S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza AutoZone, společnosti, kterou nezastavila ani pandemie

Pavel Botek
6. 4. 2023
4 min read

Máme tady analýzu dalšího prodejce náhradních dílů pro automobily, který je speciální tím, že jde o jednoho z největších hráčů, který však nepůsobí jen v USA jako většina jeho konkurentů, ale i v dalších zemích. Pojďme se na něj podívat.

AutoZone $AZO+0.6% je americká společnost, která se zabývá prodejem náhradních dílů a doplňků pro automobily. Společnost provozuje řetězec prodejen po celých Spojených státech, Portoriku, Mexiku a Brazílii a také nabízí nákup online. V sortimentu AutoZone najdete například brzdové destičky, filtry, zapalovací svíčky, oleje, chladiče, světla, pneumatiky a mnoho dalších produktů pro auto. Společnost byla založena v roce 1979 a sídlí v Memphisu, Tennessee.

Společnost AutoZone je zajímavá z několika důvodů:

  • Je to největší prodejce náhradních dílů pro osobní a nákladní vozidla.
  • AutoZone se také snaží inovovat a zlepšovat své služby a nabídky pro zákazníky. Například společnost nabízí rychlou online objednávku s možností vyzvednutí zboží v prodejně během jedné hodiny!
  • Pro někoho to možná může být nepodstatné, ale AutoZone podporuje komunitu a charitativní organizace. V roce 2020 společnost darovala více než 15 milionů dolarů na charitu.
  • Mezinárodní expanze: AutoZone začal expandovat na mezinárodní trhy v roce 1998 a postupně se rozšiřuje do dalších zemí, jako je například Brazílie. Tímto je odlišná od většiny prodejců náhradních dílů v USA, jelikož se řada z nich zaměřuje jen na domácí trh.

Finance

V analýze finančních ukazatelů společnosti AutoZone lze vidět, že společnost si udržuje vysokou úroveň ziskovosti s vysokou hrubou ziskovou marží a čistou ziskovou marží. AutoZone má také velmi vysokou návratnost investovaného kapitálu, což znamená, že společnost vytváří vysokou hodnotu pro své akcionáře.

Jak můžete vidět, tak poslední roky (a to i přes pandemii, kde řada těchto prodejců ztrácela na tržbách), vidíme růst tržeb, čistých zisků i EPS.

Balance Sheet

Podle údajů z bilance společnosti AutoZone se dá vidět, že společnost má vysokou úroveň celkových aktiv s částkou 15,275 miliard dolarů k 30. srpnu 2022. Tento objem aktiv se zvyšuje od roku 2019, což je výsledkem dobrého hospodaření společnosti a jejího růstu.

Celkové závazky společnosti (včetně menšinových podílů) činí 18,813 miliard dolarů k 30. srpnu 2022, což je významné zvýšení oproti roku 2019. Společnost má také vysokou úroveň dluhu s celkovou částkou dluhu 9,296 miliard dolarů k 30. srpnu 2022.

Cash Flow

Během posledních čtyř kvartálů společnost AutoZone dosáhla celkového provozního cash flow ve výši 3,219 miliard dolarů a volného cash flow ve výši 2,496 miliard dolarů. To znamená, že společnost byla schopna generovat dostatek hotovosti z provozních aktivit, aby pokryla své kapitálové výdaje a měla stále dostatek hotovosti na investice do růstu společnosti.

Finanční cash flow společnosti bylo negativní v posledních čtyřech kvartálech s celkovou částkou -2,455 miliard dolarů, což zahrnuje nákup vlastních akcií a splácení dluhu.

Celkově lze říci, že společnost AutoZone má silné výsledky v oblasti cash flow a byla schopna generovat dostatečnou hotovost pro financování svých aktivit, investic a růstu společnosti.

Na základě těchto údajů se zdá, že si AutoZone vede dobře, s pozitivními výsledky v uplynulém roce a od začátku roku, přičemž má i slušné marže. Má však vysoký poměr P/C a záporné ROE, což není dobré. Dál se mi moc nelíbí hodnota PEG 2,33, to znamená, že akcie společnosti je relativně dražší v porovnání s růstem zisku.

  • Pokud by někoho zajímala společnost víc, tak bych se zaměřil i na kolonku Insider Trans (-82%).

Odhady analytiků

21 analytiků nabízejících 12měsíční cenové prognózy pro Autozone Inc má střední cíl 2 750,00, s vysokým odhadem 2 899,00 a nízkým odhadem 1 890,00. Střední odhad představuje nárůst o +9,82 % z poslední ceny 2 504,14.

  • Co na společnost říkáte vy? 🤔

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.