S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Dluhopisy možná nejsou tak dobrou volbou, jak se zdálo. Padl nový nepříjemný rekord

Dominik Petrnoušek
27. 4. 2023
6 min read

Mnoho investorů a odborníků hlásá, že ekonomická situace se zlepšuje. podle jedné z největších bank je to ale úplně jinak a jde pouze ofalešný signál vyvolaný kroky centrální banky.

Podle Citigroup $C-0.1% souvisí letošní růst rizikových aktiv spíše s injekcí likvidity od centrální banky ve výši 1 bilionu dolarů než se zlepšením ekonomického výhledu.

"Vůbec bychom se nedivili, kdyby trhy nyní zaznamenaly náhlou ztrátu tempa," napsal ve své poznámce Matt King, stratég pro globální trhy společnosti Citi. "Sledujte údaje o likviditě a připoutejte se."

Trh s dluhopisy měl nejlepší první čtvrtletí od roku 2019, a to navzdory množícím se obavám o ekonomiku, protože centrální banky stále zvyšovaly úrokové sazby. Úvěry v posledních týdnech prodloužily rallye a smazaly ztráty způsobené kolapsem bank.

"Nyní očekáváme, že téměř všechny z nich se zastaví," napsali analytici v poznámce s odkazem na to, že centrální banky po odeznění bankami vyvolaných otřesů přešly zpět k přísnějšímu politickému postoji. "To by mohlo v příštích týdnech ubrat 600-800 miliard dolarů globální likvidity, a tím snížit riziko." Jediné, co by mohlo zastavit odliv hotovosti, je další run na finanční instituce, což se zdá být velmi nepravděpodobné.

Run asi nebude, ale banky čelí dalším možným problémům. Jakým? Banky se dostaly z nejhoršího. Jakým dalším novým problémům ale teď budou muset čelit?

Tímto zvratem nejspíše utrpí junk dluhopisy, které se rychle vzpamatovaly ze ztrát způsobených nedávnou bankovní krizí. Co jsou junk dluhopisy?

Junk dluhopisy jsou dluhopisy s nízkým kreditním ratingem, které nabízejí vysoké výnosy výměnou za vysoké riziko.

Mají nižší kreditní kvalitu, což znamená vyšší riziko, že emitent nebude schopen splatit své závazky. Investoři požadují mnohem vyšší kupónové platby, aby kompenzovali pravděpodobnost selhání. Tyto vyšší výnosy jsou prémií za převzetí rizika pochybné kreditní kvality emitenta.

Ceny junk dluhopisů mají sklon k větší volatilitě, protože jsou citlivější na jakékoli změny v hodnocení ratingových agentur, ekonomické podmínky nebo nálady investorů. Prudké poklesy cen jsou u těchto aktiv běžné. Mnoho junk dluhopisů má také vysoké nesplacené částky jistin, které jsou splatné při splatnosti. Pokud by emitent nebyl schopen splatit celou jistinu, vedlo by to pravděpodobně k podstatným ztrátám pro investory.

Investování do junk dluhopisů je považováno za spekulativní. Emitent může dospět do situace neschopnosti splácet dluhy nebo dokonce konkursu, což by vedlo ke ztrátě celé investice. Na druhou stranu, pro odvážné investory, kteří jsou ochotni tolerovat vysoká rizika, může tato aktiva představovat příležitost dosáhnout potenciálně vysokých výnosů, pokud se situace emitenta zlepší.

Navzdory silné poptávce po dluhu, které napomáhají relativně snadné finanční podmínky, zvyšování sazeb a velké ekonomiky, jako jsou Spojené státy, které se potácejí na pokraji recese - nebo dokonce stagflace - nevěstí nic dobrého pro vysoce zadlužené dlužníky.

Zajímavé je, že tvůrci obchodů se zajištěnými úvěrovými závazky v USA spoléhají více než kdy jindy na starého známého: Japonské banky.

Odkupy dluhopisů od evropských realitních společností, jako jsou CPI Property Group SA, Aroundtown SA a švédská Heimstaden Bostad AB, se setkaly s intenzivní poptávkou investorů, protože pesimismus ohledně vyhlídek tohoto sektoru odháněl další potenciální kupce. Evropský trh s dluhovými nástroji krytými aktivy zažívá nejrušnější období za poslední měsíce, protože dlužníci nabízejí obchody, které byly během otřesů v bankovním sektoru odloženy k ledu.

Jak souvisí dluhopisy se zvyšováním sazeb?

Úrokové sazby mají dopad na korporátní dluhopisy, ale kreditní riziko emitenta je důležitějším faktorem, který určuje jejich ceny a výkonnost.

Zvyšování úrokových sazeb obvykle vede ke snížení cen korporátních dluhopisů, protože investoři mohou získat vyšší výnosy z nových vládních dluhopisů. Aby byli ochotni koupit stávající korporátní dluhopisy, jejich ceny musí klesnout, aby poskytovaly srovnatelný výnos. Klesající sazby naopak zvyšují výnosy korporátních dluhopisů a jejich ceny se mohou zvýšit.

Kreditní riziko společnosti však má mnohem větší vliv. Změna kreditního hodnocení, jako je snížení ratingu, může vést k podstatně většímu poklesu cen než změna samotných úrokových sazeb. Vývoj úrokových sazeb obvykle nemá tak velký dopad, pokud se kreditní riziko emitenta nezměnilo.

Očekávání investorů ohledně úrokových sazeb a kreditního rizika také ovlivňuje korporátní dluhopisy. Očekávání budoucích změn sazeb mohou způsobit úpravy cen, stejně jako obavy zhoršujícího se zdraví emitenta.

V zásadě úrokové sazby, očekávání a kreditní riziko společnosti ovlivňují korporátní dluhopisy. Úrokové sazby mohou vést ke změnám cen, ale kreditní riziko emitenta je hlavním faktorem, který určuje, zda se ceny dluhopisů změní. Očekávání investorů ohledně sazeb a rizika emitenta mají obecně větší dopad než samotné změny úrokových sazeb. Přestože úrokové sazby mají určitý vliv, kreditní riziko zůstává pro korporátní dluhopisy nejdůležitějším faktorem.

Investujete do dluhopisů?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.