S&P 500 ^GSPC 5,189.37 +0.03%
Amazon AMZN $189.67 +0.89%
Meta META $471.05 -0.33%
Tesla TSLA $174.37 -0.20%
Nvidia NVDA $905.74 +0.18%
Apple AAPL $182.52 -0.12%
Alphabet GOOG $171.27 +0.06%
Microsoft MSFT $410.47 -0.02%

Chcete znásobit svoji investici během několika let? Tyhle čipařské akcie by vám mohly parádně posloužit

Růst v sektoru polovodičů překonává širší trh a pravděpodobně bude pokračovat. Kdyby jste měli křišťálovou kouli a před pěti roky vsadili na jeho růst, dnes by jste měli již několikanásobek původní investice. Co takhle ale vsadit na to, že růst bude i nadále pokračovat v tomto gardu? Mohlo by se jednat o velice solidní kompromis jak pro spekulanty, tak pro klidné hodnotové investory.
 

Polovodiče - klíčové odvětví pro naší civilizaci

Sektor polovodičů získal za posledních pět let 260 %. Je to odrazem významu, který mají vyspělé počítačové čipy (polovodiče) v technologiích, které pohánějí náš každodenní život. Od počítačů přes telefony až po elektromobily jsou čipy důležitou součástí a růst tohoto odvětví možná teprve začíná. Tyto dvě akcie by mohly patřit k největším vítězům.

1. Micron Technology

Společnost Micron Technology $MU-0.6% zveřejnila 29. března zprávu o výsledcích hospodaření za druhé čtvrtletí fiskálního roku 2022 a odhalila další důkaz, že po čipech této společnosti je horká poptávka. Společnost Micron je předním výrobcem paměťových (DRAM) a úložných (NAND) polovodičů oblíbených v osobních počítačích a datových centrech, ale zažívá také rychlý růst v automobilovém segmentu, který je tažen elektromobily.

Společnost Micron uvádí, že tržby z automobilového průmyslu dosáhly ve druhém čtvrtletí rekordní výše v souvislosti s rychlými inovacemi v celém odvětví. Společnost označuje elektromobily za "datová centra na kolech" a předpokládá, že jen v roce 2022 bude uvedeno na trh až 100 nových modelů, což by mohlo podpořit velký cyklus poptávky po čipech Micron.

Poslední rok je Micron poněkud turbulentní

Není to však jediný vznikající koncový trh, který vzbuzuje nadšení. Společnost Micron těží z přechodu na síť 5G prostřednictvím svých mobilních produktů DRAM a NAND. Zařízení, která pracují v síti 5G, mohou využívat až o 50 % více paměti a dvojnásobnou kapacitu oproti zařízením 4G, což v příštích několika letech podpoří organický růst společnosti Micron. V roce 2022 by se mohlo prodat až 700 milionů chytrých telefonů s podporou 5G, což představuje 40% nárůst oproti roku 2021.

Společnost ve druhém čtvrtletí dosáhla celkových tržeb ve výši 7,8 miliardy dolarů, což představuje 24% meziroční růst, a uvádí, že je na dobré cestě k rekordnímu celoročnímu výsledku prodeje. Analytici ji v tom podporují a odhadují tržby ve výši 33,5 miliardy dolarů za fiskální rok 2022. Skutečným příběhem tohoto fiskálního roku by však mohla být ziskovost, protože Micron by mohl dosáhnout zisku na akcii ve výši 9,54 USD, což je o 59 % více než ve fiskálním roce 2021.

2. Případ pro Advanced Micro Devices

Společnost Advanced Micro Devices $AMD-0.2%  je jednou z nejznámějších značek polovodičů na světě. Takový klasický oblíbenec. Specializuje se na počítačové procesory a grafické čipy, které jsou oblíbené zejména pro herní účely. Její čipy se totiž používají v nejžhavějších konzolích, včetně Sony PlayStation 5 a Microsoft Xbox.

AMD si naopak poslední rok užil parádní jízdu

AMD je však také lídrem v oblasti pohonu cloud computingu, který je podporován partnerstvím s předními poskytovateli cloudových služeb, jako jsou Amazon $AMZN+0.9%, Microsoft $MSFT+0.0%  a Google $GOOGL+0.1%.. Tento segment za celý rok 2021 překonal výpočetní a grafický segment a jeho tržby vzrostly o 113 % ve srovnání s rokem 2020.

Stejně jako Micron se AMD prosazuje také na trhu s elektromobily, i když trochu jiným způsobem. V polovině roku 2021 uzavřela společnost smlouvu se společností Tesla o napájení digitálních zábavních systémů uvnitř elektromobilů Model 3, Model S a Model X. Tyto systémy se více podobají osobním počítačům než typickým přístrojovým deskám ve většině automobilů - dokonce podporují možnost hraní her - a proto vyžadují výkonné výpočetní kapacity.

Jednoduše řečeno, společnost AMD je na špičce v oblasti počítačů a grafiky a z finančního hlediska se jí daří lépe než kdykoli předtím. V roce 2021 dosáhla rekordních příjmů ve výši 16,4 miliardy dolarů a rozšířila svou hrubou ziskovou marži na 48 %, což vyvolalo 117% skok upraveného zisku na akcii na 2,79 dolaru.

Analytici předpokládají, že tyto trendy budou pokračovat, a předpovídají, že společnost AMD v roce 2022 zvýší tržby o 54 % na 25,3 miliardy dolarů, což bude doprovázeno dalším rekordním výsledkem hospodaření. A potenciál má vzhledem k možnému nástupu metaverse i v hodně dlouhodobém horizontu.

Nejedná se o investiční doporučení. Jde čistě o moje shrnutí dat dostupných na internetu a analýzy  Anthonyho Di Pizia. Každý investor musí provést svou důkladnou analýzu a rozhodnutí provést po zvážení své vlastní situace.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Jen bych ještě vyzdvihl samozřejmě $NVDA+0.2% a po delší odmlce i $INTC-0.1%. Moc testů ještě není, ale je šance, že jejich nový grafický čipy by je mohly vyzdvihnout z bídy, kterou zažívají několik posledních let

Jop, Nvidia je celkem jasná, jen škoda že je docela drahá. Intel mě teď taky docela zajímá

No, tady se asi žádný zásadní průšvih čekat nedá. Za mě celkem solidní volba

Je to tak, nevím co by se muselo stát, aby čipy příštích 15 let nebyly naprosto zásadním odvětvím