S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Souboj polovodičových ETF: Které má navrch?

Kryštof Jáně
18. 5. 2023
7 min read

Pokud se zajímáte o společnosti vyrábějící polovodiče, tak je tenhle článek přímo pro vás.

Dnes se společně podíváme na 2 největší ETF, která se zabývají investováním do společností, soustředících se právě na tento sektor.

Co je to ETF Vám asi nemusím představovat, ale pro zopakování: Jedná se o fond veřejně obchodovaný na burze. Jeho sena standardně kopíruje cenu společnosti, ke které je daný fond vázán. Pokud máme ale fondy, jež se zabývají investicemi do různých společností, jejich burzovní cena je tím samozřejmě ovlivněna.

Polovodiče vládnou světu. Bez nich bychom neměli moderní techniku tak, jak si známe. Díky stále vyspělejším technologiím výroby a plánování jednotlivých součástek jsme dospěli do bodu, kdy jsou počítače mnohdy na vyšší úrovni než software. Procesor jako mozek každého chytrého přístroje obsahuje několik miliard tranzistorů. Díky tomu, že se nám tyto součástky podařilo zmenšit téměř na atomární úroveň jsou naše stroje dnes tak výkonné. Dnes jsou nejmodernější čipy stavěny na 5 nanometrové technologii a pracuje se na dalších.

Dle Moorova zákona se dostaneme za 10-20 let na hranici možného zmenšování tranzistorů a s tím vázanou výkonnost moderních procesorů.

Firmy z tohoto odvětví již usilovně pracují na tom, aby vynalezli způsob, jak zajít dál a nezastavovat pokrok. K tomu je ale potřeba investovat velké množství peněz do výzkumu a technologií. Tento krok je obtížný a pokud si chcete vsadit na jednu společnost, že tohle dokáže, musíte mít zlaté ruce při výběru.

Mnohem jednodušší cesta je rozložit svůj kapitál do více společností. Nemusíte se poté stresovat, zda právě Vaše společnost dosáhne kýženého výsledku. Nejjednodušší cesta k diverzifikaci je přes ETF.

IShares Semiconductor ETF $SOXX-0.5% 

IShares Semiconductor ETF je spravován společností iShares, která je divizí společnosti BlackRock, jedním z největších správců aktiv na světě.

Toto ETF sleduje výkon indexu souvisejícího s odvětvím polovodičů. Obsahuje akcie různých společností z oblasti výroby čipů, polovodičových materiálů, zařízení pro výrobu polovodičů a dalších přidružených sektorů. Díky této diverzifikaci získá investor velmi dobré portfolio akcií, které souvisejí s výrobou a výzkumem polovodičů. Máte přehled o celém procesu výroby od těžby až po samotné zpracování výsledného produktu.

Mezi největší pozice patří dobře známá $NVDA-0.3%, $AMD+1.9%, $QCOM-0.7% nebo $INTC+2.5%.

Každá z těchto inovativních společností je odlišná ale přesto jsou si navzájem velmi blízké. Jako hlavní rozdíl je ten, jak vyrábí své procesory. To, že $NVDA-0.3% nebo $AMD+1.9% vyrábí čipy do grafických i procesorů nechme stranou. Intel $INTC+2.5% je společnost, která má svou výrobu plně pod kontrolou. Dělají si vlastní designy a poté si procesor i sami vyrobí a nemusí se spoléhat na ostatní továrny jako je třeba $TSM-2.2%. To je hlavní výhoda Intelu a proto jsou jejich procesory nejvíce využívány v klasických noteboocích nebo stolních počítačích.

Poplatky jsou u tohoto ETF přívětivé. Expense Ratio je ve výši 0,35% a to je vše. Pokud byste se chtěli dozvědět více tak můžete zde: https://www.etf.com/SOXX

Největší podíl investic je v USA a to drtivý - 90%. Na druhé příčce je Čína a Taiwan. V závěsu poté Nizozemsko a Francie. To je mix, který nabízí i mírnou diverzifikaci napříč kontinenty.

Aktuální cena

Fond spravuje přes 7,7 miliardy dolarů a je obchodovaný na burze NASDAQ. Byl založen v roce 2001 a od té doby si stačil připsat přes 500%. Aktuální cena jedné akcie se na burze obchoduje na ceně $431. Cena je od vrcholu vzdáleno o 23% a v souladu s růstem akcií, které vlastní se není čemu divit. Od začátku roku si toto ETF připisuje 25% a nezastavuje se.

$SOXX-0.5% 

Van Eck Semiconductor ETF $SMH-0.7% 

Zaměřuje se na investice do společností působících v odvětví polovodičů. Je spravován společností VanEck, která je známým poskytovatelem ETF a dalších investičních produktů.

Tento fond sleduje výkon specifického indexu souvisejícího s odvětvím polovodičů, který se zaměřuje na společnosti, které vyrábějí polovodiče, čipy, polovodičové komponenty nebo zařízení pro výrobu polovodičů. Cílem fondu je poskytnout investorům diverzifikovanou expozici na toto dynamické odvětví s vysokým potenciálem růstu.

Tento fond je o něco dražší, ale "pouze" o Expense Ratio - 0,35% a NET Expense Ratio - 0,35%.

Více info zde: https://www.vaneck.com/us/en/investments/semiconductor-etf-smh/

Největší výhodou pro hodně investorů bude také nižší celková cena jednoho kusu. Ta je dnes $130. Samozřejmě jde nakupovat tato ETF po částech, ale někdo má raději kupovat celé kusy pokud je to možné.

Jejich portfolio je velmi podobné jako u předchozího ETF pouze s jinými poměry akcií v něm. Největší pozicí je stále $NVDA-0.3%. Druhé je ale $TSM-2.2% následované $INTC+2.5%.

Polovodiče jsou základem moderní technologie, pohánějí všechno od chytrých telefonů a počítačů po umělou inteligenci a autonomní vozidla. S rychlým technologickým pokrokem se očekává růst poptávky po polovodičích, což přináší investiční příležitosti.

Investováním do VanEck Semiconductor ETF získávají jednotlivci přístup k diverzifikovanému portfoliu společností působících v polovodičovém průmyslu. Fond sleduje výkon specifického indexu souvisejícího s polovodiči, který zahrnuje společnosti zapojené do výroby polovodičů, čipů, polovodičových materiálů a souvisejícího vybavení.

Jednou z hlavních výhod investování do tohoto fondu je možnost získat expozici na celé polovodičové odvětví bez potřeby výběru jednotlivých akcií. To eliminuje potřebu rozsáhlého výzkumu a snižuje riziko spojené s investováním do jedné společnosti. Fond poskytuje širokou tržní expozici, umožňující investorům těžit z růstového potenciálu více společností působících v polovodičovém průmyslu.

Graf

Graf obou fondů vypadá velmi podobně s rozdílem ceny. V tomto případě je cena vysoko, jelikož samotné polovodičové společnosti rostou a podávají dobré výkony. V příštích dnes bude reportovat své výsledky Nvidia $NVDA-0.3%. To bude další odrazová můstek pro budoucí vývoj ceny.

$SMH-0.7% 

Závěr

Odvětví polovodičů se mi osobně líbí, ale nyní je na mě moc draho. Akcie jako je $NVDA-0.3% a $INTC+2.5% jsem pouze tradoval. Je pravda, že Buffett prodal jeho pozici v $TSM-2.2%, ale hlavním důvodem bylo geopolitické riziko. Tam bych osobně také neinvestoval a raději využil kapitál jinde.

Stále jde ale o odvětví budoucnosti a přední hráči na trhu jen tak z grafů nezmizí. I dnes se dají nakoupit za slušné ceny. Například Intel $INTC+2.5% je za mě velmi podhodnocený a se svou dividendou se díky nízké ceně dostal na zajímavá procenta.

Upozornění!

Nejedná se o finanční poradenství. Poskytuji veřejně dostupné údaje a sdílím své názory na to, jak bych se v daných situacích sám zachoval. Investování je rizikové a každý za svá rozhodnutí nese odpovědnost. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.