S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Držím DG. Niekedy to robím tak, že 1/2 predám a 1/2 držím ďalej.

Co znamená DG?

$DG-0.4%

Tolik COST nesleduji, ale oni myslím na prodeji zboží tolik nevydělávají a veškerý zisk jim dělají poplatky za členství. Neznám jejich klientelu, ale zeptal bych se, jestli tam hrozí, že jim lidi začnou hromadně rušit členství a odcházet třeba do Walmartu? Dle mého asi ne, protože si zakládají na co nejlepších cenách a mají také velmi silnou páku na dodavatele.

Díky za názor. Ano Costco je zaměřeno především na členství. Pravděpodobně budu držet dál, snad se mi to vyplatí.

Klientela Walmartu a Costca se řekl bych moc nestřetává

Ahoj, opravdu záleží, jak a proč jsi do pozice vstupoval. Pokud máš nějaký investiční plán, tak se ho drž. Kvůli jedné zprávě to nemusí vždy být jasný důvod k prodeji.

Spíš mi jde o celé to dění okolo, pro Costco je to taková počáteční špatná zpráva a každý ted naznačuje, že bude recese a bankovní krize nekončí a já nevím co ještě, takže nechci promarnit příležitost vzít zisk, víš co.

Pokud se necítíš v pozici komfortně, tak nikdy není špatné rozhodnutí z ní vystoupit. Pokud tam máš navíc takový zisk, tak to můžeš asi v klidu udělat.

Tohle za tebe nikdo rozhodnout nemůže. Fakt je ten, že o příchodu krize/recese se mluví dlouho a zatím se vlastně nic neděje. Každý s napětím očekává další vyjídření Fedu, ale predikce se liší vlastně úplně od jednoho okraje spektra k druhému. Od toho, že žádná recese nebude až po to, že bude desetkrát horší než v roce 2008 :)

Tak pokles prodejů byl hlavně v důsledku ochlazení ekonomiky, tudíž jde spíše o obecný jev, než přímo o specifické problémy. Pokud jsi dlouhodobý investor tak by tě nějaké výkyvy neměly rozhodit.

Takže záleží na tobě a na tvoji strategii.

Takže tvůj názor tedy zní, že se to stabilizuje, jakmile se ekonomika ustálí?

Ahoj, všetko záleží od tvojich investičných plánov. Ak chceš držať akcie ďalších 10 rokov a máš dobrú nákupnú cenu, tak ich pokojne podrž. $COST+1.0% je dobrá spoločnosť na zlých cenách :). Pre mňa momentálne stále veľmi drahá a na týchto úrovniach by som ju určite nekupoval, ale ak nevidíš momentálne na trhu lepšiu príležitosť kde by si investoval tieto peniaze, tak podrž.

Taky si myslím, že je v tuto chvíli drahá, právě proto zvažuju, jestli něco nevzít, aby se na to nezačaly nabalovat další zlé zprávy a akcie nešla dolů.

Kvalitné spoločnosti sú vždy obchodované s vyššou prémiou. Každý by chcel kupovať kvalitu za nízke ceny, ale také príležitosti neprichádzajú často. Ak nie ste úplne spokojný s touto pozíciou a máte v hľadáčiku lepšiu možnosť zhodnotenia na trhu, pokojne predajte len časť akcií.

Myslím si, že zrovna Costco je dobrou volbou pro dlouhodobější držení, než jen pár měsíců. Ale dělej jak uznáš za vhodné. Charlie Munger o něm dokonce myslím tvrdí, že je to ideální společnost na celý život.

Tak záleží, jestli jde o prvotní zpomalení, které se tak nějak usadí nebo se začnou lidé více stahovat a šetřit i na basic věcech a základních potřebách. Zisk 19% není špatný, dobrý nákup z tvojí strany. Rozhodnout se musíš ale sám. U Costca bych se asi nebál, že budou mít nějaké problémy po delší dobu, takže bych to nějak vydržel.

To je právě ta otázka, i když u Costca je ta klientela na tom asi nejlépe, kvůli cenám a členství.

Ahoj, rozhodně to neber jako doporučení, sám mám pár akcií Costco v portfoliu a současný pokles prodejů byl tak nějak očekávaný. Lidé se snaží méně utrácet, takže se to muselo projevit i zde. Nicméně si myslím, že to není nijak závažný a především dlouhodobý problém, ze kterého se postupem času nevzpamatují. Dle dat jim v posledním období tržby mírně vzrostly a prodeje klesly o 1,1%, kde největší roli hrál snížený prodej benzínu. Já tedy držím dál.

Díky, ještě se rozmyslím a uvidím, jsem rád že se tu našlo tolik lidí. Názory se převážně shodují, takže asi podržím dál.