S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Jak investoři budou moci podle Druckenmillera vydělat peníze v tomto roce? Osobně věří těmto 2 akciím.

Martin Bartkovský
10. 5. 2023
7 min read

Poslední dobou se situace na akciových trzích částečně uklidnila. Spousta analytiků se ale domnívá, že ještě nejsem na konci tunelu. Jak tedy mohou podle Druckenmillera investoři vydělat peníze v tomto roce?

Legendární investor Stanley Druckenmiller předpovídá recesi v USA později v tomto roce a současně vidí obrovské příležitosti pro trpělivé investory během nadcházejícího období.

Myslím, že způsob, jak vydělat peníze v příštích dvou letech v akciovém prostoru, je být trpělivý, protože si myslím, že před námi mohou být nějaké drsné cesty a myslím si, centrální banka zareaguje nějakým šíleným způsobem, který vám dá období jako rok 70 až 72, kdy můžete vydělat peníze nebo rok 76 až 78, kdy jste mohli vydělat hodně peněz, myslím, že příležitosti budou úžasné.

Podle jeho portfolia, Druckenmiller aktuálně věří těmto dvěma gigantům. Mohou se zde tedy skrývat poteciálně velké zisky? Pojďme se na ně podívat.

Chevron Corporation $CVX+0.4% 

CVX

Chevron

CVX
$165.89 $0.61 +0.37%

Chevron, společnost založená v roce 1879, je jednou z největších ropných firem na světě se sídlem v San Ramonu v Kalifornii. S tržní kapitalizací 302 miliard USD se společnost zabývá těžbou, přepravou, zpracováním a prodejem ropy a zemního plynu. Chevron působí ve více než 180 zemích a má značný podíl na odvětví energetiky.

Obchodní model Chevronu spočívá v různorodosti aktivit, které zahrnují upstream, downstream a chemické operace.

  • Upstream zahrnuje těžbu ropy a zemního plynu. 
  • Downstream zahrnuje zpracování, distribuci a marketing těchto surovin. 
  • Společnost také vyrábí a prodává chemické produkty.

V posledních letech Chevron realizoval řadu akvizic a joint ventures, aby posílil svou globální pozici a rozšířil své portfolio. Například v roce 2020 společnost získala Noble Energy, což rozšířilo její přítomnost v oblasti východního Středomoří a v americké permické pánvi.

Chevron zaznamenal v 1. čtvrtletí celkově silné čtvrtletí, přestože tržby klesly meziročně o 6,6 % na 50,79 miliardy USD. Tento pokles byl částečně vyvážen zlepšením cen ropy a zemního plynu a zvyšující se poptávkou po energetických produktech.

Výhody společnosti Chevron zahrnují její velikost, globální působnost a široké portfolio aktivit. Navíc se společnost začíná zaměřovat na obnovitelné zdroje energie, aby se přizpůsobila měnícímu se energetickému trhu. Společnost také investuje do výzkumu a vývoje technologií pro zachycování a skladování uhlíku, což by mohlo pomoci zmírnit dopad na životní prostředí.

Na druhou stranu se Chevron potýká s výzvami, jako jsou kolísání cen ropy a tlak na snižování emisí skleníkových plynů.

Kromě Druckenmillera vidí světlou budoucnost pro tuto společnost i analytik Justin Jenkins ze spoečnosti Raymond James.

Se silnou finanční základnou, vysokou relativní výplatou akcionářů a atraktivním portfoliem relativních aktiv si myslíme, že Chevron stále nabízí nejpřímější pozitivní riziko/odměnu na trhu, který je čím dál těžší rozlišit mezi velkými ropnými a plynárenskými společnostmi. Zisky za 1. čtvrtletí byly v upstream portfoliu CVX solidní, zatímco následné výsledky se přidaly k lepšímu. Vzhledem k tomu, že realizace pokračuje do 2H23+ váženého profilu produkce v Permu, myslíme si, že obavy investorů poleví.

Spolu s tímto komentářem stanovil Jenkins cílovou cenu pro tuto společnost ve výši 208$. Spolu s ním se na tuto společnost, v poslední době, dívalo celkem 16 analytiků, kteří se shodli na průměrné cílové ceně 190$.

Coupang, Inc. $CPNG-0.5% 

CPNG
$22.91 -$0.12 -0.52%

Coupang, založený v roce 2010, je největší platformou elektronického obchodování v Jižní Koreji s tržní kapitalizací přes 30 miliard USD. Společnost má sídlo v Soulu a působí v širokém spektru odvětví, včetně elektroniky, módy, potravin, zdraví a krásy, cestování a dalších. Coupang představuje rychle rostoucího hráče na trhu e-commerce, který se zaměřuje na inovace a zlepšování zákaznického zážitku.

Obchodní model Coupangu zahrnuje prodej zboží prostřednictvím své online platformy, na které nabízí širokou škálu produktů od nezávislých prodejců i od svých vlastních značek. Společnost se také zaměřuje na poskytování kvalitních služeb zákazníkům, jako je rychlé doručení, snadné vrácení a komplexní zákaznická podpora.

Jedním z klíčových aspektů Coupangu je jeho logistické řešení, Rocket Delivery. Rocket Delivery zajišťuje rychlé dodání zákazníkům, často do 24 hodin od objednání, díky rozsáhlé síti distribučních center a partnerů. Coupang také investuje do vývoje umělé inteligence a strojového učení, které pomáhají zlepšovat efektivitu a konkurenceschopnost společnosti.

Během čtvrtého čtvrtletí tržby vzrostly meziročně o 4,3 % na 5,3 miliardy USD. Čistý zisk se však dramaticky zlepšil ze ztráty 405 milionů USD v období před rokem na rekordních 102 milionů USD. 

Výhody Coupangu spočívají v jeho silné pozici na jihokorejském trhu, rychlém růstu, inovativních službách a širokém sortimentu produktů a služeb. Společnost je schopna rychle reagovat na měnící se zákaznické preference a tržní trendy, což jí dává konkurenční výhodu. Coupang také investuje do vlastní logistiky a infrastruktury, což přispívá k efektivnějšímu a konkurenceschopnějšímu provozu.

Na druhou stranu se Coupang potýká s výzvami, jako jsou intenzivní konkurence na e-commerce trhu, náklady na expanzi a investice do nových technologií a služeb. Společnost také čelí tlaku na zlepšení pracovních podmínek a řešení otázek udržitelnosti a životního prostředí.

Mezi býky je zde analytik Goldman Sachs Eric Cha, který věří v další velký potenciál společnosti.

Pokračující dynamika společnosti v získávání podílu na trhu, jak ukazuje velký rozdíl mezi současným podílem Coupangu na trhu (cca 20 % domácího e-commerce TAM) a jeho podílem na růstu (cca 50 % +), je podpořena jeho defenzivní příkop (tj. celostátní pokrytí dodávky do druhého dne a nízké ASP) a myslíme si, že dynamika nárůstu podílu na trhu vyrovnává protivětry v odvětví a také vytváří výrazné zlepšení ziskovosti prostřednictvím úspor z rozsahu. Navíc věříme, že Coupang je připraven využít další příležitosti (např. fintech, OTT, expanze do zámoří atd.).

Spolu s tímto komentáře stanovil Cha cenový cíl na 26$. Kromě něj se na společnost v poslední době dívalo dalších 11 analytiků, kteří se shodli na průměrném cenovém cíli ve výši 21$.

Závěr

Jak Chevron Corporation, tak Coupang, Inc. jsou společnosti, které zaujímají důležité pozice ve svých odvětvích. Během nadcházející recese očekávané později v tomto roce by se trpěliví investoři mohli zaměřit na společnosti jako Chevron a Coupang, které mají potenciál pro dlouhodobý růst. Oba tito hráči jsou schopni přizpůsobit se měnícím tržním podmínkám, což by mohlo přinést ziskové příležitosti pro investory.

UPOZORNĚNÍ: Nejsem finanční poradce, a tento materiál neslouží jako finanční nebo investiční doporučení. Obsah tohoto materiálu je čistě informativní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.