S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Piața imobiliară comercială se clatină, iar 2 dintre cei mai mari jucători resimt deja durerea

A. Constantinescu
25. 4. 2023
5 min read

Piața imobiliară comercială din SUA se află în pragul colapsului. Creșterea ratelor dobânzilor, o criză de credit paralizantă și o cerere în cădere liberă fac să scadă prețurile proprietăților și amenință stabilitatea sectorului. Dacă nu se inversează tendința, criza imobiliară comercială amenință să provoace o criză economică mai amplă, după cum au confirmat deja doi dintre cei mai mari jucători.

Piața imobiliară comercială din SUA se confruntă cu probleme grave. Creșterea ratelor dobânzilor, înăsprirea condițiilor de creditare și scăderea cererii de spații comerciale exercită o presiune intensă asupra acestei piețe.

Înprimul rând, Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Acest lucru înseamnă că proprietarii de proprietăți comerciale trebuie să își refinanțeze ipotecile la un cost mult mai mare. Potrivit Trepp, volumul de ipoteci comerciale în curs de rambursare în SUA este de aproximativ 1.500 de miliarde de dolari. Cu o creștere medie a ratei de 3 puncte procentuale, acest lucru ar însemna un plus de 45 de miliarde de dolari pe an numai în ceea ce privește dobânzile.

În al doilea rând, băncile înăspresc condițiile de acordare de noi împrumuturi imobiliare comerciale. În martie, a avut loc un șoc de creditare semnificativ, iar băncile mai mici, care finanțează marea majoritate a împrumuturilor imobiliare comerciale, au redus împrumuturile.

Înal treilea rând, cererea de spații comerciale, în special de birouri, este în scădere. Tendința post-pandemică de telemuncă continuă, limitând nevoia firmelor de a se extinde în spații comerciale. Potrivit CoStar Group, vânzările de proprietăți imobiliare comerciale din SUA în primul trimestru au scăzut cu 17% față de ultimii cinci ani, de la an la an.

Această creștere combinată a costurilor, a constrângerilor de creditare și a scăderii cererii lasă sectorul imobiliar comercial vulnerabil. Analiștii avertizează că prețurile imobilelor comerciale ar putea scădea cu 20-40% față de nivelul maxim și că unele proprietăți s-ar putea confrunta cu probleme financiare grave. Dacă acest lucru se întâmplă, ar putea declanșa probleme economice mai ample, deoarece piața imobiliară comercială este strâns legată de sistemul financiar.

Piața imobiliară comercială dă dovadă de slăbiciune, după cum o demonstrează presiunile cu care se confruntă cei mai mari doi jucători de pe piață din cauza creșterii ratelor și a înăspririi condițiilor de finanțare 👇.

BX
$123.36 -$0.42 -0.34%

Blackstone $BX-0.3%, cel mai mare proprietar de proprietăți imobiliare comerciale din lume, a înregistrat o scădere semnificativă a profiturilor distribuibile pe măsură ce cererea de proprietăți imobiliare comerciale scade. Potrivit celor mai recente rezultate financiare ale administratorului de active, profitul net obținut din vânzarea de active a scăzut la 4,4 miliarde de dolari pentru acest trimestru, în scădere cu 54% față de 9,5 miliarde de dolari în primul trimestru al anului trecut.

BN
$40.23 -$0.30 -0.74%

Între timp, un alt gigant imobiliar, Brookfield $BN-0.7%, a intrat în incapacitate de plată pentru o datorie imobiliară comercială de 161 de milioane de dolari legată de clădiri de birouri, transmite Bloomberg. Cu câteva luni mai devreme, Brookfield a intrat în incapacitate de plată pentru o datorie imobiliară comercială de 784 milioane de dolari, susținută de doi mari zgârie-nori de birouri din Los Angeles.

Problemele celor mai mari două companii imobiliare ilustrează astfel o piață aflată sub presiunea creșterii ratelor dobânzilor și a recentei crize a creditării, cauzată de înăsprirea condițiilor de creditare, în condițiile în care băncile se retrag după turbulențele din martie.

Între timp, proprietarii de proprietăți comerciale refinanțează creditele ipotecare comerciale ajunse la maturitate la rate mult mai mari decât atunci când au fost acordate în urmă cu câțiva ani. La această situație s-a adăugat și înăsprirea creditării în rândul băncilor regionale mici și mijlocii, care finanțează aproximativ 80% din totalul datoriilor imobiliare comerciale. În total, aproximativ 1.500 de miliarde de dolari din datoriile ipotecare comerciale ajung la scadență și vor trebui refinanțate în anii următori.

În timp ce cererea de spații de birouri stagnează din cauza tendințelor continue de a lucra de acasă, alte domenii ale pieței dau, de asemenea, semne de stres. Deexemplu, vânzările de clădiri de apartamente au înregistrat cel mai mare declin din 2009 încoace, potrivit datelor CoStar Group. Unii experți au avertizat cu privire la o prăbușire iminentă a pieței imobiliare comerciale, care ar putea reflecta criza din 2008. Prețurile imobilelor comerciale ar putea scădea în cele din urmă cu 40% față de vârful lor, a declarat Morgan Stanley la începutul acestei luni.

Vă rugăm să rețineți că nu este vorba de consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.