S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Inflace srazí burzu na kolena, připravte se na recesi a ztráty, varuje investory miliardář

Miliardář a investor Leon Cooperman se tento týden připojil k rostoucímu seznamu titánů Wall Street a investičních bank, kteří předpovídají recesi. V rozhovoru pro stanici CNBC řekl, že investory čekají těžké časy a měli by se připravit na to, že za vítěze se budou považovat hlavně ti, kteří dokáží minimalizovat své ztráty.

Leon Cooperman to vidí bledě

"Myslím, že to Fed úplně prošvihl, a myslím, že máme ještě hodně dřeva na štípání," řekl Cooperman v rozhovoru pro CNBC. "Domnívám se, že cena ropy nebo Fed nás do recese v roce 2023 dotlačí. Není to vytesáno do kamene, ale byl by to můj odhad."

V březnu Fed poprvé po čtyřech letech zvýšil svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu, protože ruská invaze na Ukrajinu způsobila prudký růst cen komodit. Nyní si centrální banka brousí zuby na zvýšení o půl bodu příští měsíc, protože někteří představitelé volají po ještě rychlejším tempu zvyšování sazeb do konce příštího roku.

Změna postoje Fedu přichází v době, kdy ceny ropy prudce vzrostly na více než 100 USD za barel a míra inflace se posunula na hodnoty, které nebyly zaznamenány za posledních čtyřicet let. Silná březnová zpráva o zaměstnanosti, která ukázala, že v USA přibylo téměř půl milionu pracovních míst a míra nezaměstnanosti klesla na pouhých 3,6 %, také dodala důvěryhodnost argumentům, že ekonomika může být přehřátá a že Fed jedná pomalu.

https://www.youtube.com/watch?v=geK-33_CxEg

Cooperman kritizoval opožděnou reakci Federálního rezervního systému na rostoucí spotřebitelské ceny v uplynulém roce a uvedl, že nyní může být nemožné zajistit pro ekonomiku "měkké přistání" - tedy omezení inflace, aniž by došlo k recesi.

"Vypůjčili jsme si z budoucnosti... Měli jsme naprosto nevhodnou měnovou politiku a myslím, že to musíme částečně napravit," řekl Cooperman, jehož majetek se odhaduje na 2,5 miliardy dolarů. "Myslím, že nás čeká těžké období."

Cooperman sice poznamenal, že inflace je k akciím v krátkodobém horizontu obvykle přívětivá, ale dodal, že když Fed zakročí v boji proti rostoucím spotřebitelským cenám, často to znamená katastrofu."Investoři chápou, že omezování inflace se rovná omezování růstu," řekl zkušený investiční matador.

Cooperman dodal, že je na čase, aby investoři byli opatrní a chránili svá portfolia uprostřed rostoucích tržních rizik, a na rovinu řekl: 

"V případě medvědího trhu vyhrává ten, kdo ztrácí nejméně."

Cooperman je jen jedním z mnoha miliardářů, kteří v posledních týdnech vystoupili s varováním před recesí. Miliardář Carl Icahn vydal v březnu varování investorům, že americkou ekonomiku může čekat recese "nebo ještě něco horšího". A Jeff Gundlach z DoubleLine Capital uvedl, že podle něj inflace v dubnu dosáhne 10 %, což donutí Fed zvyšovat sazby neudržitelným tempem, a tím vyvolat recesi.

Dokonce i investiční banky začínají předpovídat recesi, protože Wall Street začíná pociťovat horko z rostoucí inflace a zvýšených cen ropy. Deutsche Bank $DBK.DE+1.5%  ve středečním sdělení klientům uvedla, že její "základní scénář" pro americkou ekonomiku nyní zahrnuje recesi do konce příštího roku, a Goldman Sachs $GS+0.7%  uvedla, že vidí 38% šanci na recesi v USA do roku 2023.

Takže nezapomeňte připravit svá portfolia přátelé, Winter is coming!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @milan má karmu 2266 a je členem této komunity od 20/04/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

neřeším, jedu si dca 😎😎

teď ale jestli to je taky na správnou kartu 😀

neboj, $DOGEUSD+0.3% to není :D

Boomer time 🚨🚨🚨

Partner

Boomer možná, ale taky už má něco za sebou, a hlavně má výsledky 🤷‍♂️

Ale občas jejich minulé výsledky neznamenají, že se tentokrát nepletou... :/

Držím své kvalitní firmy s dividendou a ničeho se neobávám.

Partner

To je samozřejmě správná cesta 👍

To je hlavně podle mě cesta, která by se tady na buliosu měla více zdůrazňovat. A ne ty fantastické zhodnocení o miliony procent. To končí pláčem.

🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶

😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈😈

Kdo ještě nepredikoval recesi ať zvedne ruku 😁

👋

👋

👋

No tak nic... 😂😂

Já jsem ready 💪

Takže letos ještě ATH? 😏

Partner

Jak jinak 😂

Dříve nebo později to přijít musí, o tom žádná.

Partner

To jo no, tihle si jen dělají předplatné na větu "já vám to říkal" 😂