S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Analýza Lockheed Martin: Akcie oblíbeného zbrojařského giganta mají jeden velký háček

Dominik Petrnoušek
15. 4. 2023
8 min read

Obranný průmysl je oblíbeným terčem mnoha investorů, kteří jsou si vědomi jeho růstových i defenzivních kvalit. Mezi nejoblíbenější zástupce tohoto sektoru patří a vždy patřil Lockheed Martin. Je ale nyní na jeho nákup vhodná doba?

F-35 je jen jedním z produktů LMT

Základní přehled

Lockheed Martin $LMT+0.2%  je americká nadnárodní společnost působící v oblasti obranného a zbrojního průmyslu. Je jednou z největších zbrojních společností na světě.

Lockheed Martin byla založena v roce 1995 sloučením dvou velkých zbrojovek firem Lockheed Corporation a Martin Marietta. Společnost sídlí ve městě Bethesda ve státě Maryland.

Lockheed Martin se specializuje na vývoj, výrobu, integraci a podporu služeb, systémů a produktů v letectví, obranných systémech, bezpečnosti, civilní letecké dopravě a životním prostředí. Mezi jejich hlavní výrobky patří:

Stíhací bombardéry F-35 Lightning II - nejmodernější stíhačka 5. generace pro USAF, USN a další. Rakety jako Tomahawk, Harpoon či JASSM. Protisatelitní systém ASAT Aegis Ballistic Missile Defense. Sonarové systémy AN/AQS-650 a AN/QZY-3. Výcvikové letouny T-6 Texan II. Systémy protivzdušné obrany Patriot a THAAD. Systémy včasného varování BMEWS a DSP. Kosmické lodě Space Station Freedom pro program Skylab. Letouny C-130J Super Hercules a P-3 Orion pro námořnictvo. Víceúčelové vrtulníky UH-60 Black Hawk.

Lockheed Martin je jednou z nejprofitabilnějších a nejvlivnějších společností v obranném průmyslu světa.

https://www.youtube.com/watch?v=aPEy3QwsKjQ

Sektor a konkurence

Obranný průmysl je vysoce konkurenční globální sektor, kde operuje pouze několik velkých nadnárodních společností. Lockheed Martin je v této oblasti jednou z největších a nejvlivnějších firem. Konkurentů je však hodně.

  • Boeing - Druhá největší zbrojová firma v USA. Specializuje se především na letadla (F/A-18 Hornet, EA-18G Growler, F-15E Strike Eagle), rakety, drony a vesmírné systémy. Bohužel se stala konkurentem Lockheed Martinu při vývoji stíhačky F-35.
  • Raytheon - Třetí největší zbrojová společnost v USA. Zaměřuje se na střely, rakety, torpéda, elektronické systémy, radary a kybernetickou obranu. Vyrábí komplexní systémy jako Tomahawk, Harpoon, Patriot, THAAD nebo Aegis.
  • General Dynamics - Čtvrtá největší obranná firma, specializující se na ponorky, lodě, tanky, vojenská vozidla, zbraně a munici. Vyrábí ponorky Virginia Class, křižníky Ticonderoga a rakety Evolved Sea Sparrow.
  • Northrop Grumman - Pátá největší zbrojová společnost zaměřená na stealth letadla (B-2 Spirit)
  • General Atomics - Šestá největší obranná firma, která se specializuje na drony (Predator, Reaper), jaderné zbraně, torpéda a systémy elektronického boje.
  • Dassault Aviation - Jeden z největších evropských výrobců vojenských letadel (Rafale). Silný konkurent US společností při prodeji stíhacích letadel do zahraničí.

Obranný průmysl s sebou přináší jak výhody, tak i značná rizika.

Výhody je poměrně dost. Obranný sektor je obvykle velmi profitabilní, protože společnosti mohou prodávat své produkty vládám za vysoké ceny. Lockheed Martin často dosahuje marží ve výši 10-15%. Obrané výdaje vlád jsou obvykle stabilní a spolehlivé, což vytváří dlouhodobé smlouvy a zakázky pro tyto firmy. Také mohou počítat se silnou podporou vlády, která je ochotna poskytovat zakázky a granty pro udržení klíčových obranných kapacit a technologií. Pro udržení konkurenční výhody společnosti v tomto sektoru vyvíjejí neustále nové technologie, zbraně a systémy. To vede k vysoké úrovni inovací, výzkumu a vývoje.

Stejně tak je ale mnoho rizik. Poptávka po obranných systémech je závislá na rozpočtech ministerstev obrany a bezpečnosti, které jsou politicky vyjednávány. Náhlé škrty rozpočtů mohou ohrozit zisky firem. Obranné společnosti čelí politickému dohledu a tlaku, protože jsou považovány za citlivou oblast. To může vést k zasedáním výborů, šetřením a omezením. Některé obranné programy a zbraně mohou vyvolat veřejné protesty a kontroverze. To může mít negativní dopad na reputaci společnosti a způsobit zpoždění nebo zrušení programů. Dále také technologická závislost. Společnosti často závisejí na dodávkách specifických technologií od omezeného počtu dodavatelů. Přerušení těchto dodávek by mohlo ohrozit řadu jejich programů. V neposlední řadě nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Všechny společnosti v tomto sektoru trpí nedostatkem inženýrů, vědců a odborníků s odpovídajícími dovednostmi a zkušenostmi. Tato situace může zpomalit inovační schopnosti firem.

Aktuální situace

Na základě současných konsensuálních odhadů pro rok 2023 se dnes Lockheed Martin obchoduje za 22,5 násobek čistého zisku. To znamená, že akcie se v současné době obchodují s malou prémií ve srovnání s pětiletým a desetiletým mediánem násobků zisků ve výši 17,9.

S vyššími úrokovými sazbami by ocenění akcií mělo být teoreticky nižší, za jinak stejných podmínek. I když si nemyslím, že by dnes byla společnost Lockheed Martin nějak zvlášť drahá (na své poměry a na poměry sektoru), akcie nejsou výhodnou koupí - ani když se podíváme na ocenění v absolutních hodnotách, ani když se podíváme na současné ocenění ve srovnání s tím, jak byla společnost oceněna v minulosti. Osobně si myslím, že $LMT+0.2% je opravdu kvalitní, ale bohužel trochu předražená. Dividendovým investorům by to long-term nemuselo vadit, pokud jim jde o stabilitu a dlouhodobost. Otázkou je, zda to za ani ne 2,5% výnos vyplatí. A samozřejmě - vždy je lepší kupovat akcie podceněné, ne předražené.

I když akcie Lockheed Martin samozřejmě mohou v dlouhodobém horizontu stále růst, protože základní podnikání roste a LMT pokračuje ve snižování počtu akcií a zároveň časem zvyšuje dividendy.

Lockheed snižuje počet akcií v oběhu, čímž zvyšuje hodnotu pro své akcionáře. Zdroj
Na dividendu Lockheedu je navíc rozhodně spoleh. Zvyšuje ji již několik desítek let. Zdroj

Mezi dlouhodobé faktory růstu budou patřit zvýšené vojenské výdaje USA a dalších členů NATO. Zejména země v Evropě, které v minulosti nevydávaly na armádu mnoho peněz, budou nuceny vydávat více peněz na obranné vybavení, aby splnily cíle výdajů NATO a aby zlepšily výkonnost a schopnosti svých armád. Partneři USA, kteří nejsou členy NATO, např. Jižní Korea a Japonsko, také postupem času zvyšují své výdaje na obranu, což pro společnost Lockheed Martin představuje obchodní příležitosti k růstu.

Přestože podnikání v oblasti vesmírných a jaderných technologií není v současné době nijak zvlášť velké, tak také rozhodně poskytuje společnosti významný potenciál dlouhodobého růstu.

Když už jsme u valuace - Pokud se podíváme na dlouhodobé zisky společnosti, zjistíme, že se jedná o většinou stabilně rostoucí společnost, jejíž dlouhodobý růst zisků dosahuje 11 %. Společnost se však dnes zdá být drahá - jak jsem zmínil výše. V roce 2024 očekává opětovné zrychlení růstu zisků díky růstu údržby letounů F-35 a dalším zakázkám ve všech oblastech podnikání.

Volný peněžní tok dlouhodobě roste tempem kolem 9 % ročně. Mimo významné investiční akce a jednorázové výdaje se zdá být relativně stabilní a v příštích několika letech se předpokládá jeho nízký až středně vysoký jednociferný růst.

Co myslíte vy? Může $LMT+0.2% ještě dále růst, nebo se vrátí na spravedlivé ocenění?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.