S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

REPORT + VIDEO: Výroční valná hromada Berkshire Hathaway 2023

Pavel Botek
6. 5. 2023
15 min read

Den D pro investory je tady. Jedna z nejpopulárnějších a nejsledovanějších akcí pro investory proběhne právě dnes a já vám budu dávat pravidelný přehled o tom, co zazní od nejúspěšnějších investorů historie, tedy Warrena Buffetta a Charlieho Mungera (tento článek budu pravidelně aktualizovat o nová data).

06.05. 2023 (15:30) - Akce sice ještě nezačala, ale pro zpestření se ve stručnosti podíváme na čtvrtletní výsledky Berkshire, které byly zveřejněny před malou chvílí.

Berkshire Hathaway zvýšila čistý zisk na rekordních 35,5 mld. USD, zatímco čtvrtletní provozní zisk stoupl o 13 % na 8,07 mld. USD. Berkshire také odkoupila akcie za 4,4 mld USD.

Uvidíme, co nám k výsledkům řekne Warren Buffett, jelikož za malou chvíli začínáme 😎

Pokud chcete sledovat VH Berkshire semnou, tak tady přidávám odkaz na stream 👇

(256) LIVE: Warren Buffett and Charlie Munger join the 2023 Berkshire Hathaway Annual Meeting — 5/6/23 - YouTube

06.05. 2023 (16:30) - Buffett říká, že většina podniků Berkshire vykáže v roce 2023 nižší zisky ve srovnání s rokem 2022. Zmiňuje, že stimul v posledních letech zvyšuje spotřebitelské výdaje. "Ta doba skončila."

06.05. 2023 (16:35)

Berkshire Hathaway si ponechává velkou část svých zisků, místo aby je vyplácela akcionářům formou dividend. To umožňuje společnosti tyto prostředky reinvestovat a růst, řekl Buffett.

Buffett také říká, že postupný růst provozních zisků Berkshire v čase není překvapivý ani nepředstavuje žádný obrovský úspěch. Je to spíše očekávaný důsledek reinvestování zisků a akvizicí nových společností.

Z prezentovaných čísel je vidět, že provozní zisky Berkshire vzrostly za čtyři roky o téměř 28 % z 24 mld. USD na 30,9 mld. USD. I když jde o solidní tempo růstu, Buffett to nepovažuje za nečekaný úspěch, protože to odpovídá dlouhodobé strategii společnosti.

06.05. 2023 (16:40)

Buffett ukázal snímek znázorňující aktivitu zpětného odkupu akcií za poslední čtyři roky. Berkshire měla na konci roku 2019 1 624 958 ekvivalentů akcií $BRK-A-0.8%, zatímco k 31.3.2023 to bylo 1 450 152. To představuje snížení o 10,8 %.

06.05. 2023 (16:43)

Jedna z prvních otázek na WB 👇

Děláte někdy emocionální investiční rozhodnutí?

Buffett říká, že učinil špatná investiční rozhodnutí, ale nemůže si v celé historii Berkshire vybavit dobu, kdy by učinil emocionální rozhodnutí.

Po chvíli však Buffett dodal, že možná dovolil, aby emoce ovlivnily jeho chování vůči manažerům, kteří sklouzávají ve výkonu. Jako příklad uvádí Louise Vincentiho z Wesca. Ale i když věci byly nastaveny na autopilota, tak stejně fungovaly dobře.

06.05. 2023 (16:47)

Co říkáte na podprůměrné výkony GEICO a BNSF?

(slova se chopil Ajit Jain, ředitel pojišťovací divize Berkshire)

Ajit: GEICO udělalo rázné kroky v telematice. Nyní dosáhl bodu, kdy ~90 % nového byznysu má telematický vstup do rozhodování o cenách. Stále jsme ale nezačali plně těžit skutečné výhody, kterou má. Technologie GEICO vyžaduje hodně práce a času.

06.05. 2023 (16:52)

Greg Abel (nástupce WB) uznává, že BNSF má před sebou ještě hodně práce. BNSF se snaží být efektivnější při zachování potřeb zákazníků. V posledních letech došlo ke zvýšení efektivity. To se nezastavilo ani v roce 2022, ale museli "resetovat železnici". BNSF v roce 2022 upřednostnil dlouhodobou výkonnost, tzv. restartování povede k dlouho trvající výkonnosti. Abel závěrem vyjádřil důvěru v BNSF v dlouhodobém horizontu. Toto sklidilo vlažný potlesk.

06.05. 2023 (17:00)

S postupem vývoje AI a robotiky, jaké jsou pozitivní a negativní dopady jak na akciový trh, tak na společnost jako celek? Které společnosti budou nejvíce ovlivněny? Charlie Munger: Pokud navštívíte továrny BYD v Číně, uvidíte spoustu robotiky a technologií. V celkovém součtu jsem ale skeptický vůči tomu humbuku kolem AI, dodal Munger.

Buffett zavtipkoval, když řekl, že podle něj neexistuje nic v oblasti umělé inteligence, co by mohlo nahradit Ajit Jaina, ředitele pojišťovací divize Berkshire. I když AI dokáže úžasné věci, nemá některé důležité vlastnosti, jako je například smysl pro humor.

- AI sice dokáže spoustu různých, často užitečných věcí, ale Buffett se obává, že až bude jednou plně vyvinuta, nebude možné ji "odstranit" ani zastavit. Použil příklad atomové bomby - ta byla také velkým technologickým pokrokem, ale po použití ji nelze vzít zpět.

06.05. 2023 (17:05)

Otázka: Co se děje v oblasti komerčních nemovitostí? 

Munger: Berkshire nikdy nebyla v této oblasti příliš aktivní, protože funguje lépe mimo korporátní strukturu. Myslí si však, že vylidňování center měst bude nepříjemné - s tím zcela souhlasí.

Z odpovědi vyplývá, že Munger považuje investice do komerčních nemovitostí za problematické pro velké korporace jako je Berkshire.

06.05. 2023 (17:07)

Jaká je budoucnost hodnotového investování v době AI, máte nějaká doporučení pro investory? 

Charlie Munger: Hodnotoví investoři to budou mít nyní těžší, protože je jich tolik a soutěží o omezené množství příležitostí. Zvykněte si vydělávat méně.

Buffett řekl: Charlie to říká od té doby, co se znají (1959)... Dále argumentuje, že bude spousta příležitostí a technologie na tom nic nezmění. Pomyslete na technologické změny od roku 1942, kdy začal investovat. Charlie je zkrátka škarohlíd! 😅

06.05. 2023 (17:35)

Dalším tématem jsou obnovitelné zdroje energie "new energy"

Warren Buffett uvedl, že energetická divize Berkshire Hathaway Energy (BHE) byla v tomto sektoru "pozitivní silou". Poté předal slovo Gregu Abelovi, výkonnému řediteli BHE.

Greg Abel potvrdil, že BHE si stanovila konkrétní cíle v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů energie, které zveřejnila na svých webových stránkách. Abel dále řekl, že utratili téměř 7 miliard dolarů za přenosovou soustavu na západě - naprosto nezbytná součást pro přenos obnovitelné energie, mnoho investorů to ale přehlíží.

Dále Abedl uvedl, že BHE vidí v následujících deseti letech investiční příležitosti v řádu 70 miliard dolarů v rozvoji přenosových sítí, bude však záležet na pokroku v technologiích.

06.05. 2023 (17:50)

Jaké jsou podle vás hrozby pro USA a co by ji mohlo ohrozit?  

Buffett začíná diskusí o historii USA, kterou považuje za zázrak. Zamýšlí se nad tím, jak zachovat pozitivní stránky amerického systému a zároveň se vypořádat s jeho nedostatky.

Celkově je v tuto chvíli podle Buffetta USA lepším místem pro život než když se narodil, a to enormně. Poté přechází k tématu rizika jaderné války, k němuž se často vrací. Podotýká, že na to pomýšlí jen velmi málo lidí. On ale ano.

06.05. 2023 (18:02)

Investoři chtějí více poznat nástupce Buffetta a Mungera (Abela a Ajita). Další otázka tak směřuje na WB, aby se podělil o pár příběhů o Gregovi a Ajitovi, které vystihují jejich povahu a schopnosti jako lídrů. 

Buffett odpověděl příběhem o tom, jak tápal v oblasti pojištění, než se do Berkshire přidal Ajit Jain. Buffett hned poznal, že Ajit je velký úlovek (zlatá žíla). Z příběhu je zřejmé, že Buffett si velmi vážil Ajitova příchodu do společnosti. Díky jeho odborným znalostem a schopnostem v pojištění viděl obrovský potenciál. Poznal, že Ajit bude pro Berkshire přínosem.

Příběh tedy poukazuje na Ajitovu mimořádnou kvalifikaci a odbornost v oblasti pojištění. Buffett okamžitě dokázal tyto jeho schopnosti rozpoznat. Ajit se následně ukázal být skvělým manažerem a lídrem celé divize pojištění Berkshire.

Ajit Jain podle Buffetta neměl před příchodem do Berkshire žádné předchozí zkušenosti s pojišťovnictvím. Přesto se ukázal být nenahraditelným v pojišťovací divizi Berkshire, kde žádný z top 10 nejlepších světových manažerů v oboru by ho nebylo schopno nahradit.

06.05. 2023 (18:18)

Jak se rozhodnout mezi krátkodobými zisky a budováním dlouhodobého MOAT (příklad Amazonu). Jakou radu byste dal k nalezení rovnováhy?

Buffett radí nejprve ovládnout svůj osud a necítit tlak od investorů či Wall Street tlačit na krátkodobé zisky. To je obrovská výhoda Berkshire.

Jako příklad uvádí, že podíl Berkshire v Apple má vyšší hodnotu než celá jejich divize energetiky. Ačkoli nerozumí technologii iPhonu, rozumí chování zákazníků a vidí potenciál. Buffett tedy radí ignorovat krátkodobý tlak trhu a soustředit se na budování dlouhodobé hodnoty. Klíčem je mít dlouhodobou vizi a investovat do oblastí, kterým rozumíme a věříme v jejich potenciál, i když nemusíme rozumět nutně konkrétní technologii.

AAPL

Apple

AAPL
$169.30 -$0.59 -0.35%

06.05. 2023 (18:35)

Není 35% portfolia Berkshire v $AAPL-0.3% příliš mnoho?

Charlie Munger dotaz označil za nesmyslný.

Buffett argumentuje, že portfolio Berkshire tvoří veškerá jejich aktiva, nejen veřejně obchodované akcie. Zdůrazňuje, že na Apple pohlíží jako na jakoukoli jinou svoji společnost. Skutečnost, že jde o akcie, je nepodstatná. Pro něj jde o investici do byznysu, stejně jako třeba BNSF. Věří, že spotřebitelé by se raději vzdali druhého auta než iPhonu, což ukazuje sílu značky a význam pro zákazníky.

06.05. 2023 (18:40)

Dotaz: Rozdíl ve valuacích technologických firem v USA a Číně. 

Munger i Buffett však odpovídají trochu mimo tohle téma a zaměřují se na stávající napětí 👇

Munger: Měli bychom s Čínou vycházet a mít spolu hodně volného obchodu, což je v našem oboustranném zájmu. Napětí s Čínou je hloupé.

Buffett: Můžeme si navzájem ublížit. Budeme soutěžit, ale měli bychom posoudit, jak daleko zajít, aniž by druhá strana reagovala. Problém teorie her.

Buffett a Munger jsou oba pro deeskalaci. Nicméně podle nich směřujeme ke "srázu".

06.05. 2023 (18:48)

Geopolitická rizika spojená s Čínou se během několika měsíců držby Taiwan Semiconductor $TSM+1.3% Berkshire příliš nezměnila, tak proč je uvádíte jako důvod prodeje podílu? 

Buffett pouze odpověděl, že se mu prostě nelíbila jeho pozice, tak ji přehodnotil. Podle jeho odpovědi to ukazuje podstatný rozdíl mezi tím, co by Buffett doufal, že se stane ve vztahu k Číně, a tím, co si reálně myslí, že se pravděpodobně stane.

I když tedy Buffett apeluje na spolupráci s Čínou, zároveň je dostatečně pragmatický, aby počítal s možností opaku. A svoje investice přizpůsobuje spíše pesimističtějšímu scénáři.

TSM

TSMC

TSM
$138.30 $1.72 +1.26%

06.05. 2023 (18:59)

Další zajímavý dotaz 🚨

Bude mít Greg Abel na starosti hlavní rozhodnutí o alokaci kapitálu včetně zpětných odkupů akcií? 

Buffett říká, že Greg rozumí alokaci kapitálu stejně dobře jako on a v této oblasti si povede velmi dobře. Říká, že to není tak komplikované.

Greg dodal: Rámec byl stanoven, vím, jak se to dělalo, rámec se nezmění, v budoucnu budeme odkupovat akcie.

Buffett: Odkupy akcií mohou být buď to nejchytřejší, co můžete udělat, nebo to nejhloupější, co můžete udělat. To zní jednoduše, ale většina společností zjevně nefunguje chytře!

06.05. 2023 (19:09) - PAUZA NA OBĚD, pokračování za cca hodinu.

06.05. 2023 (20:12) - Pokračujeme 🚨🚨🚨

Jaký je váš celkový pohled na bankovní sektor? A jaká vnímáte rizika? 

Buffett umístil na pódium velké cedule "K PRODEJI" a "DRŽENO DO SPLATNOSTI" 😅

Buffett mluví o nákaze a strachu. Někdy je strach oprávněný, jindy ne. Buffettův otec během Velké hospodářské krize přišel o práci kvůli bankovní panice. Bankovnictví se ale od té doby změnilo. Zavedení FDIC (Federálního úřadu pro pojištění vkladů) bylo nesmírně rozumné, tvrdí Buffett.

Nemůžete řídit ekonomiku, pokud se lidé bojí o bezpečnost bankovních vkladů. FDIC vyplácí všechny vklady na požádání 100 %, přesto se lidé stále různými šílenými způsoby obávají. To by se nemělo stát. Komunikace politiků, úřadů a médií byla velmi špatná. Nemělo by být tolik lidí, kteří se obávají bankrotů bank.

06.05. 2023 (20:26)

Co si myslíte o obchodních modelech velkých bank ve srovnání s regionálními bankami?

Buffett: Pokud banka dodržuje zdravé bankovní metody, může být zcela slušnou investicí. Odkazuje na nákup banky v roce 1969... Zákon o bankovních holdingových společnostech z roku 1970 přiměl Berkshire, aby se své banky zbavila (prostřednictvím Blue Chip Stamps).

Byla to Illinois National Bank and Trust. Bez zákona z roku 1970, který přinutil Berkshire zbavit se banky, by se Berkshire mohla více zaměřit na bankovnictví než na pojišťovnictví.

06.05. 2023 (20:40)

Dobrá otázka o monetizaci dluhu Federálním rezervním systémem - Čeká nás doba, kdy bude ohrožen status USD jako rezervní měny? 

Buffett nevidí žádného jiného kandidáta na status rezervní měny. Buffett říká, že nikdo nerozumí situaci lépe než Jay Powell, ale nemá kontrolu nad fiskální politikou. Nikdo neví, jak daleko se dá zajít s papírovou měnou, než se vymkne kontrole.

06.05. 2023 (21:05)

Mohl byste vysvětlit, jakých hlavních chyb bychom se měli v investování a životě vyvarovat? 

Napište si svou poslední vůli a pak se snažte žít tak, abyste dosáhli toho, co jste napsali. Nedělejte investiční chyby, které vás vyřadí ze hry.  Utraťte trochu méně, než vyděláváte, vyhněte se dluhům. Je těžké vydělat více, než platíte na úrocích z kreditních karet.

06.05. 2023 (21:40)

Vysvětlete důvody, proč má Berkshire podíly v OXY $OXY-0.1% a Chevronu $CVX+0.4%.

První den v Permian, když vyvrtáte vrt, dostanete hodně ropy velmi rychle, pak to jde na nic. Buffett kontrastuje tento jev se staršími vrty, které produkují roky a desetiletí (příklad jeho sestry, která stále dostává licenční poplatky z vrtů, u kterých Buffettův otec koupil podíl již v roce 1964).

Buffettovi se líbí pozice OXY v permu. V posledních několika měsících OXY vyřadila 400-500 milionů dolarů preferovaných na 110% nominální hodnoty. Z těch 10 miliard preferovaných.

06.05. 2023 (21:48)

Snížila Berkshire svůj podíl v Activision?

Buffett: Nedáváme jiné informace než ve formuláři 13-F, i když existují věci, které lze zjistit z 10-Q.

Říká, že Microsoft byl pozoruhodně ochoten spolupracovat s vládou, ale to neznamená, že se obchod nakonec uskuteční.

Buffett si není jistý, zda Microsoft nakonec získá Activision. Přesto se zdá, že osobně by prodej Activision Microsoftu uvítal.

06.05. 2023 (21:55)

Jaký vliv bude mít na Berkshire nová minimální daň pro firmy ve výši 15 %?

Buffett uvedl, že nemá problém s minimální daní z příjmu právnických osob ve výši 15 %. Berkshire v minulosti zaplatila mnohem více.

Berkshire zkrátka bude žít s daňovým zákoníkem a nemyslí si, že korporace jsou nadměrně zdaněny.

06.05. 2023 (22:55)

Jako jednu z posledních zajímavých informací uvedu Buffetovo vyjádření k možné koupi OXY.

Warren Buffett řekl, že Berkshire Hathaway neplánuje získat Occidental Petroleum Corp, ale zůstává spokojený se svou velkou investicí do ropné společnosti.

Buffett na výroční schůzi akcionářů Berkshire odmítl spekulace, že Berkshire koupí Occidental poté, co nashromáždil 23,6% podíl.

---

Pokud čtete až sem, tak vám děkuju za pozornost a doufám, že jste si tuto akci nenechali ujít a případně ji sledovali semnou. Letošní otázky byly zajímavé a dost přínosné!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.