S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Pěknou neděli všem. Na internetu začínají vznikat názory o konci dolaru, a pádu USA z pozice lídra trhu. Všichni asi známe inflaci, to co vzniklo zrušením vazbou zlata na dolar. Proto zajímá mě, jaký máte názor Vy na drahé kovy? Případně máte rádi těžařské společnosti?

Já osobně mám v portfoliu nějaké, jako např $RIO+2.2% $WTI-1.3% a dále sleduji společnosti jako Mineral Resources Limited (Australská) a $LAC+0.9%

Osobně těžební průmysl je pro mě zajímavý. Ač jsou zde časté problémy s povolením a celkově s ohledem na životní prostředí, tak hlad po zdrojích byl a bude. A jak víme, co se nedá natisknout v ekonomice, ale je to jen v omezené míře a pak už to tu prostě na Zemi nenajdeme, je vzácné. 😊💵💎

Hlasuj pro zobrazení výsledků! 35 hlasů!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

A čo by ten dolár asi tak nahradilo, to neviete, všakže, len vás znepokojujú táraniny na konšpiračných weboch...

Takže kým nebude náhrada, táto téma nie je na programe dňa a ani budúcej päťročnice.

No a k druhej časti témy- myslel som si, že ak niekto investuje sám do akcií, tak má dávno predtým vyriešené otázky typu peniaze/zlato a inflácia, pretože inflácia tu bola tisíce rokov predtým, než niekto zrušil väzbu zlata na dolár😂

Souhlasím, že jsou to konspirační teorie a já osobně na to moc nevěřím. proto nepíšu u toho nic rozsáhlého a spíše dávám prostor k diskuzi ohledně toho aby kdo v to třeba věří napsal a proč. :) No, inflace tu byla a bude, to je pravda taky, ovšem dokud bylo zlato vázané na dolar tak nebyla až tak velká, respektivě tolik nerostla a celkově mě tady jde převážně o tom, zjistit názor lidí na kovy, na to jakým způsobem se o ně zajímají, případně právě zdali je kupují třeba fyzicky, nebo v rámci ETF či výběrem různých společnosti, jako jsem uvedl příklady u sebe. :)

Drahé kovy mi dávají smysl v mnohém ohledu. Jako materiál pro výrobu a technologie a zároveň jako uchovatel hodnoty i když to není kdo ví jaká hitparáda. Těžaře jsem nevlastnil nikdy. Ale s ropou jsem obchodoval.

Na tu Australskou se mrknu, jak tu psali ostatní geograficky diverzifikovat je určitě dobré. Jinak se těžařům vyhýbám.

Mohla by být zajímavá, zatím ji sleduji, čekám na pokles mírný, jinak je to velká společnost, která se zabývá těžbou a zpracováním železa a lithia v Austrálii, Číně a Singapuru.

Díky za tip, také o ni zjistím víc.

Mi tu dost vadí ta volatilita cen daně komodity, kterou těžaři těží. Ideální je, že když člověk do takovéto společnosti investuje, tak by si měl být schopen udělat nějaký obrázek ohledně vývoje ceny komodity. Dále je dobré se vyznat v tom, kde jsou umístěny doly, a zda je to lukrativní oblast.

Sice mezi těžaři teď nejsem, ale pokud bych o nich uvažoval, tak spíš formou nějakého sektoroveho ETF.

Určitě, ta volatilita v komoditách je. Dlouhodobě si ale myslím, že jsou stabilní až růstové. Jak říkáš, hodně záleží na společnosti a kde těží, následně po čem je poptávka. Forma etf je bezpečnější. 👍

To určitě, hlavně pro investory, kteří se v tomto oboru tolik nepochybuji.

Myslím si že ten pád dolaru nemusí být tak daleko jak se může zdát. Diverzifikuju investicemi v jiných měnách.

Taky tomu věřím, i když si to neumím představit, protože i další ekonomiky velké jsou pojené s dolarem. Takže vedle $ máš portfolio i v €, případně jiné méně?

Nakoupeného těžaře nemám. Spíše investuji do fyzického zlata když na to přijde. Na trhu si maximálně jednou za čas zobchoduju ETF na zlato $GLD-0.4%

Zatím žádnou těžařskou společnost nemám, ale možná bych zvážil nějaký nákup. Ovšem poslední dobou zvažuji nákup nějakého drahého kovu jako například zlata, ale to je jen zatím taková moje myšlenka.

Proč ne, já pár let držím něco málo fyzicky ve zlatě. Pak jsem ale začal investovat do akcií a tak mě to chytlo, že fyzicky do kovů teď nedávám. Myslel jsi tou myšlenkou fyzicky do kovů?

Ano fyziky do kovů, třeba jako nějakou rezervu, nebo nějakou jistotu ovšem zatím nevím a ty těžařské společnosti, to by pro mě mohla být pěkná alternativa. Přece jenom tento sektor je zajímavý a rád bych v něm měl něco málo zainvestováno.