S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

2 skvělé dividendové REITy, které by měl každý investor znát

Dominik Petrnoušek
13. 4. 2023
6 min read

Dividendové investování je skvělý způsob, jak si vybudovat příjem s relativně malým rizikem. Častou volbou jsou pro dividendové investory REITy, které jsou na takový druh investování jako stvořené. Ale pozor, je třeba vybírat pečlivě!

REItů na je na trhu opravdu nepřeberné množství. Některé ale oproti ostatním tak trochu vyčnívají. Jedním z nich může být třeba známý $O+0.7%, který tvoří základ portfolia mnoho investorů. Jako druhý jsem dnes vybral $AMT-1.0%, který je sice dražší, ale má naprosto neuvěřitelně geniální byznys model a neochvějné podnikání, které z něj činí naprosto perfektní společnost.

Realty Income Corporation $O+0.7% 

Realty Income Corporation je americká realitní investiční společnost založená v roce 1969. Soustředí se na investice do komerčních nemovitostí s dlouhodobými pronájmy. Společnost vlastní a spravuje přes 6500 komerčních nemovitostí v 49 státech USA a Portoriku. Mezi klienty patří velké obchodní řetězce jako 7-Eleven, CVS, Dollar General nebo Walgreens. Společnost vyplácí akcionářům stabilní a rostoucí měsíční dividendy již od roku 1969.

Prioritou do budoucna je další růst portfolia o 50-100 nemovitostí ročně a navyšování meziměsíčních dividend. Společnost má stabilní růst hodnoty i v časech ekonomických krizí díky dlouhodobým smlouvám s nájemci.

20 letá historie dividend $O+0.7% je skutečně impozantní. Zdroj

Vyhlásila 632 po sobě jdoucích měsíčních výplat dividend, přičemž od roku 1994 došlo celkem ke 119 zvýšením dividend.

Takový výsledek vzniká díky cílevědomému a pečlivému přístupu k řízení podniku. Tržní kapitalizace přesahující 41 miliard dolarů snadno předčí její nejbližší konkurenty. Historie společnosti a její obrovský rozsah jí poskytují podstatné výhody.

Například má obecně snazší přístup k levnému kapitálu na kapitálovém i dluhovém trhu. Může také provádět větší akvizice než její konkurenti. A při utrácení peněz, například na rekonstrukci nemovitostí, má obecně větší vyjednávací sílu. To vše jí dává náskok před konkurencí. To jsou výhody, které často získávají giganti v oboru, ať už jde o REIT, spotřební zboží, průmyslové podniky atd. Na druhou stranu být gigant může být problém. 

Společnost Realty Income díky svému rozsahu nemůže být tak hbitá jako její kolegové. Nákup malých jednorázových nemovitostí, i když jsou to skvělé investice, se prostě nevyplatí. Skromnější společnost REIT s čistým nájmem se může rychle přizpůsobit tržnímu prostředí a vybírat takové příležitosti ve prospěch svých akcionářů. Realty Income musí hledat velké nabídky a velké nabídky často vyžadují nákup portfolií nemovitostí, které zahrnují jak žádoucí, tak méně žádoucí aktiva. 
Každopádně je Realty skvělou společností. Investoři to ale bohužel vědí a proto je $O+0.7%  oceněna opravdu vysoko. Zda jde aktuálně o výhodnou koupi už si musí zvážit každý sám.

 American Tower Corporation $AMT-1.0% 

AMT American Tower Corporation je jedním z předních světových poskytovatelů infrastruktury pro bezdrátové sítě. Společnost vlastní, vyvíjí a provozuje převážně komunikační věže a stožáry ve Spojených státech i v zahraničí.

Společnost má stabilní cash flow a zaznamenává dlouhodobý růst díky rostoucí poptávce po mobilních datech. Většinovým vlastníkem společnosti je fond Crown Castle International.

Předpokládá se, že do roku 2028 poroste využívání dat o 20 % ročně. Operátoři, jako je American Tower, navíc těží z pokračujícího zavádění technologie 5G na domácím i mezinárodním trhu. REIT se v poslední době potýká s krátkodobými protivětry kvůli výkyvům měn a rychle rostoucím úrokovým sazbám, které ovlivňují náklady na půjčky.

Dividendový výplatní poměr ve výši 67 % znamená, že společnost je více než schopna udržet dividendy i v náročném makroekonomickém prostředí. Má stabilní poměr zadlužení ve výši 5,4násobku zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) a aktivně pracuje na snížení své expozice vůči dluhu s pohyblivou úrokovou sazbou, aby snížila dopady rostoucích úrokových sazeb.

Důležité ale je, že AMT má také obrovský moat. AMT vlastní a provozuje stovky tisíc komunikačních stožárů pro mobilní operátory a jiné telekomunikační společnosti. Tyto stožáry slouží k umístění antén a přijímačů pro bezdrátové technologie jako LTE, 3G, 2G a Wi-Fi. Aktivně investuje do nové výstavby, rozšiřování a modernizace svých sítí stožárů a dalších komunikačních objektů, aby tato infrastruktura vyhovovala rostoucímu celosvětovému poptávce.

Hlavním obchodním modelem AMT je poskytování pronájmů ploch a kmitočtů na jejich infrastruktuře mobilním operátorům, telekomunikačním společnostem a dalším subjektům.

Kvalita této společnosti je bohužel stejně jako u Realty již započítána v ceně. 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.