S&P 500 ^GSPC 5,230.16 +0.14%
Tesla TSLA $174.36 +3.50%
Alphabet GOOG $166.78 -2.06%
Apple AAPL $185.52 +1.35%
Meta META $470.36 -1.23%
Microsoft MSFT $413.15 -0.38%
Amazon AMZN $186.98 -0.27%
Nvidia NVDA $898.47 -0.03%

TECHNOLOGICKÉ AKCIE S POTENCIÁLEM RŮSTU

Matyáš Stedry
30. 5. 2023
7 min read

Investoři dnes mají přístup k obrovskému množství informací, které jim mohou pomoci při výběru nejlepších akcií. Ve skutečnosti je informací tolik, že často mohou vést spíše k zahlcení a zmatku, než aby poskytly jasný signál.

Proto by možná bylo nejlepší držet se nekomplikovaného režimu a nechat se vést odborníky na výběr akcií. A na Wall Street je právě teď nejlepší z nich analytik Jeffries Mark Lipacis. Podle TipRanks, platformy, která sleduje a měří výkonnost každého, kdo poskytuje finanční poradenství online, bylo za poslední rok 72 % Lipacisových doporučení úspěšných. Zároveň jeho doporučení přinesla průměrný výnos 29,7 %. Díky těmto ukazatelům se tento pětihvězdičkový odborník stal nejlepším analytikem ulice.

V poslední době Lipacis sepisuje pozitivní hodnocení dvojice akcií polovodičových společností a věří, že jsou připraveny na další růst. Podívejme se tedy, čím tyto akcie vynikají nad ostatními.

GlobalFoundries $GFS+1.6% 

První polovodičovou akcií, na kterou se podíváme, je GlobalFoundries, významný hráč v americkém čipovém průmyslu s velkým nadnárodním zastoupením. Společnost sídlí na Maltě ve státě New York a působí v USA, v EU a ve východní Asii s velkým zastoupením v Singapuru. Výrobky společnosti se používají v chytrých mobilních zařízeních, v aplikacích internetu věcí, v osobních počítačích a v automobilovém, leteckém a obranném průmyslu.

Na rozdíl od mnoha amerických výrobců čipů si společnost GlobalFoundries zachovala silnou přítomnost ve své domovské zemi – s návrhářskými a výzkumnými centry na západním pobřeží a výrobními a slévárenskými závody na severovýchodě země. To dává společnosti výhodu v době rostoucího geopolitického napětí s Čínou – hlavním technologickým konkurentem – oproti Tchaj-wanu – největšímu světovému vývozci čipů. Společnost GlobalFoundries navíc aktivně chrání své duševní vlastnictví a nedávno podala žalobu na technologického a obchodního giganta IBM kvůli údajnému zneužití obchodního tajemství.

Výhoda domácího prostředí a bezpečná tajemství se hodí, ale investoři chtějí vidět výsledky. Čísla společnosti GlobalFoundries za 1Q23 byla sice dobrá, ale ne všechny zprávy investory potěšily.

Čtvrtletní nejvyšší zisk ve výši 1,84 miliardy dolarů se meziročně propadl o 5 %, ale dostal se těsně nad prognózu, kterou překonal o 10 milionů dolarů. Na dolním řádku se zisk společnosti GlobalFoundries mimo GAAP ve výši 52 centů na akcii meziročně zvýšil o 10 centů a překonal odhady o 3 centy. Za zmínku stojí také to, že společnost vykázala likvidní rezervy v celkové výši 3,23 miliardy dolarů.

Akcie však po zveřejnění výsledků klesly. Investory znepokojilo nedodržení očištěného zisku EBITDA (655 mil. USD oproti očekávání analytiků ve výši 694,7 mil. USD) a současné oznámení změn ve vedení společnosti, kdy na pozice finančního ředitele a ředitele divize CBO nastoupili noví lidé.

Hlavní analytik Mark Lipacis si však starosti nedělá. Při hodnocení tisku Lipacis uvedl, že důležitou výhodou společnosti je její „onshore“ působení v USA, a napsal: „Společnost je v USA: „GFS považujeme za přední slévárnu analogových a smíšených signálů, která těží z poptávky po internetu věcí a zákazníků, kteří přecházejí na model fab-lite. Společnost GFS nadále považujeme za příjemce výhod trendu nacionalizace dodavatelského řetězce. V důsledku toho očekáváme, že si společnost GFS udrží prémiový násobek ocenění.“

GFS
$51.93 $0.84 +1.64%
Capital Structure
Market Cap
28.4B
Enterpr. Val.
28.8B
Valuation
P/E
31.7
P/S
3.9
Dividends
Yield
-
Payout
-

Na základě tohoto postoje hodnotí Lipacis akcie GFS jako kupní a stanovuje cílovou cenu 73 USD, což znamená 22% potenciál růstu v horizontu jednoho roku.

Přední analytik Wall Street je v tomto ohledu jen stěží výjimečný. Akcie společnosti GFS mají 12 nedávných hodnocení analytiků, z nichž 11 je “ Buy“ oproti 1 „Hold“, což představuje konsenzuální hodnocení „Strong Buy“.

Texas Instruments $TXN+0.0% 

Další na řadě je Texas Instruments, firma se sídlem v Dallasu, která má dlouhou historii v oblasti technologií. Společnost byla založena v roce 1930 jako výrobce elektroniky a v 60. letech 20. století se stala silnou značkou v oblasti spotřební elektroniky, známou svými populárními řadami kalkulaček a sérií vzdělávacích hraček „Speak & Spell“. Dnes je společnost známá jako významný dodavatel analogových technologií, elektroniky a procesorových čipů pro průmyslové hospodářství a je významným dodavatelem pro potřeby špičkových technologií v automobilovém i leteckém průmyslu. TI si stále udržuje pozici ve vzdělávacím sektoru a na trhu má několik grafických kalkulaček.

To vše tvoří pozadí jedné z největších technologických společností na světě. TI se může pochlubit tržní kapitalizací 155 miliard dolarů a v loňském roce dosáhla tržeb něco přes 20 miliard dolarů. Firma má také dobré výsledky v oblasti návratnosti hodnoty akcionářům. Od roku 2004 společnost 19 let po sobě zvyšovala dividendy a zároveň snížila počet akcií v oběhu o 47 %. Ve stejném období společnost TI rovněž vykázala 11% roční nárůst volného peněžního toku.

V posledním vykázaném čtvrtletí, 1Q23, však TI vykázala smíšené výsledky. V horní linii byly tržby ve výši 4,38 miliardy USD o téměř 11 % nižší než v 1Q22 – byly však o 10 milionů USD lepší, než se očekávalo. Hospodářský výsledek na akcii ve výši 1,85 USD byl nižší než 2,18 USD v předchozím období, ale překonal prognózu o 7 centů, tj. o 3,6 %.

Přesto se společnost se svým průvodcem nepotkala. Výhled tržeb za 2. čtvrtletí byl stanoven v rozmezí 4,17 až 4,53 miliardy dolarů oproti konsensuální hodnotě 4,46 miliardy dolarů. Pokud jde o zisk, výhled na 2. čtvrtletí počítá s výnosem na akcii v rozmezí 1,62 až 1,88 USD; konsenzus počítal s hodnotou 1,87 USD.

Při pohledu pod pokličku společnosti TI po zveřejnění výsledků zůstává Mark Lipacis optimistický. Všímá si slabších výsledků v meziročním srovnání, ale stále se cítí dlouhodobě jistý.

„Upozornili jsme na TXN jako na naši nejlepší analogovou volbu s velkou kapitalizací, která směřuje k výsledkům, protože to byla jedna z mála analogových společností, u které došlo k podstatnému snížení odhadů zisku na akcii za rok CY23 (~20 %), a od počátku roku se jednalo o akcie se spodním kvartilem výkonnosti… Nadále upřednostňujeme TXN, protože dodává pod trendovou linií a věříme, že její interní výrobní strategie povede k nárůstu podílu… Zůstáváme kupci i po tisku,“ poznamenal Lipacis.

TXN
$187.12 $0.07 +0.04%
Capital Structure
Market Cap
170.3B
Enterpr. Val.
182.0B
Valuation
P/E
29.1
P/S
10.1
Dividends
Yield
2.7%
Payout
78.1%

Lipacis proto potvrdil rating Buy a cílovou cenu 215 USD, která naznačuje prostor pro 22% zhodnocení akcií v příštích 12 měsících.

Velká technologická jména nikdy nezklamala pozornost Wall Street a Texas Instruments má v evidenci 19 analytických hodnocení, z toho 8 kupujících, 9 držících a 2 prodávající – což představuje konsenzuální hodnocení mírného nákupu.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.