S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Cano Health: Je spojení medicíny a umělé inteligence další vysoce riziková sázka s obřím potenciálem?

Dominik Petrnoušek
25. 3. 2023
7 min read

Péče o zdraví a zapojení umělé inteligence, která by v tom mohla pomoct? To zní jako něco, co má obrovský potenciál, že? Tak přesně tím se zabývá společnost, kterou si dnes představíme!

Základní přehled

Cano Health $CANO-2.1% je americká společnost, která se zaměřuje na poskytování zdravotní péče pro seniory a další zranitelné skupiny. Společnost byla založena v roce 2017 a má své sídlo v Miami. V roce 2020 se Cano Health spojila s akciovou společností Jaws Acquisition.

Společnost Cano Health se zaměřuje na poskytování zdravotní péče pro seniory a další zranitelné skupiny. Společnost nabízí širokou škálu zdravotnických služeb, včetně primární péče, specializované péče, laboratorních testů a diagnostických služeb. Cano Health také využívá technologie a datové analýzy k optimalizaci poskytování zdravotní péče a vytváření nových služeb. Společnost má více než 200 klinik v 13 státech USA a poskytuje péči pro více než 221 000 pacientů.

Sektor

Sektor, ve kterém působí společnost Cano Health, je zdravotnictví a zdravotní pojištění. Tento má v USA velký potenciál pro růst a vývoj, protože zdravotnictví je pochopitelně velmi důležité pro pro mnoho obyvatel USA a celková spotřeba zdravotnických služeb v zemi stále roste.

V USA existuje několik trendů, které ovlivňují sektor zdravotnictví a zdravotního pojištění. Patří mezi ně stárnutí populace, nárůst chronických onemocnění, rostoucí náklady na zdravotní péči a snaha o zlepšení kvality a přístupnosti zdravotnických služeb.

Společnost Cano Health se zaměřuje na poskytování zdravotní péče pro seniory a další zranitelné skupiny v USA. Tento segment trhu má v USA velký potenciál pro růst, protože populace stárne a stoupají náklady na zdravotní péči pro seniory. Cano Health se snaží nabídnout zdravotní péči, která je přístupná, kvalitní a efektivní, a to prostřednictvím využívání technologií a datových analýz.

Konkurence v sektoru zdravotnictví a zdravotního pojištění je velká. Výhodou společnosti Cano Health je její specializace na poskytování zdravotní péče pro seniory a zranitelné skupiny. Společnost také investuje do technologií a datových analýz, což jí umožňuje optimalizovat poskytovanou zdravotní péči a vytvářet nové služby. Společnost také plánuje expandovat do dalších států USA, což by jí mohlo umožnit získat další tržní podíly a růst. Nicméně, společnost Cano Health čelí konkurenci a rizikům spojeným se změnami v zdravotnických předpisech a regulacích, což by mohlo ovlivnit její výkonnost a růst v budoucnu.

Posuďte sami. Sektor zdravotnictví v USA je opravdu gigantický. Zdroj

Konkurence

  • UnitedHealth Group Inc $UNH+0.6% poskytuje zdravotní péči pro seniory a další zranitelné skupiny v USA a je největší zdravotnickou společností v USA.
  • Humana Inc $HUM+0.3%
  • Anthem Inc $ELV+0.7% 
  • Oak Street Health $OSH+0.1%  - Společnost Oak Street Health poskytuje zdravotní péči pro seniory a další zranitelné skupiny v USA a zaměřuje se na poskytování péče v komunitách s nízkými příjmy.

Tyto společnosti mají také velké tržní podíly a stojí před podobnými výzvami a příležitostmi jako Cano Health.

Rizika

Společnost Cano Health čelí několika rizikům, které mohou ovlivnit její výkonnost a růst v budoucnu. Zdravotnický průmysl je silně regulován a změny v předpisech a regulacích mohou mít významný dopad na provoz a výkonnost. Například změny v Medicare a Medicaid předpisech mohou ovlivnit platby za zdravotnické služby poskytované společností.

Stejně tak musí řešit náklady na poskytování zdravotní péče a zdravotního pojištění, které mohou být vysoké. Pokud se náklady zvýší víc, než se očekává, může to ovlivnit výkonnost společnosti a ziskovost. Taktéž závisí na kvalifikovaných zdravotnických pracovnících pro poskytování zdravotní péče. A jak už bývá zvykem - je jich nedostatek. Taktéž za jedno z rizik považuji plánovanou a již probíhající expanzi. A když už jsme u expanze...

Aktuální výsledky a situace

Společnost Cano Health zaznamenala v roce 2022 významnou expanzi. Počet jejichpacientů se oproti předchozímu roku zvýšil o 36 % na přibližně 310 000.

Expandovali na nové trhy a do nových linií služeb, a co je nejdůležitější, poskytovali svým pacientům skvělou klinickou péči, která vedla k měřitelnému zlepšení jejich výsledků, a to vše při dosažení příjmů přes 2,7 miliardy dolarů za celý rok (přibližně 85% meziroční růst). V roce 2022 rozšířili svou síť o 18 zdravotnických zařízení prostřednictvím akvizic a otevřeli 24 zcela nových zařízení.

Opravdu drastickým propadem si tato společnost prošla za posledního půl roku

Přestože se tržby vyrovnaly prognózám analytiků, zisk na akcii zaostal za jejich očekáváním o 167 %. V příštích třech letech se předpokládá, že tržby porostou v průměru o 12 % ročně, což je výrazně více než 7,8% roční růst předpovídaný pro sektor zdravotnictví ve Spojených státech.

Trend EPS je trochu opačný, než by si společnost a akcionáři asi přála. Zdroj

Je to ale podle analytiků způsobeno právě onou expanzí. Protože noví pacienti ještě neabsolvovali návštěvu lékaře, která je nutná k dokončení úpravy rizikového skóre, generují nižší příjmy a snižují marže. Kromě toho jejich stavy přispívají k nárůstu ambulantních návštěv i celkových nákladů na péči, což dále brzdí marže.

Cano navíc ředí akcie. Zdroj

Největší problémy, kterým společnost čelí, je likvidita a ziskovost. Díky opatřením společnosti, která mají obnovit efektivitu využívání zdrojů a řízení nákladů, je pravděpodobné, že se provozní náklady výrazně zlepší, a tím se zlepší i ziskové marže. Finanční výsledky a čísla jsou ale bohužel taková, jaká jsou.

Bohužel je výhled společnosti na rok 2023 poměrně slabý a nevýrazný, což naznačuje, že očekává výsledky svého úsilí až ve fiskálních letech následujících. Pokud by se tak stalo, tak věřím, že společnost má slibnou budoucnost. Do té doby je veškerá důvěra založena pouze na slibech managementu. Já osobně se společnosti vyhnu už je z důvodu, že vůbec nezapadá do mé strategie. Investora s větší tolerancí k riziku by ale třeba zajímat mohla.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.