S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Northrop Grumman: Perfektně vybalancovaný zbrojařský gigant?

Dominik Petrnoušek
4. 4. 2023
6 min read

Zbrojařský gigant, který svou povahou nabízí perfektní defenzivní kombinaci pro investory. Jenže si za svou spolehlivost nechá zaplatit a jde jen o to, zda je investor tuto cenu přijmout.

Northrop Grumman $NOC+0.1% je americká obranná a bezpečnostní společnost se sídlem v Falls Church ve Virginii. Je jednou z největších obranných společností na světě, která poskytuje produkty a služby pro obranu Spojených států a jejich spojenců.

V roce 2018 měla společnost Northrop Grumman výnosy ve výši 30,1 miliard dolarů, provozní zisk 5,1 miliardy dolarů a zisk před zdaněním 4,4 miliardy dolarů. Má přibližně 85 tisíc zaměstnanců a dodává klíčové systémy a produkty pro americké ozbrojené síly, včetně bombardiérů B-2 Spirit a B-21 Raider, stíhaček F-35 Lightning II, raket Tomahawk, kosmických lodí a satelitů.

Společnost je organizována do čtyř obchodních segmentů:

  1. Aeronautics Systems (letecké systémy): V tomto segmentu vyrábí a dodává Northrop Grumman letouny a letecké systémy pro bojové, strategické a víceúčelové nasazení. V roce 2018 generoval tento segment 14,7 mld. USD, což představuje 49 % celkového obratu společnosti.
  2. Defense Systems (obranné systémy): Zahrnuje rakety, kosmické a kybernetické systémy, systémy pro elektronický boj a informační dominance a námořní systémy. V roce 2018 vygeneroval tento segment 8,8 mld. USD, tj. 29 % obratu.
  3. Mission Systems: Zaměřuje se na systémy C4ISR (velení, řízení, komunikace, počítače, informace, dozor a rozvědka). V roce 2018 vygeneroval 6,1 mld. USD, což je 20 % obratu.
  4. Technology Services: Poskytuje služby v oblasti technické podpory, odborných znalostí, systémové integrace, vývoje softwaru a dalších technologií. V roce 2018 segment vygeneroval 1,3 mld. USD, tj. asi 4 % obratu společnosti.

Společnost očekává, že její obrat bude i nadále růst, jak bude pokračovat v investicích do nových programů a technologií a získávání nových kontraktů. Zaměří se zejména na rostoucí oblasti kybernetické bezpečnosti, hypersonických zbraní a vesmírných systémů. Také očekává přínosy z akvizice Orbital ATK, kterou získala v roce 2018 za 7,8 miliardy dolarů v hotovosti.

Konkurence

Northrop Grumman působí v obranném a bezpečnostním sektoru. Jde o sektor zbrojního průmyslu, který zahrnuje výrobce vojenských letadel, lodí, pozemní techniky, zbraní, raket, satelitů a souvisejících technologií. Tento sektor je silně ovlivněn poptávkou vlád a je do značné míry necyklický.

Největšími konkurenty Northrop Grumman v tomto sektoru jsou:

•Lockheed Martin $LMT+0.3% - největší světová obranná společnost, vyrábí stíhačky F-35 a F-22, rakety, lodě pro US Navy.

•General Dynamics $GD+1.1%  - vyrábí ponorky, námořní lodě, pozemní vozidla, zbraně a podobnou techniku pro armádu USA i spojence.

•Raytheon $RTX+0.1%  - specializuje se na rakety (Tomahawk), senzory, radioelektroniku, cyberbezpečnost a další obranné technologie.

•Boeing $BA+1.1%  - i když známý především jako výrobce komerčních letadel, také vyrábí vojenské letouny (FA-18 Super Hornet, AH-6 Little Bird), satelity, rakety a další vojenské systémy.

•BAE Systems - britská společnost, která je jedním z největších světových dodavatelů vojenské techniky - vyrábí bojová vozidla, lodě, letouny Eurofighter Typhoon a další techniku pro evropské armády i USA.

Obranný sektor je velmi konkurenční, ale zároveň chráněný vysokými bariérami vstupu. Severní Amerika, Evropa a některé asijské země (Čína, Indie) zde vytvářejí stabilní poptávku. Klíčovými faktory úspěchu jsou inovace, schopnost získávat a plnit velké armádní kontrakty, bezpečnostní prověrky, lobby a strategické vztahy s vládami. Sektoru se daří dobře, což dokazuje solidní výkonnost akcií společností i dobré marže. Do budoucna se očekává růstový potenciál vyplývající z geopolitických rizik a rostoucích obranných rozpočtů. Společnosti v tomto sektoru jsou citlivé na změny vojenských rozpočtů, politické změny i širší geopolitickou situaci. Například eskalace konfliktů povede ke zvýšení poptávky, zatímco snížení napětí nebo úsporná opatření mohou poptávku snížit. Akcie těchto firem jsou tak volatilnější v reakci na tyto faktory.

Aktuální situace

Rizikem v krátkodobém horizontu je korekce leteckého a obranného průmyslu v důsledku vysokého ocenění.

Současný výnos 1,47 % je nízký a pokles ceny akcie by mohl vést k nové vlně nových nákupů, protože investoři se budou snažit uzamknout vyšší výnos u akcie, jejíž dividenda bude pravděpodobně i nadále růst, tak jako již 17 let v řadě.

Očekávání dalšího růstu rozpočtů na obranu pravděpodobně podpoří i výnosy NOC a následně i cenu jejích akcií. Generální ředitelka společnosti NOC Kathy Wardenová již dříve poznamenala, že její vládní zákazníci jsou nakloněni dlouhodobějším signálům poptávky, což je pozitivní.

Dividenda dlouhodobě roste. Zdroj

V neposlední řadě NOC také využívá chytré zpětné odkupy ke zvýšení zisku na akcii a hodlá v tom pokračovat. Počet akcií v oběhu dnes činí 156,5 milionu, což je o 33 % méně než 233,9 milionu v roce 2013. Společnost NOC se zavázala k odkupu akcií v hodnotě 1,5 miliardy USD v roce 2022, přičemž výhled na rok 2023 by měl být o něco vyšší. Tyto zpětné odkupy jsou dobrým využitím kapitálu vzhledem k tomu, že čistý dluh za posledních dvanáct měsíců činí 12,5 miliardy USD, což je pro podnik takového rozsahu, jako je NOC, zvládnutelné.

NOC rozhodně není špatná. Pro mě osobně nenabízí dostatečně vysoký výnos a ocenění považuji za zbytečně vysoké. Svou povahou ale bezpochyby nabízí pro mnoho investorů opravdu lákavou kombinaci faktorů. Myslím ale, že by se dalo počkat na nižší cenu.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.