S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Dow Theory: Mohla by vám tato zajímavá teorie pomoct porazit trh?

Dominik Petrnoušek
24. 3. 2023
5 min read

Teorie, která se začala formovat již před 150 roky a částečně platí až do dnes? Tak přesně to je Dow Theory. A my se dnes podíváme na to, zda se dá opravdu stále aplikovat a jestli je možné se jí řídit.

Dow Theory vychází také z grafu a TA

Dowova teorie (Zní to divně. Víc se mi líbí původní název) je jednou z nejstarších a nejznámějších teorií technické analýzy trhu. Tuto teorii vytvořili v roce 1900 americký novinář Charles Dow a jeho kolega Edward Jones, kteří spolu založili deník Wall Street Journal. Dowova teorie se zakládá na analýze indexu Dow Jones Industrial Average $^DJI+0.3% , který zahrnuje 30 nejvýznamnějších amerických akcií. Tato teorie se snaží odhalit trend trhu a poskytnout investičním manažerům a obchodníkům užitečné informace pro rozhodování o nákupu a prodeji akcií.

Dowova teorie se skládá ze dvou hlavních pravidel:

  1. Pravidlo trendu: Trh je v trendu, dokud se neobjeví signál o jeho obratu. Dow rozlišoval tři typy trendů: krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé.
  2. Pravidlo potvrzení: Trend trhu musí být potvrzen jiným indexem DJIA. Pokud se trend indexu DJIA shoduje s trendem jiného indexu, může být trend považován za platný. Typicky je toto popisováno na průmyslovém indexu a na indexu dopravním - vychází to z jednoduché logiky. Továrny musely své zboží dopravovat na trh, obvykle po železnici. Pro průmyslový index nemohl nastat býčí trh, pokud se nezvýšil i počet a výkonnost železnic (a tím pádem jejich indexu), obvykle jako první. Oba indexy by se tedy měly pohybovat stejným směrem a vzájemně se potvrzovat.

Dowova teorie se také zaměřuje na další faktory, jako jsou objem obchodů a změny cen akcií, které mohou poskytnout dodatečné informace o vývoji trhu.

Dowova teorie je považována za jeden z nejvýznamnějších přístupů k technické analýze trhu a dodnes se používá jako důležitý nástroj pro investiční rozhodování. Nicméně, někteří kritici tvrdí, že Dowova teorie je zastaralá a že nebere v úvahu některé moderní faktory, jako jsou vysokofrekvenční obchodování a globální trhy.

https://www.youtube.com/watch?v=ELlqEEBol6Y

To jsou dvě hlavní pravidla. Dow Theory ale předkládá několik dalších premis.

Akciový trh znehodnocuje všechny zprávy - Ceny akcií rychle zahrnují nové informace, jakmile jsou k dispozici. Jakmile jsou zveřejněny zprávy, ceny akcií se změní tak, aby odrážely tyto nové informace. V tomto bodě Dowova teorie souhlasí s jedním z předpokladů hypotézy efektivního trhu.

Dow se domníval, že objem potvrzuje cenové trendy. Když se ceny pohybují při nízkém objemu, může to mít mnoho různých vysvětlení. Mohlo by jít například o příliš agresivního prodejce. Když je však pohyb cen doprovázen vysokým objemem, Dow věřil, že to představuje "pravý" pohled na trh. Pro něj to byl signál, že se vyvíjí trend.

Lze na Dow Theory spoléhat i dnes?

Dowova teorie je stále považována za jeden z nejvýznamnějších přístupů k technické analýze trhu, a i dnes se používá jako důležitý nástroj pro investiční rozhodování mnoha profesionálů na finančních trzích. Nicméně, vzhledem k tomu, že Dowova teorie byla vytvořena již před více než 100 lety, někteří kritici tvrdí, že teorie nebere v úvahu některé moderní faktory.

Navzdory těmto kritikám však mnoho investičních manažerů stále používá Dowovu teorii jako základní nástroj pro analýzu trhu a pro rozhodování o nákupu a prodeji akcií. Je důležité si uvědomit, že Dowova teorie by měla být používána spolu s dalšími nástroji a analýzami, aby bylo možné získat co nejkomplexnější pohled na trh a minimalizovat rizika při investování. Investoři by měli také být obezřetní a nebrat Dowovu teorii jako zaručenou metodu pro dosažení zisku na trhu, protože žádná metoda investování nemůže být 100% spolehlivá.

Minimálně ale potvrzování indexů mezi sebou považuji za opravdu zajímavý bod, který může mnohé naznačit.

Co vy? Používáte Dow theory ve svých analýzách? A znali jste ji vůbec?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.