S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Jak investovat do investory extrémně oblíbených ETF SCHD a JEPI?

Dominik Petrnoušek
3. 5. 2023
5 min read

ETF jsou mezi investory extrémně populární. Zejména kvůli své nenáročnosti a možnosti DCA. Klasickou volbou retail investorů bývalo zpravidla ETF vázané na americký index. Teď ale na popularitě nabývají dvě jiné.

ETF $SCHD-0.2% a $JEPI+0.0% přinášejí pro investory lákající kombinaci stability a růstu. Skladba akcií s dlouhodobě vysokými dividendami umožňuje generovat stabilní příjem. Zároveň mají potenciál růstu kapitálu, který byl historicky srovnatelný s širokým trhem. Oba ETF mají osvědčeného správce a dlouhou, úspěšnou historii. Poskytují diverzifikaci a solidní výkonnost, aniž by závisely na jednotlivých titulech. Velmi nízké náklady pak umožňují investorům získat podstatnou část zhodnocení.

$SCHD-0.2%který je znám nízkými poplatky a fokusem na minimalizaci nákladů investora. Poplatek správce fondu činí pouze 0,06%. To je jeden z nejnižších poplatků mezi podobnými ETF. Investor tak z větší části profituje z výkonnosti podkladových akcií fondu.

SCHD
$79.96 -$0.19 -0.24%

Capital Structure

Market Cap
53.86B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
673.29M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
15.17
EPS
5.27
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

$JEPI+0.0% a má obdobně nízké poplatky. Poplatek správce fondu dosahuje 0,5%, což je opět výrazně pod průměrem ostatních ETF. Díky nízkým nákladům se podstatná část výnosu dostane investorům, aniž by byla znehodnocena poplatky.

Dalším nákladem jsou obchodní poplatky. Obvykle zhruba 0,5% ze zobchodované částky, které pohltí trading platforma (broker). Ani zde však nejsou poplatky vyšší než u obchodování jiných investic. V kombinaci s nízkými poplatky správce fondu tak dosahují SCHD a JEPI nejvyšší nákladové efektivity ze srovnatelných ETF.

JEPI
$57.27 $0.02 +0.03%

Capital Structure

Market Cap
32.83B
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
573.32M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
24.97
EPS
2.29
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

SCHD a JEPI jsou dostupné dlouhodobým investorům, kteří mohou z jejich kombinace dividend a kapitálového růstu těžit při investicích na 5 až 30 let. Uspokojují potřebu pravidelného stabilního příjmu, aniž by omezovaly potenciál růstu.

Ve stručnosti, SCHD a JEPI poskytují dobře vyvážené řešení pro investory hledající stabilní příjem a solidní kapitálové zhodnocení z akciového trhu. Dlouhodobá historie úspěchu a nízké náklady umožňují dosahování dobrých výnosů při relativně nízkém riziku. Kombinace výnosu a stability je klíčem k jejich popularity na trhu.

10 největších pozic SCHD. Zdroj
Největší pozice JEPI. Zdroj

Nákup ETF

Toto je trochu problémové. Všichni víme, že nakoupit US ETF je trochu složité. Evropským investorům zákony úplně nepřejí a tak oficiálně většinu US ETF koupit nelze. A vzhledem k tomu, že jde o aktivněji spravované fondy, tak nelze nalézt "kopii" s evropským domicilem, jako je tomu třeba u klasického originálního $SPY-0.2%  a evropské verze $IUSA.L.

Existuje ale několik alternativ. A byl bych rád, kdybychom se v komentářích pobavili i o dalších možných, protože realita je často jiná a něco dohledat je poměrně problémové. První z z variant je nákup přes amerického brokera - třeba TastyWorks.

Druhou variantou je nákup přes běžného brokera. U značné části z nich $SCHD-0.2% najdete. Většinou ale bude formou CFD, což není ideální. Nabídka JEPI je pak u brokerů ještě omezenější.

CFD je zkratka pro Contract for Difference. Jedná se o mimoburzovní deriváty, které umožňují spekulovat na pohyby cen aktiv bez jejich fyzického vlastnictví. Investor uzavře s brokerem smlouvu, že bude vyplácet rozdíly v ceně podkladového aktiva mezi otevřením a uzavřením pozice. Při růstu ceny aktiva obdrží investor platbu od brokera, při poklesu ceny naopak investor platbu brokerovi uhradí.

CFD tak umožňují získat expozici vůči akciím, komoditám, měnám, indexům a dalším aktivům s významně nižším kapitálem než jejich fyzické vlastnictví. Investor tak může kontrolovat investici nominální hodnoty, aniž by musel vázat prostředky ve výši plné ceny podkladového aktiva.

Zároveň je zde ale značná nevýhoda v podobě toho, že CFD není cenný papír a neplatí na něj tak výhody a výjimky.

Třetí variantou je hned podle několika zdrojů na internetu nákup přes "běžnější" zprostředkovatele. Nákup SCHD a JEPI by měla nabízet Komerční banka, která má také investiční služby. Umožňuje nákup širokého spektra ETF včetně těchto. Vyžaduje zřízení investičního účtu.

No a pak také Fio bank - Další velká tuzemská banka nabízející investiční služby včetně on-line obchodování s ETF. Možnost zřídit si investiční účet a podmínky jsou obdobné jako u KB. Dále pak také třeba u Patria Finance.

Investujete do JEPI nebo SCHD? Jak? Podělte se s ostatními investory!

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.