.74 +0.28%
Alphabet GOOG $168.72 -0.16%

Já to věděl. Historie se opakuje. Michael Burry varuje a komentuje aktuální dění kolem SVB

Dominik Petrnoušek
13. 3. 2023
5 min read

Celý svět napjatě sleduje, zda dojde k podobnému pádu jako v roce 2008. Michale Burry je ale přesvědčený, že katastrofa je jasná a historie se bude opakovat.

Michael Burry má aktuální dění jasný názor

Od 10. března, kdy regulátoři zavřeli banku Silicon Valley $SIVB, se globálním trhům tají dech. Budou je následovat další banky? V zákulisí se zároveň regulátoři snaží zabránit tomu, aby mnoha startupům a malým podnikům, které byly klienty SVB, došla hotovost, kterou potřebují na výplaty zaměstnancům a dodavatelům a na další fungování. Banka se sídlem v kalifornské Santa Claře byla pro startupy věřitelem.

Co se stalo? Vysvětlení situace a nejnovější updaty naleznete zde: SLEDUJEME LIVE: Zažehne krach SVB největší ekonomickou katastrofu této dekády?

Byla ústředním hráčem v inovační ekonomice, protože start-upům poskytovala specializované finanční služby, odborné znalosti v oboru, cennou síť a dobrou pověst. SVB také nabízela řadu finančních služeb, přizpůsobených speciálně potřebám startupů. Tyto služby jsou navrženy tak, aby pomohly startupům řídit jejich finance, optimalizovat jejich cash flow a rozšiřovat jejich podnikání.

To vše ale souhra událostí, vlivů a špatného řízení rizika bance vzala a odsoudila ji k záhubě.

Pro Michaela Burryho, manažera hedge fondu, který se proslavil a stal se legendou Wall Street díky sázce na krach rizikových hypoték, který vyvolal finanční krizi v roce 2008, je Silicon Valley Bank dalším Enronem nebo Lehman Brothers.

"Je možné, že jsme dnes našli náš další Enron," napsal Burry na Twitteru 9. března, den předtím, než regulátoři banku zavřeli.

https://twitter.com/michaeljburryBC/status/1633978148948672519

Tento gigant vyhlásil v roce 2001 po účetním skandálu bankrot . Enron 16. října 2001 oznámil první čtvrtletní čistou ztrátu za poslední čtyři roky, a to kvůli zvláštnímu poplatku ve výši 1 miliardy dolarů souvisejícímu se ztrátami ve dvou soukromých fondech, o kterých Wall Street nikdy neslyšel.

Banka Silicon Valley, která vznikla v roce 1983 a která se prezentovala jako "partner pro inovační ekonomiku", nabízela vyšší úrokové sazby z vkladů než její větší konkurenti, aby přilákala zákazníky. Peníze klientů pak společnost investovala do dlouhodobých státních dluhopisů a hypotečních zástavních listů s vysokými výnosy. Tato strategie se v posledních letech osvědčila. Vklady banky se na konci roku 2020 zdvojnásobily na 102 miliard dolarů ze 49 miliard dolarů v roce 2018. V roce 2021 se vklady zvýšily na 189,2 miliardy dolarů.

Vklady klientů do SVB se znásobily. Zdroj

Vše se však obrátilo vzhůru nohama, když Federální rezervní systém začal zvyšovat úrokové sazby, což snížilo hodnotu stávajících dluhopisů v držení SVB. V důsledku toho musela banka uskutečnit prodej svých dluhopisů za 21 miliard dolarů se slevou, aby pokryla výběry od svých klientů. Při prodeji těchto dluhopisových pozic musela SVB utrpět značnou ztrátu ve výši 1,8 miliardy USD.

Kvůli této ztrátě SVB náhle oznámila, že potřebuje získat dodatečný kapitál ve výši 2,25 miliardy USD, a to vydáním nových kmenových a konvertibilních prioritních akcií. Toto rozhodnutí vyvolalo paniku.Během jediného dne bylo vybráno přibližně 42 miliard USD vkladů. Na konci obchodního dne měla SVB záporný zůstatek hotovosti ve výši 958 milionů USD.

Regulační orgány banku 10. března rychle zavřely, čímž se SVB stala druhým největším krachem banky v historii USA po Washington Mutual v roce 2008.

"Jako další najdeme náš WorldCom," řekl Burry. "Trpělivost."

Neposkytl žádné vodítko k tomu, která banka bude novým WorldComem.

https://twitter.com/michaeljburryBC/status/1634360540863639554

25. června 2002 WorldCom, druhý největší operátor dálkových služeb ve Spojených státech, oficiálně přiznal, že uměle nafoukl své zisky o zhruba 3,8 miliardy dolarů.

Telekomunikační gigant, který se ocitl ve zmatku a byl zavalen dluhy, zkrachoval sotva měsíc po odhalení účetních manipulací. V letech 1999 až 2002 byly neoprávněně zaúčtovány zisky v celkové výši více než 7,1 miliardy dolarů.

Koho měl Burry na mysli? Máte nějaký nápad?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.