S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Tyto 3 REIT společnosti vám svými vysokými výnosy mohou pomoct v tvorbě pasivního příjmu

Martin Bartkovský
5. 5. 2023
7 min read

Mezi dividendovými investory jsou REIT společnosti velmi populární. Pojďme se tedy dneska podívat na 3 REIT společnosti, které nejsou mezi investory tak moc známé, ale zároveň nabízejí vysoký dividendový výnos.

Realitní investiční fondy (REITs) představují atraktivní investiční příležitosti pro investory hledající vyšší úrovně příjmů z investičních portfolií. REITs jsou povinné rozdělit 90 % svého zdanitelného příjmu akcionářům ve formě dividend, což mnohdy vede k vysokým dividendovým výnosům ve výši 5 % a více. Nicméně investoři by měli pečlivě posoudit základy těchto fondů, aby zajistili, že vysoké výnosy jsou udržitelné a mít na paměti důležité faktory, jako je bezpečnost dividend, oceňování, řízení, stav rozvahy a růst. V tomto článku se podíváme na tři REITs s vysokými dividendovými výnosy.

Brandywine Realty Trust $BDN-0.8% 

BDN
$4.71 -$0.04 -0.84%

Brandywine Realty Trust je komerční REIT, který se zaměřuje na nákup, výstavbu, vlastnictví a správu kancelářských, smíšených a maloobchodních nemovitostí. Společnost se pohybuje zejména v segmentu kancelářských nemovitostí ve vybraných růstových trzích, jako je Filadelfie a Austin. Tyto oblasti jsou charakteristické silným růstem pracovních míst, inovačním průmyslem a demografickými trendy, které podporují poptávku po kancelářských prostorech.

Výsledky za čtvrté čtvrtletí ukázaly, že obsazenost v portfoliu klesla z 90,8 % na 89,8 %, zatímco FFO na akcii klesly z 0,36 USD na 0,32 USD. I přes mírný pokles výkonnosti, podle analytiků zůstává Brandywine Realty Trust zajímavou možností pro investory, kteří hledají vysoké dividendové výnosy v kombinaci s potenciálem pro růst kapitálu. Společnost nabízí neuvěřitelný dividendový výnos ve výši 17,6 %.

  • Výhody Brandywine Realty Trust zahrnují schopnost těžit z pozitivního růstu ve svých cílových geografických oblastech a zkušený tým managementu, který se soustředí na maximalizaci hodnoty pro akcionáře. 
  • Nevýhody této společnosti mohou zahrnovat citlivost na změny v ekonomických podmínkách v jejich cílových trzích a konkurenci s jinými kancelářskými REITs a nemovitostními vlastníky.

Vzhledem k tomu, že REIT čelí splatnosti dluhu, musí vydat nový dluh za vysoké úrokové sazby. Kvůli tomuto protivětru a vysokému dluhovému zatížení se akcie za posledních 12 měsíců propadly o 47 % na 13leté minimum. Kvůli vysokým úrokovým nákladům vedení poskytlo orientační hodnotu FFO na akcii v roce 2023 ve výši 1,12–1,20 USD.

Očekávání analytiků.

Jak můžeme vidět, tak i přes tyto nepříznivé protivětry a aktuální situaci v oblasti kancelářských budov, vidí analytici vývoj ceny akcie dost pozitivně. Průměrný cenový cíl analytiků, kteří se na společnost v poslední době dívali, je 6,25$.

Uniti Group $UNIT+1.8% 

UNIT
$3.87 $0.07 +1.84%

Uniti Group je infrastrukturní REIT, který se specializuje na investice do komunikačních aktiv, jako jsou optická vlákna, bezdrátové věže a další komunikační infrastruktury. Jejich portfolio se skládá z více než 6,7 milionů vláknových mil a 675 věží ve Spojených státech. Společnost poskytuje služby telekomunikačním operátorům, které využívají jejich infrastrukturu k poskytování širokopásmového přístupu a dalších technologií.

Výsledky za čtvrté čtvrtletí zahrnovaly konsolidované výnosy ve výši 283,7 milionu USD, což je meziročně o 3,2 % méně, a 0,44 dolaru na akcii v AFFO. Uniti Group představuje atraktivní příležitost pro investory, kteří hledají expozici v odvětví komunikační infrastruktury, které by mohlo profitovat z rostoucí poptávky po širokopásmovém přístupu a dalších technologiích. Společnost také vyplácí dividendy, kdy její dividendový výnos je 18,3 %.

  • Hlavní výhody Uniti Group zahrnují rostoucí poptávku po komunikační infrastruktuře a stabilní příjmy z dlouhodobých nájemních smluv s telekomunikačními operátory. 
  • Nevýhody mohou zahrnovat regulaci telekomunikačního průmyslu, která může ovlivnit náklady a provozní postupy, a závislost na několika klíčových zákaznících, což zvyšuje riziko v případě změn ve vztazích se zákazníky nebo výkonnosti těchto zákazníků.

Aktiva společnosti Uniti v oblasti optických vláken jsou kritickou infrastrukturou v regionech, ve kterých působí, a proto by se REIT měla těšit poměrně stabilním peněžním tokům tváří v tvář recesi. Hlavním zdrojem celkových výnosů bude kombinace jejího stabilního cash flow obchodního modelu a mnohonásobné expanze na kompenzaci za současný hluboký diskont akcií. Vzhledem k nízkému výplatnímu poměru, výraznému růstu a kritické povaze aktiv Uniti, která je odolná vůči recesi, vypadá dividenda v dohledné budoucnosti bezpečně.

Očekávání analytiků.

Jak můžeme vidět, tak všichni analytici, kteří se na společnost v poslední době dívali, tak se shodují na následujícím růstu společnosti s cenovým cílem 7,06$.

Office Properties Income Trust $OPI-3.7% 

OPI
$2.19 -$0.08 -3.74%

Office Properties Income Trust je REIT, který se zaměřuje na vlastnictví a správu kancelářských budov pronajímaných především vládním a firemním nájemcům. Jejich portfolio zahrnuje širokou škálu nemovitostí, včetně kancelářských budov, výzkumných a vývojových center a administrativních prostor. Společnost má diverzifikované portfolio, které zahrnuje nemovitosti v celých Spojených státech a se zaměřením na trhy s vysokou bariérou vstupu a stabilními nájemními příjmy.

Výsledky za čtvrté čtvrtletí ukázaly, že obsazenost zůstala téměř nezměněná, zatímco FFO na akcii klesly o -6 % z 1,20 USD na 1,13 USD. OPI představuje solidní investici pro ty, kteří hledají stabilní výnosy z kancelářských nemovitostí. Společnost také nabízí velmi štědrou dividendu vy výši 25 %.

  • Výhody Office Properties Income Trust zahrnují stabilní příjmy z dlouhodobých nájemních smluv s vládními a firemními nájemci a diverzifikaci portfolia, která snižuje riziko závislosti na jednotlivých trzích nebo nájemcích. 
  • Mezi nevýhody patří citlivost na ekonomické podmínky, které mohou ovlivnit poptávku po kancelářských prostorech, a rizika spojená s udržováním a modernizací nemovitostí, jako jsou vysoké náklady na rekonstrukce nebo splnění stavebních a environmentálních předpisů.

Kvůli prodeji aktiv a vypršení některých leasingů se FFO na akcii za poslední tři roky snížilo celkem o -21 %. Více než 90 % dluhu OPI má pevné sazby, ale očekáváme, že úrokové náklady letos vzrostou kvůli vysokým úrokovým sazbám.

Očekávání analytiků.

Jak můžeme vidět, tak i zde jsou analytici ohledně této společnosti optimističtí, kdy se shodli na průměrném cenovém cíli ve výši 20,50$.

Závěr

I když tyto 3 společnosti mohou spoustu investorů lákat na vysoké dividendové výnosy, a mohou jim pomoct v tvorbě pasivního příjmu, tak je nesmírně důležité si u těchto společností udělat hlubší analýzu, aby investoři jednotlivé společnosti poznali do detailů.

Dále je dobré mít na paměti, že aktuální prostředí vysokých úrokových sazeb REIT společnostem úplně nesvědčí, proto byste se měli mít na pozoru a pečlivě zvážit své investice, a pečlivě si promyslet i to, zda se tyto společnosti hodí do vašeho portfolia.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.