S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tato 2 kvalitní dividendová ETF jsou oblíbenou volbou pasivních investorů

Martin Bartkovský
14. 4. 2023
4 min read

Z pasivního investování se v poslední době stal poměrně slušný trend. Tento způsob totiž umožňuje investovat i úplně obyčejným lidem, a to bez jakýchkoliv složitých vědomostí a znalostí. Pojďme se tedy podívat, jak nám tato metoda může generovat i další příjem.

Charles Schwab

Dividendová ETF se stávají čím dál populárnější volbou pro investory, kteří hledají pravidelný příjem a potenciální zhodnocení kapitálu. V dnešním článku se podíváme na výhody investování do dividendových ETF a představíme dva skvělé fondy pro tvorbu příjmu: Schwab US Dividend Equity ETF a Vanguard International High Dividend Yield ETF.

Schwab US Dividend Equity ETF $SCHD+0.1% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

SCHD se zaměřuje na americké společnosti s vysokým dividendovým výnosem a kvalitními fundamentálními ukazateli. S výnosem 3,6% a nízkým poměrem nákladů 0,06% je SCHD atraktivní volbou pro investory hledající solidní příjem z dividend.

Top 10 holdingů ETF.

Jednou z hlavních výhod SCHD je jeho diverzifikace mezi 103 akciemi různých sektorů. Top 10 pozic tvoří 41,6% fondu a zahrnuje takové giganty jako Microsoft, Apple, Johnson & Johnson a Procter & Gamble. SCHD má větší technologické vystavení než VYMI, což může být přitažlivé pro investory, kteří chtějí mít větší podíl v tomto rychle rostoucím sektoru.

SCHD zaznamenal od svého založení v roce 2011 průměrný roční výkon 13,8%, což ukazuje na silný historický výkon. Rating analytiků "Hold" naznačuje, že fond může být dobrou volbou pro dlouhodobé investory.

Vanguard International High Dividend Yield ETF $VYMI+0.6% 

Graf ceny ETF za posledních 5 let.

VYMI je extrémně diverzifikovaný fond s 1 276 akciemi a zaměřením na mezinárodní společnosti s vysokým dividendovým výnosem. S dividendovým výnosem 4,5% a nízkým poměrem nákladů 0,22% je VYMI vhodný pro investory hledající pravidelný příjem a expozici na mezinárodní trhy.

Top 10 holdingů ETF

Top 10 pozic tvoří 14,4% aktiv a zahrnuje takové společnosti jako Shell, Roche, Novartis, Toyota, Royal Bank of Canada, HSBC, BHP Group a Unilever. VYMI investuje do firem z celého světa, což umožňuje investorům geografickou diverzifikaci a potenciálně nižší korelaci s americkým trhem.

VYMI dosáhl anualizovaného výnosu 7,6% od svého založení, což svědčí o solidním historickém výkonu fondu. I když tento výnos je nižší než u SCHD, je důležité mít na paměti, že VYMI poskytuje vyšší dividendový výnos a větší mezinárodní diverzifikaci, což může být pro některé investory prioritou.

SCHD vs. VYMI: Jak si vybrat

Při výběru mezi SCHD a VYMI je důležité zohlednit individuální investiční cíle a preference. SCHD nabízí nižší dividendový výnos, ale vyšší historický výkon a větší technologické vystavení. To může být atraktivní pro investory, kteří hledají kombinaci růstu a příjmu, a preferují více vystavení americkým akciím.

Na druhou stranu, VYMI poskytuje vyšší dividendový výnos a větší mezinárodní diverzifikaci, což může být vhodné pro investory, kteří hledají pravidelný příjem a chtějí rozšířit své portfolio o mezinárodní akcie. VYMI také nabízí méně koncentrované portfolio než SCHD, což může být přínosné z hlediska snížení rizika.

Závěr

Dividendová ETF, jako jsou SCHD a VYMI, nabízejí řadu výhod pro investory, kteří hledají pravidelný příjem a potenciální zhodnocení kapitálu. Oba fondy se vyznačují nízkými poměry nákladů a dobrou diverzifikací, což činí tyto fondy atraktivními možnostmi pro širokou škálu investorů.

Při výběru mezi SCHD a VYMI je důležité zvážit individuální investiční cíle a preference. SCHD může být vhodnější pro investory, kteří hledají vyšší historický výkon a větší technologické vystavení, zatímco VYMI může lépe vyhovovat těm, kteří hledají vyšší dividendový výnos a expozici na mezinárodní trhy. Bez ohledu na to, který fond si zvolíte, investice do dividendových ETF může být skvělým způsobem, jak dosáhnout pravidelného příjmu a potenciálního zhodnocení kapitálu.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.