S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza UnitedHealth Group: Superstabilní gigant, který si za své kvality nechá zaplatit

Dominik Petrnoušek
27. 3. 2023
6 min read

Pojišťovací a zdravotnický gigant, který se vyznačuje svou stabilitou a odolností. Jenže za to se často platí. Je tato prémie spravedlivá? Na to se společně podíváme!

UNH se zabývá poskytování zdravotního pojištění a péče

Společnost $UNH+0.6%  - UnitedHealth Group  je jedním z největších poskytovatelů zdravotního pojištění a zdravotnických služeb v USA. Společnost se zabývá poskytováním zdravotního pojištění pro jednotlivce, rodiny a zaměstnavatele, a také nabízí zdravotnické služby prostřednictvím svých dceřiných společností a partnerů.

Společnost UNH se skládá ze dvou hlavních segmentů: UnitedHealthcare a Optum. UnitedHealthcare je jedním z největších poskytovatelů zdravotního pojištění v USA, který nabízí zdravotní pojištění pro jednotlivce, rodiny a zaměstnavatele.

Optum je segment, který se zabývá zdravotnickými službami a technologiemi, které pomáhají zlepšovat výsledky pro pacienty a snižovat náklady na zdravotní péči. To je totiž jedním z nejdůležitějších bodů v tomto segmentu. Víc se tomu budu věnovat v následující analýze segmentu.

Kromě toho se společnost UNH zabývá poskytováním dalších služeb, jako jsou farmaceutické služby, správa zdravotních plánů pro vládní organizace a programy wellness pro zaměstnance.

Sektor

Společnost UNH působí v zdravotnickém sektoru, který je klíčový pro ekonomiku a společnost jako celek. Zdravotnický sektor je oblast s vysokým potenciálem růstu a představuje velkou část ekonomiky USA. Hlavním cílem zdravotnického sektoru je poskytovat kvalitní zdravotní péči a přispívat k celkovému zdraví obyvatelstva.

V USA existuje mnoho zdravotnických společností, které poskytují zdravotní pojištění a zdravotnické služby. Konkurence v tomto sektoru je velmi silná a společnosti se snaží inovovat své produkty a služby, aby mohly udržet svou pozici na trhu.

Sektor, do kterého spadá healhtcare je opravdu masivní. Zdroj

Mezi výzvy, kterým zdravotnický sektor čelí, patří vysoké náklady na zdravotní péči, nedostatek kvalifikovaných pracovníků, regulační změny a technologická rizika. Tyto negativní vlivy mohou mít významný dopad na společnosti působící v tomto sektoru.

Rizika

Společnost čelí několika rizikům, které mohou ovlivnit její výkonnost a růst v budoucnu. Zdravotnický průmysl je silně regulován a změny v předpisech a regulacích mohou mít významný dopad na provoz a výkonnost společnosti UNH. Například změny v Medicare a Medicaid předpisech mohou ovlivnit platby za zdravotnické služby poskytované společností. UNH čelí silné konkurenci od dalších zdravotnických společností, které také poskytují zdravotní péči.

UNH může být ovlivněna změnami v demografických trendech, jako jsou stárnutí populace a nárůst chronických onemocnění. Tyto faktory mohou zvýšit náklady na zdravotní péči a ovlivnit poptávku po zdravotnických službách.

Aktuální situace

Očekává se, že UnitedHealth v aktuálním čtvrtletí vykáže zisk 6,23 USD na akcii, což znamená změnu o +13,5 % oproti předchozímu čtvrtletí. Pro běžný fiskální rok konsensuální odhad zisku ve výši 24,91 USD ukazuje na změnu o +12,3 % oproti předchozímu roku.

UNH se zdá být finančně poměrně zdravá a díky svému principu i dost odolná. Zaujal mě komentář analytiků ze Sequia Fund:

"UnitedHealth Group Incorporated patřila v letošním roce mezi nejvýkonnější akcie fondu Sequoia, a to díky obvykle dobrým finančním výsledkům a zvýšenému ocenění relativní necitlivosti tohoto podniku na širší ekonomiku. Za celý rok 2022 se očekává, že tržby a zisk na akcii společnosti United vzrostou přibližně o 13 %, resp. 17 %. Oproti roku 2019 se očekává, že výnosy a zisk na akcii společnosti vzrostou ročním tempem přibližně o 10 %, resp. 14 %.

UnitedHealth Group sice není nijak zvlášť oblíbenou společností, ale je to jeden z nejzakotvenějších podniků, s nimiž jsme se setkali. Řízená péče v různých formách - komerční riziková péče, komerční poplatková péče, Medicare Advantage a řízená péče Medicaid - je naprosto zásadní součástí našeho systému zdravotnictví.. A v oblasti řízené péče není nikdo větší, diverzifikovanější a lépe řízený než United. Kromě řízené péče United vlastní a provozuje třetího největšího dodavatele do lékáren v zemi a je také s velkým náskokem největším vlastníkem aktiv v oblasti mimonemocniční péče, včetně lékařských ordinací, center urgentní péče a ambulantních chirurgických center..."

Taková diverzifikace je opravdu impozantní.

Společnost vyplácí solidní dividendy a má stabilní základy. Nedávno se objevila na seznamu akcií s nízkou volatilitou společnosti BofA.

UNH dividendu zvyšuje už nějaký pátek. Zdroj

Pokud se podíváme na ocenění společnosti UnitedHealth Group, její forwardový poměr P/E v současné době činí 22. To představuje prémii ve srovnání s průměrnou hodnotou forwardového P/E v odvětví, která činí 13,35.

Investoři by také měli vzít na vědomí, že poměr PEG společnosti UNH je nyní 1,32. Tento populární ukazatel je podobný všeobecně známému poměru P/E, s tím rozdílem, že poměr PEG zohledňuje také očekávanou míru růstu zisků společnosti. V odvětví UNH je průměrný poměr PEG cca 0,82.

Akcie je dražší, ale prémie se zdá být rozumnou daní za stabilitu a zdraví společnosti. Opět to není akcie, kterou bych do svého portfolia hledal, ale některé investory by jistě  zaujmout mohla.

Co vy? Máte $UNH+0.6% nebo o něm třeba přemýšlíte? Podělte se o svůj názor v komentářích!

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.