S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Je tahle dividendová akcie s extrémně vysokou dividendou ještě vůbec bezpečná? Management udělal obrovskou chybu

Dominik Petrnoušek
22. 4. 2023
6 min read

Vysoká dividenda láká každého investora. Přiznejme si to. Extrémně vysoká dividenda by vás ale měla donutit zpozornět. A tím víc, když je tak vysoká, jako u této společnosti. Čím je to způsobeno, co to znamená a je to pro investory ještě výhodné?

OPI office properties trust $OPI-3.7%  je nemovitostní investiční trust obchodovaný na burze ASX v Austrálii. Trust investuje do komerčních nemovitostí, především do kancelářských prostorů a maloobchodních center v Austrálii. K 31. prosinci 2019 měl trust ve svém portfoliu 29 nemovitostí ve výši 3,9 mld. AUD. Portfolio trustu je diverzifikované z hlediska typu aktiv, umístění i nájemců.

OPI
$2.19 -$0.08 -3.74%

Capital Structure

Market Cap
106.76M
Enterpr. Val.
2.65B
Revenue
540.57M
Shares Out.
48.75M
Debt/Capital
0.67
FCF Yield
-80.81%

Valuation / Dividends

P/E
-1.92
EPS
-1.14
P/S
0.20
P/B
0.08
Div. Yield
23.84%
Div. Payout
-49.83%

Capital Eff. / Margins

ROIC
8.89%
ROE
-5.76%
ROA
-1.87%
Gross
76.83%
Operating
62.50%
Net Profit
-13.72%
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9

A teď hlavní otázka - je to bezpečné? Jasná odpověď zní ne. Existuje mnoho rizik a hlavně "skrytých" faktorů, o kterých by měli nezkušení investoři u takovýchto společností vědět. Pojďme se podívat na obecná rizika vysoké dividendy.

Nedostatek investičních prostředků pro růst. Velmi vysoké dividendy mohou výrazně vyčerpat finanční prostředky společnosti a ztížit její možnost investovat do růstu prostřednictvím akvizic, rozšiřování kapacity apod. To může ohrozit dlouhodobou udržitelnost vysokých dividend.

Zadlužení. Společnost může být nucena zvýšit své zadlužení, aby udržela vysoké dividendy. To zvyšuje finanční rizika, jako je schopnost splácet úroky a dluhopisy.

Vliv na hodnotu akcií. I když jsou dividendy příjemné pro akcionáře, mohou v krátkém období tlačit cenu akcií dolů, aby se dividenda vrátila na udržitelnější úroveň. Vysoké dividendy nejsou trvale udržitelné, pokud neodpovídají ziskovosti a cash flow společnosti.

Vystavení externím šokům. Společnost s velmi vysokými dividendami je zranitelnější vůči externím událostem, které by mohly snížit její zisky a cash flow. Pak by jí hrozilo snížení dividend nebo dokonce jejich vynechání.

Zhoršená likvidita. Vysoké dividendy mohou vést k nižší likviditě akcií, protože společnost drží méně prostředků v hotovosti. To ztěžuje akcionářům prodat akcie, aniž by došlo k výraznějšímu poklesu ceny.

Vysoké dividendy mohou přinést krátkodobé výhody, ale také vážná rizika, která mohou ohrozit udržitelnost dividend i hodnotu investice akcionářů. Je třeba brát ohled na udržitelnost dividend společnosti s ohledem na její zisky, cash flow, růstové příležitosti i rizikový profil. Teď se podíváme na hlavní rizika přímo společnosti OPI.

Hlavní rizika OPI jsou:

Ekonomické zpomalení a negativní vliv na poptávku po kancelářských a maloobchodních prostorech. Toto riziko je extrémní , protože současná situace hraje ve všech ohledech proti REITům.

Konkurence nových projektů, které by mohly vést ke snížení nájemného.

Závislost na vývoji realitního trhu, který je cyklický.

Úrokové riziko - zvýšení úrokových sazeb by mohlo snížit atraktivitu investic do realitních trustů. Vysoké úroky teď pochopitelně vidíme. Dokonce jsou to nejvyšší úroky za posledních několik let.

Při pohledu na graf $OPI-3.7% a její hodnoty je ale všechno špatně. Dividenda 35 %, záporné P/E a payout 0. Co se tedy děje?

Co se děje?

Od začátku pandemie v březnu 2020 zažívají kancelářské REITy těžké časy. V roce 2022 se tato slabost projevila nejvíce, neboť 12měsíční efektivní nájemné kancelářských REITů v pěti nejvýznamnějších lokalitách v USA rostlo o mizivých 4,9 %; mnohem méně než míra inflace v roce 2022. To by až tak nevadilo. $OPI-3.7% díky svém obsazenosti dlouhodobě překonávalo své konkurenty a dařilo se mu obecně lépe. Teď však přišla zpráva o velkém spojení dvou trustů a akcie společnosti se propadly o 40 %.
V investiční komunitě panuje mylná představa, že manažerské týmy společností se chovají poměrně racionálně, alespoň z větší části. Čas od času se však objeví nějaká transakce, která prostě nedává smysl. To je případ právě oznámené fúze společností Diversified Healthcare Trust $DHC-2.2% a Office Properties Income Trust.

Pro investory do společnosti Diversified Healthcare Trust je dohoda, podle níž bude tento podnik v podstatě pohlcen společností Office Properties Income Trust, jakousi záchranou. Pro akcionáře nabyvatele by však tento krok měl být vnímán velmi negativně. Výhradně proto, že podnik podstatně přeplatil aktiva, která přebírá.

Přestože je Office Properties Income Trust podstatně menší, jeho finanční situace je mnohem lepší. V letech 2021 až 2022 zaznamenala společnost mírnější pokles tržeb z 576,5 milionu USD na 554,3 milionu USD. A z těchto nemovitostí společnost generovala významné, i když přiznaně klesající zisky. Jedním z motivů, proč se společnost Office Properties Income Trust vydala tímto směrem, byla pravděpodobně snaha o diverzifikaci z kategorie kancelářských nemovitostí. Pro diverzifikaci si však nemohli vybrat horší firmu nebo horší prostor. Jednoduše - tohle management pokazil. A pak už se vše vezlo. Ztráta peněz, záporné P/E, propad ceny akcie a tím pádem neudržitelně vysoká dividenda.

Tohle je přesně důvod, proč je důležité zkoumat, co se děje a dané společnosti a ne jenom koukat na čísla. Vysoká dividenda sice vypadá parádně, ale v pozadí se skrývá obrovský problém. Myslete na to.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.