S&P 500 ^GSPC 5,107.43 +1.17%
Alphabet GOOG $173.61 +9.91%
Nvidia NVDA $873.70 +5.73%
Amazon AMZN $180.17 +3.74%
Microsoft MSFT $408.88 +2.47%
Tesla TSLA $171.60 +0.83%
Meta META $439.12 -0.51%
Apple AAPL $170.09 +0.12%

Všichni tleskáme UBS za velkolepou záchranu Credit Suisse....Ale...

Když se nad tím ale zamyslím, je dobré, že je švýcarská ekonomika v tuto chvíli závislá jen na jednom hlavním poskytovateli finančních služeb? Není to právě naopak riskantní krok?

A co víc, tím poskytovatelem je banka UBS, která:

V roce 2008, během finanční krize utrpěla ztrátu ve výši 50 miliard dolarů v souvislosti s hypoteční krizí v USA. Tento incident vedl ke ztrátě důvěry investorů a k výraznému poklesu hodnoty akcií UBS.

V roce 2011 banka zaplatila pokutu ve výši 1,5 miliardy dolarů kvůli obvinění z manipulace s úrokovými sazbami LIBOR.

V roce 2012 banka zaplatila pokutu ve výši 780 milionů dolarů kvůli obvinění z porušení amerických sankcí proti Íránu a dalším zemím.

V roce 2014 banka zaplatila pokutu ve výši 547 milionů dolarů kvůli obvinění z manipulace s devizovými kurzy.

V roce 2018 banka byla zapletena do skandálu okolo německého Wirecardu, když se ukázalo, že někteří manažeři UBS investovali do společnosti až do doby, kdy se ukázalo, že Wirecard má chybějící peníze.

Noo, kdo chce kam...


Zkrátka a jednoduše zde došlo k selhání lidského faktoru. O důvod navíc ukládat peníze do kryptomen. Zde to žádný lidský faktor pokazit nemůže. 👍

Pád čehokoli je následkem lidského faktoru. Proč Bitcoin už ted nedrásá 100K nebo alespon nová maxima?

Kvůli poptávce, která ale vzhledem k aktuální situaci v bankovním sektoru bude růst.

Je pravda, že záchranou Credit Suisse ze strany UBS může dojít k větší koncentraci finančních služeb v rukou jedné hlavní banky, což může představovat potenciální riziko pro švýcarskou ekonomiku. Zároveň je důležité si uvědomit, že koncentrace moci může vést ke snížení konkurence, což může mít negativní dopad na inovace a kvalitu služeb poskytovaných klientům.

Je třeba vzít v úvahu historii UBS, která zahrnuje řadu finančních skandálů a pokut. Tyto události ukazují, že banka se v minulosti potýkala s problémy týkajícími se etiky a správy. Přesto je důležité si uvědomit, že od těchto událostí uplynul určitý čas a banka mohla přijmout opatření k nápravě a zlepšení svých interních procesů a kontrol.

Nicméně otázka, zda je vhodné, aby švýcarská ekonomika byla závislá na jednom hlavním poskytovateli finančních služeb, zůstává otevřená. Je třeba zvážit, jaký dopad by měla tato závislost na stabilitě švýcarského finančního systému a jak by se tato koncentrace mohla projevit v budoucnosti. Rovněž je důležité sledovat, zda bude UBS schopna dodržovat přísnější regulační požadavky a být transparentní ohledně svých činností a rozhodnutí.

V konečném důsledku je důležité, aby švýcarská ekonomika a finanční sektor byly diverzifikované a konkurenceschopné, což by snížilo rizika spojená s nadměrnou závislostí na jednom poskytovateli finančních služeb.

UBS jsem nikdy moc nesledoval, ale v CS jsem vážně nevěřil už ani těch pár měsíců zpátky. Těch problémů a skandálů bylo v jejich historii tolik a jen se to hromadilo. Nevěděl jsem kdy půjdou ke dnu, ale věřil jsem, že k němu půjdou. K UBS - Závislost na jedné bance není dobrá, ale o to přísnější teď mohou být regulátoři a další, kteří budou jejich kroky (doufám) bedlivě sledovat.

Jednoznačně je důležité se zamyslet nad tím, zda je dobré mít švýcarskou ekonomiku závislou pouze na jednom hlavním poskytovateli finančních služeb. To může být velmi rizikové, zejména když jim je tím poskytovatelem UBS, která v minulosti zaznamenala několik problémů a skandálů.

Na druhou stranu se od 2018 myslím nic nestalo = Od té doby se snaží zlepšit své chování a podnikat opatření k prevenci budoucích problémů.

Nicméně, je důležité, aby švýcarská ekonomika měla více než jednoho hlavního poskytovatele finančních služeb a aby byla schopna diverzifikovat své zdroje a rizika, to by měl být cíl do budoucna.

Myslím si, že UBS už je od té doby jinde, navíc se regulace a kontrola procesů posunula. Jediné co tím utrpí, je důvěra v sektor a v banky jako takové.

Kdyby se to od té doby vyvíjelo tak dobře jak si každý myslí, tak tu teď neřešíme nic z tohoto, nemyslíš?

To říkali po roce 2008 taky...

Je to minulost, všechno vypadá růžově, každý uklidňuje, ale já už tady moc nevěřím nějakým slovům. CS taky říkala pár měsíců zpátky, že je z nejhoršího venku a restrukturalizace jim pomůže brzy opět vzhůru. Výsledek známe všichni.

Že se z toho CS dostane nevěřil snad nikdo... jen to teď trochu SVB urychlila