S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

2 zajímavé možnosti, jak investovat do nejvíc futuristického odvětví

Dominik Petrnoušek
12. 4. 2023
4 min read

S AI se nyní roztrhl pytel. Přibývá tak investorů, kteří hledají jak tohoto trendu využít a investovat do jedné z nejdůležitějších technologií tohoto století. Jenže je složité najít perfektního kandidáta - zde je alespoň několik tipů.

1) Akcie

Samozřejmě - jak jinak, než výběrem konkrétních akcií by člověk měl vstoupit do světa investic do AI. Jenže to jsou hodně nebezpečné vody. Asi nikdo si netroufne predikovat, který z hráčů přinese revoluci a obrovské zhodnocení svým investorům. Přesto ale existuje relativně rozumná možnost a volba - zaběhlé společnosti, které se přímo nezabývají AI, ale tvoří pro ni infrastrukturu. Konkrétne mluvím o hardwaru třeba od $NVDA-0.3% nebo $INTC+2.5%

Nvidia je americká technologická společnost založená v roce 1993. Je důležitá pro AI z několika důvodů. Čipy Nvidie jsou nejlepší na trhu a tvoří jádro grafických karet pro PC a herních konzolí PlayStation. Nvidia je v této oblasti absolutním lídrem a dodává čipy, které mají nejlepší výkon pro strojové učení a modelování 3D obsahu.

Nvidia vyvinula vlastní architekturu čipů CUDA, která je optimalizovaná pro paralelní zpracování dat a strojové učení. Čipy Nvidie dosahují v trénování neuronových sítí a hlubokém učení mnohem lepších výsledků než jakékoli jiné řešení. CUDA se stala de facto standardem v oblasti AI a počítačové grafiky.

Intel dodává procesory x86, které tvoří jádro většiny serverů, počítačů a cloudových platforem. Více než 95% serverů pro AI běží na procesorech Intel. Bez jejich výkonných a spolehlivých čipů by nebylo možné AI globálně rozšířit. Intel investuje miliardy do výzkumu AI a jejich technologií, jako např. Neural Network Processors, Deep Learning Boost, Robotics Platform. Ty umožňují výkonnější systémy pro strojové učení a hlubokého učení, které posouvají hranice AI.

2) ETF

Přestože technologie A.I. zažily první přelomový rok, existuje již velké množství fondů a ETF, které umožňují expozici v tomto odvětví, což je pro investory výhra. Může být ale težké najít vítěze a proto je moudré vsadit na širší trh a na to, že vítězů bude víc.

Solidní volbou je ETF Global X Robotics and Artificial Intelligence $BOTZ-0.6%, který od začátku roku vzrostl o 18 % a spravuje aktiva ve výši 1,64 miliardy dolarů. Mezi jeho hlavní pozice patří společnosti Nvidia, Intuitive Surgical, Upstart Holdings, Keyence a ABB.

Další možností je multisektorový ETF iShares Robotics and Artificial Intelligence $IRBO+0.1% společnosti BlackRock, který má 118 podílů a spravuje aktiva v hodnotě přibližně 288 milionů USD. Od začátku roku fond vzrostl o 15 %, čímž výrazně překonal index S&P 500. Široce diverzifikovanou možností je ROBO Global Robotics and Automation Index ETF $ROBO-0.7%, který drží 79 akcií, přičemž pět nejvýznamnějších držitelů představuje pouze 9 % hodnoty fondu. Od začátku roku ETF vzrostl o 12 %.

ETF Defiance Machine Learning and Quantum Computing $QTUM-0.6% spravuje aktiva v hodnotě zhruba 116 milionů USD a mezi jeho hlavní držitele patří Nvidia a Alteryx. Od začátku roku do současnosti činí jeho výnos zhruba 16 %.

Samozřejmě jsou teď všechny fondy i akcie spojené s AI opravdu vysoko, protože je o ně obrovský zájem. Myslím ale, že nejsem jediný, kdo věří, že tohle je pouze začátek.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.