S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analýza Danaher: Špička průmyslových technologií a přístrojů se zajímavým bonusem

Dominik Petrnoušek
16. 4. 2023
6 min read

Špičkové průmyslové technologie jsou extrémně lákavým sektorem pro investory. Najít zde ale toho správného hráče může být zvlášť riskantní. Mohl by jím být právě Danaher?

Základní přehled

Danaher $DHR+0.4% je americká globální společnost působící v oblasti průmyslových technologií a přístrojů. Vznikla v roce 1969 sloučením společností Hydrotel Inc. a Dana Corporation. Společnost má sídlo ve Washingtonu D.C. a obchoduje se na burze NYSE

Danaher se specializuje na vývoj, výrobu a prodej profesionálních přístrojů a průmyslových technologií ve čtyřech obchodních segmentech: věda, diagnostika, průmysl a energetika. Produkty zahrnují např. analyzátory, endoskopy, separátory, ventily, pohony apod.

Společnost má více než 70 tisíc zaměstnanců a působí ve více než 100 zemích. V roce 2022 činily celkové tržby 28,8 mld. USD a provozní marže dosáhla 21,6%. Čistý zisk představoval 5,9 mld. USD. Růst příjmů meziročně činil 4%.

Danaher je stabilní společností s dlouhodobě silnými výkonnostními ukazateli. Generuje silné volné cash flow, udržuje stabilní dividendy (bohužel výnos jenom 0,73 %) a provedla již 90 akvizic, které posílily její segmenty.

Danaher představuje kvalitní společnost se silným tržním postavením. Bude-li udržovat dobrou finanční kondici a schopnost růstu, nabízí atraktivní výnos a potenciál zhodnocení investice.

Sektor a konkurence

Sektor průmyslových technologií zahrnuje firmy, které dodávají produkty, přístroje a služby průmyslovým podnikům. Jedná se o zásadní dodavatelský sektor pro mnohá odvětví ekonomiky. Sektor se vyznačuje dlouhou historii, silnými značkami a vysokými vstupními bariérami.

Celosvětový trh průmyslových technologií je velmi velký a roste v konzistentní míře 3-5% ročně. Sektor je založen na inovacích, specializaci a geografické expanzi jednotlivých firem. Tam, kde růst zpomaluje, dochází často k fúzím a akvizicím.

Hlavní globální konkurenti Danaheru jsou třeba:

  • Emerson Electric - Diverzifikovaný dodavatel elektrických technologií, automatizace a SW.
  • Ametek Inc. - Specialista na elektrická měření, mobilitu, aerospace a zpracování materiálů. 
  • Rockwell Automation - Specialista na automatizaci pro systémy a procesy.
  • Siemens - Německý konglomerát nabízející široké spektrum průmyslových produktů, technologií a služeb.
  • Mätsugu Kohtei - Japonská skupina opatřená speciálními stroji a průmyslovými automaty.

V konkurenčním boji budou klíčovou roli hrát inovace, expanze v rozvíjejících se regionech, akvizice menších inovativních firem a širší diverzifikace produktů. I v konkurenci silných hráčů má Danaher na základě svého finančního a technologického zázemí šanci udržovat dobrou pozici. Rizikové faktory představují zejména případný pokles investic v jednotlivých branžích nebo globální hospodářské zpomalení.

Sektor průmyslových technologií a hlavní konkurence Danaheru představují stabilní, avšak matoucí odvětví. Danaher disponuje předpoklady k dlouhodobému úspěchu, musí je však aktivně naplňovat skrze správné strategické rozhodnutí a reakce na dynamický vývoj trhu.

Aktuální situace

Poslední dobou je Danaher relativně stabilní

Proč má nákup společnosti Danaher smysl pro investory do dividendového růstu i přes její nízký výnos? Danaher má rostoucí dividendu. Ale chápu, že na první pohled to není žádný zázrak.

Po zvýšení o 8,0 % 22. února 2023 nyní společnost vyplácí dividendu ve výši 0,27 USD na akcii za čtvrtletí. To znamená 0,73% dividendový výnos. Pokud jde o růst dividendy, desetiletý průměrný roční růst složené dividendy společnosti činí 26,7 %. Za posledních pět let se toto číslo snížilo na 12,3 %.

Pětiletý růst dividendy.

Překvapivě dobrá je i roční výkonnost společnosti. Při pohledu na čísla (leden 1988 - únor 2023) vidíme, že společnost DHR dosahovala ročního výnosu 20,3 %. Tato výkonnost zůstala konzistentní. Za posledních deset let akcie vynesly 20,3 % ročně. V posledních třech a pěti letech se návratnost drží blízko 20 %.

Na konci letošního roku se společnost pravděpodobně zcela zaměří na zdravotnictví, protože plánuje vyčlenění segmentu environmentálních a aplikovaných řešení. Tato společnost se bude jmenovat Veralto a bude zahrnovat některé silné hráče v oboru, jako jsou Videojet, Esko, X-Rite Pantone a Linx.

Společnost má silně mezinárodní zákaznickou základnu. V roce 2022 bylo pouze 43 % jejích tržeb generováno ve Spojených státech. To znamená, že slabší dolar je pro společnost bez problému. Navíc 16 % tržeb pochází z rychle rostoucích trhů. Tento segment zahrnuje rozvíjející se trhy (kromě Číny). Čína se na celkových tržbách podílela 13 %.

Hodnota podniku společnosti Danaher v roce 2024 činí 185,9 miliardy USD na základě její tržní kapitalizace ve výši 184,4 miliardy USD. 700 milionů USD čisté hotovosti, zhruba 500 milionů USD závazků a 1,7 miliardy USD prioritních konvertibilních akcií.

Při hlubším průzkumu společnosti Danaher jsem narazil na její prioritní akcie. V současné době nabízí zajímavou příležitost k získání dividendy ve výši 12,5 USD na akcii splatné 17. dubna, což odpovídá ročnímu výnosu přes 4 % a potenciálně malému, ale stále pěknému arbitrážnímu zisku. Po konverzi budou mít potenciální držitelé DHR nárok na pravidelnou čtvrtletní dividendu z kmenových akcií ve výši 0,27 USD. Trochu pozdě, ale považuju za zajímavé to zmínit.

Cena je ovšem poplatná všem kvalitám, které tato společnost nabízí. Záleží, zda jste ochotni za tyto kvality zaplatit.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.