S&P 500 ^GSPC 5,164.86 +0.72%
Nvidia NVDA $920.11 +3.63%
Meta META $464.06 +2.68%
Tesla TSLA $183.65 +1.36%
Microsoft MSFT $411.94 +1.30%
Apple AAPL $181.17 -1.21%
Amazon AMZN $187.59 +0.74%
Alphabet GOOG $168.75 -0.14%

2 akcie s neobyčejně vysokou dividendou, které si v dubny vyloženě říkají o nákup

Začátek roku byl bezpochyby velmi turbulentní. Jak index S&P 500 $^GSPC+0.7%, tak i ikonický Dow Jones Industrial Average $^DJI+0.2% se na krátkou dobu propadly o více něž 10 % ze svých historických maxim. Nejhůře však dopadl technologický index Nasdaq Composite $^NDX+0.8%, který během několika měsíců zkorigoval až o 22 %. Historicky se ale ukazuje, že by investoři měli během těchto poklesů investovat mnohem více něž kdy jindy. Dividendové akcie toho mohou být příkladem.

Každá významná korekce širokých tržních indexů v historii byla nakonec vymazána býčí rally.

Akcie s mimořádně vysokým výnosem mohou být vaší cestou k bohatství

Nejlepší odpovědí na tuto otázku mohou být právě dividendové akcie.

Před devíti lety vydala společnost J.P. Morgan Asset Management, divize bankovního gigantu JPMorgan Chase $JPM+0.2%, zprávu, ve které porovnávala anualizovanou výkonnost společností, které v letech 1972 až 2012 vyplácely dividendy, s veřejně obchodovanými akciemi, které ve stejném období výplatu nenabízely. 

Výsledky ukázaly rozdíl jako den a noc. Akcie vyplácející dividendu dosáhly za čtyři desetiletí průměrného ročního zisku 9,5 %, zatímco akcie, které nevyplácejí dividendy, dosáhly průměrného ročního výnosu 1,6 %.

Tyto výsledky by neměly být až tak překvapivé. Společnosti, které pravidelně vyplácejí dividendu, jsou často pravidelně ziskové, prověřené časem a mají transparentní dlouhodobý výhled. Jsou to typy podniků, u kterých bychom očekávali, že jejich hodnota bude v průběhu času růst!

Enterprise Products Partners $EPD+0.5%

První na řadě jsou akcie ropné a plynárenské společnosti Enterprise Products Partners, které vynášejí 7,2 %.

Jedná se o středně velkou ropnou a plynárenskou společnost, což z ní činí prostředníka energetického komplexu. Provozuje přibližně 50 000 mil potrubí, 14 miliard kubických stop skladovací kapacity zemního plynu a má 20 zařízení na zpracování zemního plynu. Zatímco divoké výkyvy cen ropy mohou těžařské společnosti poškodit, společnost Enterprise Products Partners, která se spoléhá na smlouvy, jež zajišťují objem a cenu, to neovlivní.

V lednu oznámila akvizici společnosti Navitas Midstream Partners v hodnotě 3,25 miliardy dolarů. Tím přibylo další zařízení na zpracování zemního plynu a přibližně 1 750 mil přepravního potrubí. 

S rostoucími cenami ropy a zemního plynu poptávka po energetické infrastruktuře opět roste. To je pro dlouhodobý výhled společnosti Enterprise Products Partners velmi dobrou vizitkou.

Sabra Health Care REIT $SBRA+1.6%

Druhou dividendovou akcií s ultra vysokým výnosem, která si říká o koupi v dubnu, je realitní investiční fond (REIT) zaměřený na zdravotnictví, Sabra Health Care REIT. Sabra vlastní a pronajímá více než 400 zařízení pro kvalifikovanou péči a domovy pro seniory. Dividendový výnos v tomto případě činí 8,1 %. 

Rozložení jednotlivých tříd aktiv v portfoliu společnosti, zdroj: SabraHealth

Po náročném období během pandemie covid-19 se věci opět začali obracet k lepšímu. Již déle než rok přicházejí pro společnost Sabra dobré zprávy prakticky na všech frontách. Míra obsazenosti zařízení pro kvalifikovanou péči i domovů pro seniory dosáhla před více než rokem svého dna a postupně se zvedá. V únoru Sabra oznámila, že od začátku pandemie COVID-19 bylo vybráno 99,6 % předpokládaného nájemného.

Jelikož je nejhorší období pandemie COVID-19 ve zpětném zrcátku, mohou se investoři opět soustředit na to, že Sabra má skvělou pozici pro využití výhod stárnoucí domácí populace. V loňském roce Sabra vložila do investic více než 419 milionů dolarů s "váženým průměrným odhadovaným stabilizovaným peněžním výnosem 
7,6 %", jak uvádí společnost.

Vzhledem k tomu, že zdravotnictví je vysoce defenzivní sektor, vypadá Sabra Health Care REIT jako chytrý způsob, jak využít nedávný pokles širšího trhu.

Vysoká dividenda vždy není zárukou úspěchu 

Dividenda je určitě jeden z důležitých faktorů při výběru akcie, není ale tím jediným, na který by investoři měli zaměřit. Mnohem důležitější, něž výše dané dividendy je její  bezpečnost, historie a růst. Proto u mě vítězí právě první ze zmíněných akcií. Nejenomže společnost Enterprise Products Partners vyplácí vysokou dividendu, ale může si jí i bez problému dovolit. Její výplatní poměr je lehce přes 80 %, její historie je dlouhá už 23 let a dividenda je pravidelně navyšována. 

Naopak dividendu společnosti Sabra Health Care REIT bych z tohoto pohledu označil za značně nestabilní!

Nejedná se o investiční doporučení, nýbrž o můj názor. Případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Při přípravě článku jsem pět čerpal z tvorby mého už oblíbeného analytika Seana Williamse. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 255 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

@halasz13 ty jsi tady přes ty dividendy, co si o těchto společnostech myslíš?

$EPD+0.5% je dobrý tip :))

označil bych ji za tu stabilnější z obou společností