S&P 500 ^GSPC 5,116.17 +0.32%
Tesla TSLA $194.05 +15.31%
Alphabet GOOG $167.90 -3.33%
Apple AAPL $173.50 +2.48%
Meta META $432.62 -2.41%
Microsoft MSFT $402.25 -1.00%
Amazon AMZN $180.96 +0.75%
Nvidia NVDA $877.47 +0.01%

Těmto dvěma vyklesaným společnostem věří jejich vedení. Dokazují to nemalé nákupy z jejich strany.

Martin Bartkovský
8. 5. 2023
6 min read

Jedním z ukazatelů kvality společnosti můžou být třeba i nákupy, nebo prodeje zasvěcených osob v dané společnosti (insiderů). Pojďme se tedy dnes podívat kterým 2 společnost věří jejich vedení natolik, že nakupují jejich akcie.

Tyto informace mohou poskytovat náhled do budoucího vývoje společnosti a mohou být pro investory dalším vodítkem při rozhodování o tom, zda investovat do určitého titulu či nikoli.  Zde jsou dvě akcie s nákupy zasvěcených osob v hodnotě více než milion dolarů. Tyto akcie jsou hodnoceny jako Buy a podle analytiků nabízejí značný růstový potenciál.

Enphase Energy $ENPH+1.7% 

ENPH
$113.85 $1.92 +1.72%

Enphase Energy byla založena v roce 2006 Raghuem Belur a Martinem Fornagem. Od svého založení se společnost zaměřila na inovace v oblasti solární energie, což vedlo k patentování prvního mikroinverteru, který převádí stejnosměrný proud ze solárních panelů na střídavý proud, který mohou domácnosti využívat.

Nyní je Enphase Energy dominantní hráč na trhu rezidenčních solárních zařízení s podílem 86 %. Společnost se zaměřuje na poskytování celkových energetických řešení, která zahrnují solární mikroinvertory, komunikační zařízení, sluneční bateriové úložiště a sofistikovaný software pro sledování a kontrolu energetické spotřeby. S cílem udržitelnosti a snižování emisí CO2 se Enphase Energy stává důležitým hráčem v odvětví obnovitelné energie. Společnost působí ve více než 130 zemích. Kromě svého silného podílu na trhu v USA se společnost rychle rozšiřuje do Evropy, Asie a Austrálie.

  • Výhody Enphase Energy zahrnují silnou tržní pozici, inovativní produkty a služby, a růstový potenciál v odvětví obnovitelné energie.
  • Na druhou stranu je třeba zvážit, že společnost čelí silné konkurenci a může být citlivá na změny v regulačním prostředí.

I přes pokles akcií ENPH o 38 % v letošním roce, člen představenstva Thurman Rodgers provedl nákupy v hodnotě přibližně 10 milionů dolarů, což svědčí o důvěře ve společnost. 

Analytička Corinne Blanchardová z Deutsche Bank hodnotí akcie ENPH jako Buy s cenovým cílem 240 USD. To naznačuje významný růstový potenciál.

Zůstáváme kupujícími akcií, zvláště po silném poklesu [minulý týden], který byl podle nás přehnaný. Zůstáváme pozitivní, pokud jde o akcie se silným růstem v Evropě, který by vyvážil případnou měkkost na americkém resi trhu, ale co je důležitější, oceňujeme výrobní stopu v USA.

Spolu s ní se na tuto společnost dívalo dalších 24 analytiků, kteří se shodli na průměrné cílové ceně 263$. Kolem této akcie tedy panuje poměrně velký optimismus.

Cleveland-Cliffs $CLF+1.0% 

CLF
$18.06 $0.18 +1.01%

Cleveland-Cliffs byl založen v roce 1847 a má dlouhou historii působení v americkém ocelářském průmyslu. Společnost začala jako těžařská firma, která se postupně rozšířila do výroby železa a oceli.

Nyní je Cleveland-Cliffs jeden z největších výrobců ploché válcované oceli v americkém ocelářském průmyslu. Společnost se zaměřuje na výrobu vysoce kvalitní oceli, která je široce používána v automobilovém, stavebním a energetickém sektoru. Cleveland-Cliffs je také stále aktivní v těžebním průmyslu, kde se zabývá těžbou železné rudy a výrobou pelet.

Společnost má hlavní závod v Severní Americe a provozuje několik dalších zařízení v USA a Kanadě. Společnost je také přítomna na globálním trhu, kde dodává své produkty zákazníkům po celém světě.

  • Mezi hlavní výhody Cleveland-Cliffs patří silná pozice na trhu, široké portfolio produktů a služeb, a schopnost těžit ze zvýšené globální poptávky po oceli. Společnost také profituje z integrace vertikálního řetězce, která zahrnuje těžbu železné rudy, její zpracování a výrobu oceli. Tato integrace umožňuje Cleveland-Cliffs efektivně reagovat na změny v poptávce a cenách surovin.
  • Na druhou stranu, společnost čelí výzvám, jako je silná konkurence na trhu, citlivost na globální ekonomický vývoj a kolísání cen surovin. Navíc, Cleveland-Cliffs může být ovlivněna změnami v obchodní a environmentální politice, které by mohly mít dopad na celkovou činnost společnosti.

I když akcie společnosti CLF zaznamenaly pokles o 32 % z jejich březnového maxima, několik členů představenstva provedlo šesticiferné nákupy, což může být považováno za silný signál důvěry ve společnost. Nejpozoruhodnější nákup však přišel od předsedy představenstva Lourenca Goncalvese, který koupil 100 000 akcií za něco málo přes 1,496 milionu dolarů.

Analytik David Coleman z Argus hodnotí akcie CLF jako nákup s cílovou cenou 20 USD, což naznačuje solidní růstový potenciál.

CLF má za sebou historii překonávání trhu a odvětví a je vedeno zkušeným manažerským týmem. Cleveland-Cliffs však spolu se svými protějšky zaznamenal podstatný pokles ceny akcií v důsledku klesajících cen kovů a slabších globálních ekonomických podmínek. Očekáváme však, že poptávka po oceli vzroste s tím, jak se automobilový sektor zotavuje… Myslíme si, že akcie CLF jsou při současných cenách blízko 15 USD atraktivně oceněny.

Spolu s ním se na společnost v poslední době dívalo dalších 7 analytiků, kteří se shodli na průměrné cílové ceně 22$. I zde je tedy vedení spolu s analytiky optimistické, ale ne tolik jako v předchozím případě.

Závěr

Jak Enphase Energy, tak Cleveland-Cliffs představují zajímavé investiční příležitosti s podporou zasvěcených osob, kteří provedli nákupy v hodnotě milionů dolarů. Je důležité vzít v úvahu jednotlivé výhody a nevýhody těchto společností a zvážit jejich růstový potenciál v kontextu širšího trhu a ekonomického prostředí. Analytičtí experti hodnotí akcie obou společností jako Buy, což naznačuje, že je zde prostor pro značný růst. Nicméně, jak u každé investice, je důležité provést důkladný výzkum a zvážit vlastní tolerance k riziku před tím, než se rozhodnete investovat do těchto nebo jiných akcií.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.