S&P 500 ^GSPC 5,110.95 +1.24%
Alphabet GOOG $173.90 +10.10%
Nvidia NVDA $875.88 +6.00%
Amazon AMZN $180.54 +3.96%
Microsoft MSFT $409.70 +2.67%
Tesla TSLA $171.50 +0.77%
Meta META $439.10 -0.52%
Apple AAPL $170.08 +0.11%

A Fed bankmentő akcióinak katasztrofális következményei lesznek, figyelmeztet Bill Ackman

Adorján Fülöp
20. 3. 2023
5 min read

Úgy tűnik, sikeresen eloltotta a bankszektorban a tüzet (bár a formáról lehet vitatkozni). Egy ismert pénzember azonban úgy véli, hogy nem oltásról van szó, hanem inkább olaj a tűzre. Miért gondolja, hogy ezek a lépések még nagyobb katasztrófát fognak előidézni?

Bill Ackman további bajtól tart

Bill Ackman arra figyelmeztetett, hogy a Wall Street First Republic megmentése más bankokat, a pénzügyi rendszert és az amerikai gazdaságot fenyegeti. A JPMorgan $JPM+0.3%, a Bank of America $BAC+0.4% és kilenc másik bank csütörtökön bejelentette, hogy összesen 30 milliárd dollárnyi biztosítatlan betétet juttat a First Republic Bank $FRBA-nak+0.7% legalább 120 napig.

Ackman arra figyelmeztetett, hogy ha az FRBA-t eléri a pénzkivonások áradata, és nem tudja visszafizetni adósságait, akkor a Wall Street-i bankok is veszélybe kerülnek, és szintén veszteségeket szenvednek el. A milliárdos befektető és a Pershing Square vezetője úgy érvelt, hogy a nagybankok bizalomnyilvánítása nem kezeli az alapvető problémát, a bankrendszerbe vetett bizalom hiányát.

https://www.youtube.com/watch?v=ep8ZlOV_Kk8

Egyszerűen fogalmazva, a bankok azzal keresnek pénzt, hogy betéteket fogadnak el ügyfeleiktől, és azokat kétféleképpen használják fel. Vagy kölcsönadják a pénzt, és kamatot szednek érte, vagy viszonylag biztonságos eszközökbe, például amerikai államkötvényekbe és jelzálogfedezetű értékpapírokba fektetik. Ennek eredményeképpen nem rendelkeznek készpénzzel - ami trükkös, ha hirtelen beáramló pénzfelvételeket kell teljesíteniük.

A múlt héten a Szilícium-völgyi $SIVB bank összeomlott, mert pénzét hosszú lejáratú kötvényekben kötötte le, amelyek a kamatlábak emelkedésével veszítettek értékükből, és számos ügyfél egyszerre próbálta felvenni a pénzét.

Vajon az SVB összeomlása az évtized legnagyobb gazdasági katasztrófáját idézi elő?

A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC ) pénteken vette át az égő SVB irányítását. Egy rendszerkockázati mentesség keretében vasárnap beleegyezett, hogy biztosítja a betéteket ennél a hitelezőnél és egy másik banknál, a Signature Banknál.

Az FRB részvényei múlt szerda óta 70%-ot zuhantak, mivel a befektetők attól tartanak, hogy ők is összeomolhatnak. A San Franciscó-i székhelyű hitelező ügyfélkörének profilja és koncentrációja hasonló az SVB-éhez, magas a nem biztosított betétek aránya, és jelentős a kötvényportfóliójának nem realizált vesztesége.

A bank azzal igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, hogy 70 milliárd dollárnyi likviditáshoz jutott a Federal Reserve-től és a JPMorgan-tól, és beleegyezett abba, hogy további 30 milliárd dollárnyi betétet fogad el társaitól.

Ackman a Wall Street mentőcsomagját "látszatbizalomszavazásnak " nevezte, és úgy tűnt, hogy a befektetők egyetértenek vele, mivel az FRB részvényei ismét estek. Az FRB-t azonban egészséges, jól irányított hitelezőként dicsérte, amelyet nem szabad hibáztatni a jelenlegi problémákért.

A részvények ismét estek

"A bank önhibáján kívül került a banki válságba" - mondta. "Nem érdemli meg a bukást."

Ackman láthatóan attól tart, hogy a bankok elleni roham az egyik hitelező összeomlásához vezet majd a másik után, ami az egész amerikai bankrendszer stabilitását veszélyezteti. Ez elriaszthatná a bankokat a hitelezéstől, és hitelszűkülést okozhatna, ami ártana a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak, és az egész gazdaságot sújtaná.

"Rendkívül aggódom a pénzügyi fertőzés elszabadulásának kockázata miatt, ami komoly gazdasági károkat és nehézségeket okozhat" - mondta Ackman.

Ön mit gondol? Ezek a lépések további rohamokat és problémákat fognak okozni más bankoknál?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.