S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Analiza banke UBS: kako je z banko, ki bo rešila Credit Suisse pred velikanskimi težavami?

Dragoslav Golob
18. 3. 2023
7 min read

Izšla je najbolj vroča novica o vročem borznem trgu. Banka UBS se pogovarja o prevzemu banke Credit Suisse, ki se spopada z velikimi težavami. Ali si lahko UBS privošči ta prevzem in ali je to dobra izbira za vlagatelje?

Skupina UBS $UBS+0.5% se pogovarja o prevzemu dela ali celotne družbe Credit Suisse $CS+1.0%, kar bi lahko vključevalo vladno podporo kot del nujnih prizadevanj švicarskih in svetovnih organov za povrnitev zaupanja v bančni sistem.

Banka Credit Suisse je ta teden sprejela pomoč v višini več kot 50 milijard USD od švicarske nacionalne banke, potem ko se je poglobila zaskrbljenost glede njenih obetov. Ukrep ni bil dovolj, da bi ustavil padec delnic Credit Suisse ali zaustavil izgubo bančnih vlog, zaradi česar sta se centralna banka in glavni švicarski finančni regulator začela pogovarjati z večjim tekmecem Credit Suisse, banko UBS.

O trenutnih razmerah v banki CS sem pred nekaj dnevi pisal tukaj: Analiza trenutnih razmer v banki Credit Suisse: obubožana banka je po propadu banke SVB dobila še en velik udarec. Ali bo vzdržala?

Padec CS $+1.0% se še ni ustavil

Po navedbah ljudi, ki so seznanjeni z razmerami, se banke pogovarjajo o številnih scenarijih, vključno s tistim, ki bi se končal s prevzemom celotne banke Credit Suisse ali njenega dela s strani banke UBS.

Banka UBS že dolgo velja za del kakršne koli rešitve za banko Credit Suisse, ki bi jo podprla vlada in katere bilanca stanja je približno za polovico manjša od bilančne vsote banke UBS, ki znaša 1,1 bilijona dolarjev. Kakršen koli popoln prevzem bi banki UBS prinesel dragocene dejavnosti banke Credit Suisse, kot je skrb za stranke v Aziji in na Bližnjem vzhodu, vendar bi lahko imel tudi manj zaželene posledice, kot je problematični naložbeni oddelek.

Obe banki veljata za sistemsko pomembni v Švici in po vsem svetu, zato bi njuna združitev lahko bila predmet dodatnega nadzora. Švicarski organi naj bi dosegli vsaj okvirni dogovor pred odprtjem trga v ponedeljek.

Seveda pa še nič ni gotovo. Morda do transakcije med Credit Suisse in UBS sploh ne bo prišlo. Sta dve največji banki po sredstvih v Švici, ki služita varčevalcem in podjetjem v Švici ter bogatim strankam po vsem svetu. Poleg tega UBS morda ne bo edini igralec. Druge finančne institucije preučujejo razmere, da bi ugotovile, ali bi lahko kupile dele banke Credit Suisse ali podprle ponudbe, so po poročanju tujih spletnih strani povedali ljudje, ki so seznanjeni s temi prizadevanji.

Uporaba banke UBS za reševanje banke Credit Suisse pomeni preobrat v primerjavi s časom pred skoraj 15 leti, ko je Švica reševala banko UBS, potem ko je ta v svojih operacijah v ZDA obtičala z več milijardami vrednim strupenim premoženjem. Banka Credit Suisse je takrat zavrnila državno pomoč in iz krize izšla v boljšem stanju.

Zdaj pa o bistvenih zadevah. Kako je z banko, ki bi lahko rešila CS?

Osnovni pregled

UBS je mednarodno bančno in finančno podjetje s sedežem v Zürichu v Švici. Je ena največjih bank na svetu in ponuja širok nabor storitev upravljanja premoženja, investicijskega bančništva in upravljanja premoženja.

Banka UBS je bila ustanovljena leta 1862 kot Union Bank of Switzerland in se je pozneje združila z Bank of Switzerland. Podjetje ima podružnice v več kot 50 državah in zaposluje več kot 68.000 ljudi. UBS je znana po svojih storitvah upravljanja premoženja, zlasti za stranke z visokim neto premoženjem in zelo visokim neto premoženjem. Banka ponuja storitve upravljanja naložb, finančnega svetovanja in davčnega načrtovanja. UBS zagotavlja tudi storitve investicijskega bančništva in upravljanja premoženja za institucionalne vlagatelje. V zadnjih letih se je banka UBS osredotočila na prestrukturiranje in zmanjševanje stroškov, da bi ostala konkurenčna v času vse večje regulacije in pritiska na dobičkonosnost. Podjetje se osredotoča tudi na razvoj digitalnih storitev, da bi bolje služilo svojim strankam.

V letu 2020 je banka UBS dosegla skupne prihodke v višini 30,2 milijarde švicarskih frankov in čisti dobiček v višini 6,6 milijarde švicarskih frankov.

Trenutni podatki

Banka UBS je četrto četrtletje zaključila s 23-odstotnim povečanjem čistega dobička na 1,65 milijarde USD, s čimer je za 1,3 milijarde USD presegla ocene analitikov in povečala dobiček za leto 2022 s 7, 45 milijarde USD, zabeleženih v letu 2021, na 7,63 milijarde USD, medtem ko je povprečna konsenzualna napoved Wall Streeta znašala 7,3 milijarde USD. Poleg zvišanja obrestnih mer je skupini koristil tudi odliv strank iz konkurenčne banke Credit Suisse, ki je zaradi številnih škandalov doživela zelo zapleteno leto 2022... in grožnje s stečajem.

Generalni direktor banke UBS Ralph Hamers je v vprašanjih in odgovorih izrecno izjavil, da so "stranke k nam prišle po nasvete in stabilnost". Vendar je negotovost na trgu povečala pritisk na oddelke investicijskega bančništva in upravljanja premoženja, katerih prihodki so se kljub dobrim neto prilivom(60 milijard dolarjev v globalnem upravljanju premoženja in 25 milijard dolarjev v upravljanju premoženja) zmanjšali za 24 % oziroma 31 %. Da bi se ta negativni trend v celoti izravnal, je UBS pri poslovanju z neto obrestno maržo v pomoč dinamika obrestnih mer. V četrtem četrtletju so se prihodki zmanjšali z 8,70 milijarde USD v letu 2021 na 8,02 milijarde USD v letu 2022, za celotno leto pa so se prihodki zmanjšali s 35,39 milijarde USD v letu 2021 na 34,56 milijarde USD do leta 2022. V odstotkih so se prihodki zmanjšali po nižji stopnji kot stroški poslovanja -2 % v primerjavi s -4 %.

Kljub trenutnim dogodkom se banka UBS dobro drži

Banka je potrdila načrte za odkup delnic v vrednosti več kot 5 milijard USD v letu 2023, s čimer je presegla konsenzualna pričakovanja v višini 4,7 milijarde USD po odkupu delnic v vrednosti 5,6 milijarde USD v letu 2022. Poleg tega je UBS predlagala dividendo na delnico v višini 0,55 USD za leto 2022, kar je 10 % več kot leta 2021 in je v skladu s konsenzom in smernicami, ki so bile trgu že sporočene, ter ponovno potrdila svojo zavezanost progresivni dividendni politiki.

Rezultati banke UBS so na splošno pozitivni. Še pomembneje pa je, da švicarski posojilodajalec ob pogledu v prihodnost pravi, da bodo na dobiček v prvem četrtletju 2023 "pozitivno vplivali" povečana aktivnost strank in obrestne mere. Banka UBS ima močno franšizo na Kitajskem in to bo dodatna prednost. Analitiki pričakujejo, da bo skupni donos, vključno z dividendami in odkupi v višini 9-10 %, dosegel 22,5 %. Količnik CET1 znaša 14,2 % (-20 bazičnih točk na četrtletni ravni). Tako se zdi, da bi morala biti banka UBS v dobri kondiciji. Odkup CS bo velik korak, vendar bi moral biti s pomočjo vlade obvladljiv. Mislim, da bomo več izvedeli v ponedeljek.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.