S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Cele mai mari victime ale Fed: Iată care sunt consecințele creșterii ratelor dobânzilor

dalcasandu
22. 3. 2023
5 min read

Cum a afectat un an de creștere a ratelor dobânzilor acțiunile, indicii, obligațiunile și a dus la dispariția FTX și Silicon Valley Bank? Asta vom vedea în această analiză a celor mai critice situații pe care Fed le-a provocat în felul său.

A trecut un an de când Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din istoria recentă, ceea ce a dus la 12 luni tumultoase pe piețe și a avut un impact asupra mai multor companii (pe atunci) promițătoare.

Banca centrală a SUA a majorat ratele de la aproape zero la aproape 5%, făcând patru creșteri mari de rate la rând, cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare din ultimele decenii.

Obiectivul Fed a fost de a reduce inflația în creștere, dar a făcut mai multe victime de marcă pe parcurs, inclusiv banca falimentară Silicon Valley Bank și bursa de criptomonede FTX. Acțiunile și obligațiunile americane s-au prăbușit, de asemenea, în timp ce dolarul american a pornit în călătoria sa istorică.

Să aruncăm o privire:

Acțiuni și indici

Între începutul pandemiei COVID-19 și sfârșitul anului 2021, acțiunile americane au luat-o pe calea ATH. Ratele scăzute ale dobânzilor și condițiile fiscale relaxate au contribuit la creșterea rapidă a prețurilor acțiunilor. Dar apoi a venit răsturnarea și aterizarea dură.

Invers, atunci când ratele dobânzilor cresc, fluxurile de numerar viitoare ale companiilor scad. Asta pentru că devine mai scump pentru ele să împrumute bani.

  • Astfel, un an de creșteri ale ratelor de către Fed a dus la prăbușirea multor acțiuni.

La un moment dat, de exemplu, S&P 500 a scăzut cu 19% pe parcursul anului, în timp ce indicele tehnologic Nasdaq Composite s-a prăbușit cu 16%.

Obligațiuni

Dar anul a fost și mai dificil pentru investitorii cu venit fix. Atunci când ratele dobânzilor cresc, prețurile obligațiunilor scad. Randamentele obligațiunilor guvernamentale americane pe 2 ani au adăugat 209 puncte de bază, ajungând la peste 4%, în timp ce randamentele obligațiunilor pe 10 ani sunt cu 130 de puncte mai mari și ușor sub 3,5%.

Între timp, indicele Global Bond Index, care urmărește costul investițiilor în obligațiuni din întreaga lume, a scăzut cu peste 20% în septembrie, intrând într-o piață bear pentru prima dată în ultimele decenii.

"Este clar că a fost un an foarte greu pentru investitorii în obligațiuni - cel mai greu pe care l-au trăit vreodată", a declarat analistul John Kemp. "Abia acum prețurile sunt mai aproape de valoarea justă".

FTX

Mai mult, creșterile de rate ale Fed au alimentat două dintre cele mai mari prăbușiri corporative din istoria SUA - bursa de criptomonede FTX și Silicon Valley Bank, axată pe tehnologie. Creșterea costurilor de creditare a aruncat criptomonedele într-o piață bear brutală, prețul bitcoin $BTCUSD-0.9% scăzând cu astfel 40% în ultimul an.

Șeful FTX, Sam Bankman-Fried, ar fi reacționat la criză folosind banii clienților pentru a susține firma sa de tranzacționare Alameda Research - care așteaptă în prezent să fie judecată în SUA pentru opt acuzații, inclusiv de fraudă.

"Chiar dacă a fost catalogată drept fraudă, se poate argumenta că ciclul de creștere a ratei Fed a expus-o, deoarece a inversat entuziasmul pentru cripto, ceea ce a expus în cele din urmă infracțiunea corporativă la acea companie", a declarat directorul executiv al Deutsche Bank.

SVB

Între timp, SVB s-a prăbușit în martie 2023 - iar creșterea ratelor dobânzilor a fost un factor important în căderea sa. SVB a pierdut 1,8 miliarde de dolari din portofoliul său de obligațiuni pe măsură ce prețurile veniturilor fixe au scăzut, în timp ce baza sa de depozite s-a epuizat din cauza reticenței tot mai mari a startup-urilor din domeniul tehnologiei de a intra pe piața bursieră.

"Practic, această criză bancară este cauzată de Fed ," a declarat Larry McDonald.

Dolarul american

Dar nu toate activele tradiționale au avut de suferit în ultimul an 👇.

Dimpotrivă, indicele dolarului american a înregistrat o creștere de 16% între martie și septembrie. Creșterea ratelor dobânzilor într-o țară tinde să întărească moneda acesteia, deoarece atrage investitori străini care caută randamente mai mari. Probabil că SUA nu are încă ratele dobânzilor la nivelul colegilor săi și probabil că va sfârși cu o rată terminală mai mare, ceea ce ar putea susține și mai mult dolarul.

"A fost un an foarte excepțional pentru dolar, deoarece Fed a efectuat cea mai agresivă înăsprire monetară din ultimele decenii", a declarat analistul Craig Erlam

Concluzie

Putem concluziona, așadar, că majorarea dobânzilor de către Fed a avut un impact mare asupra piețelor și asupra mai multor companii promițătoare, printre care Silicon Valley Bank și bursa de criptomonede FTX. Majorarea ratelor a dus la o scădere a acțiunilor și a obligațiunilor, în timp ce dolarul american s-a întărit. Din nefericire, aceasta este o realitate dură și este genul de trezire la realitate față de anii precedenți de care era nevoie.

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.