S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Nejlepší investor všech dob Warren Buffett odsuzuje po Bitcoinu další technologii. Co přirovnal k atomové bombě?

Dominik Petrnoušek
8. 5. 2023
5 min read

Výroční zasedání Berkshire Hathaway bylo jako vždy svátkem pro investory z celého světa. Ti se sešli, aby si vyslechli moudra dvou nejznámějších investorů planety. A že jich bylo! A mezi nimi pronesl Věštec z Omahy i jedno opravdu děsivé!

Warren Buffett přirovnal AI k něčemu opravdu děsivému

Je známé, že pátý nejbohatší muž planety je spíše konzervativec. A nelze mu to mít za zlé. Koneckonců mu tento přístup přinesl opravdu neskutečné výsledky, bohatství a zhodnocení pro akcionáře jeho Berkshire $BRK-B+0.9%. Konzervativní přístup s sebou ale nese i jistá specifika - třeba odtažitost od nejmodernějších technologií.

A teď mě neberte špatně, když použiju výraz, že Buffett něco nechápe. Každopádně zaznívají názory, že vzhledem ke své historii a věku Warren Buffett novým technologiím opravdu úplně nerozumí. To si nemyslím. Buffett je rozhodně jedním z nejchytřejších lidí. Třeba Bitcoin ale odsuzuje a třeba se nakonec ukáže, že vzhledem ke svým zkušenostem měl pravdu. A teď si vzal na paškál další technologii.

Warren Buffett totiž přirovnal umělou inteligenci k atomové bombě.

Ale aby vše hned nebylo tak negativní! Ve svém projevu na výročním zasedání byl Buffett nejprve skeptický ke schopnosti umělé inteligence nahradit člověka, ale zároveň si uvědomoval, kolik toho tato technologie již dokáže.

"Atomovou bombu jsme vynalezli z velmi, velmi dobrého důvodu. A za druhé světové války bylo nesmírně důležité, že jsme to udělali. Ale taky je dobře, že už se v tom nepokračovalo."

"Umělá inteligence může změnit všechno na světě, kromě toho, jak lidé myslí a chovají se, a to je velký krok," uzavřel Buffett a odkazoval tak na Alberta Einsteina.

https://www.youtube.com/watch?v=03sdWvFUg14

V podobném duchu uvažuje i Stuart Russell, autor knihy Umělá inteligence: A Modern Approach, přirovnal umělou inteligenci k černobylské katastrofě. Tvrdí, že pokud by vytvoření umělé inteligence nebylo kontrolováno, mohlo by to vést ke katastrofě. Russell je ale považován spíš za takového Burryho ve světě AI. Doomsayera, kterého ostatní odborníci berou spíše s rezervou a propagátora "nejhoršího možného scénáře".

Srovnání s atomovou bombou je příznačné, protože Buffett je dlouhodobě hlasitým odpůrcem jaderných zbraní a tvrdí, že kdyby věděl jak, dal by všechny své peníze na snížení pravděpodobnosti útoků.

https://www.youtube.com/watch?v=nIM_fFUHr8w

Dále ale Munger převrátil na pozitivnější notu a mluvil o tom že AI má velký význam v průmyslu.

"Kdybyste přišli do továren společnosti BYD v Číně, viděli byste, že robotizace jde neuvěřitelným tempem. Takže ve světě uvidíme mnohem více robotiky. Osobně jsem skeptický k některým humbukům, které se dějí kolem umělé inteligence," podělil se o své dojmy.

"Myslím, že "staromódní inteligence" funguje docela dobře," zažertoval.

"V umělé inteligenci nebude nic, co by nahradilo lidský gen," řekl Buffett. "To prohlašuji bez výhrad."

Buffett spolu se svým obchodním partnerem Charliem Mungerem na setkání hovořil o řadě témat, například vyzval bankovní regulační orgány, aby našly způsob, jak potrestat nezodpovědné vedoucí pracovníky a členy představenstva bank, a vyzval k mírovým vztahům mezi Čínou a USA.

"Vše, co zvyšuje napětí mezi těmito dvěma zeměmi, je hloupé, hloupé, hloupé," řekl Munger.

Buffett a technologie

Warren Buffet považuje Bitcoin za typickou bublinu spekulativního aktiva bez vnitřní hodnoty. "Nemá nic, co by generovalo skutečné zisky a peněžní toky. Jeho cena je založena pouze na ochotě dalších spekulantů ho koupit za vyšší cenu."

Buffet je přesvědčen, že skutečná hodnota aktiv se nakonec projeví. A protože Bitcoin nemá žádnou vnitřní hodnotu, jeho cena se podle něj nevyhnutelně vrátí k nule. Pokud lidé přestanou věřit, že ho mohou prodat druhému spekulantovi za vyšší cenu, celá bublina splaskne.

BTCUSD

Bitcoin USD

BTCUSD
$66,832.31 -$220.71 -0.33%

Capital Structure

Market Cap
1.31T
Enterpr. Val.
0.00
Revenue
0.00
Shares Out.
19.70M
Debt/Capital
-
FCF Yield
-

Valuation / Dividends

P/E
-
EPS
-
P/S
-
P/B
-
Div. Yield
-
Div. Payout
-

Capital Eff. / Margins

ROIC
-
ROE
-
ROA
-
Gross
-
Operating
-
Net Profit
-

Bitcoin podle Buffeta nedosahuje žádné produktivity ani negeneruje žádné zisky nebo peněžní toky, které by podporovaly jeho cenu. Je to pastva pro spekulanty, ale ne pro investory hledající skutečnou hodnotu. Buffet je příznivcem Dlouhodobé investiční filozofie založené na základní analýze podniků, jejichž produkty a služby skutečně vytvářejí hodnotu a generují zisky. Bitcoin tuto filozofii nesplňuje. Nemá žádnou užitečnou funkci, která by podpořila jeho cenu, až na spekulaci. Proto ho považuje za rizikové a nehodnotné aktivum bez perspektivy.

https://www.youtube.com/watch?v=HVm7Pfb0ilY

Kdybyste mi nabídli všechny bitcoiny světa za 25 dolarů, nevzal bych si je, říká Warren Buffett v jednom ze svých nejznámějších vystoupení.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.