S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Jednou z nasich najvacsich pozicii v portfoliu su akcie spolocnosti Activision Blizzard. Aktualne sa caka na regulatorny proces a ci bude transakcia s Microsftom schvalena alebo nie. Microsoft ponukol 95 USD za akciu cash.

Viac ako 40 krajín akviziciu uz schvalilo a momentalne sa caka ako dopadne sud v USA a Velkej Britanii. Tieto dve krajiny maju zatial problem s akviziciou ale Microsoft sa odvolal a bude sa dozadovat schvalenia na sudoch.

Pár dni dozadu, Competition Appeal Tribunal vo Velkej Britanií stanovil hlavny hearing na 24.7.2023, ktorý bude trvať niekoľko dní. Jedinou prekažkou aktualne aby mohol Microsoft tuto akviziciu uzavriet a akcionari dostali vyplatene 95 USD na akciu je UK regulator. V USA je právny proces trochu iný, v prípade, že by chceli transakciu naozaj zablokovat, lokalny sudca by musel podat tzv. injuction na administrative judge. Toto sa zatial nestalo, takze ak Microsoft dostane povolenie z UK, transakciu uzavrie a nasledne sa bude sudit s FTC (USA regulator) alebo navrhne nejaky settlement.

Kedze finalny hearing je 24.jula 2023, predpokladam ze v priebehu augusta by sme mali mat finalny verdikt potvrdený súdom či UK transakciu povoli alebo nie.

V prípade, že by akvizicia nebola uspesna Microsfot musi vyplatit ATVI, 3mld USD break-up fee, čo by navysilo cash bilanciu ATVI na zhruba 15mld USD, cca 25% marketcapu. Lepsi balance sheet sa bude tazko hladat.

Nemam obavu, ze v pripade neuspechu nebude ATVI vediet co s volnym cashom. Poslednu vacsiu akviziciu, ktoru ATVI robil bola kupa firmy KING, ktora ma viacero mobilných hier najznamejsia je Candy Crush. ATVI dal za King v roku 2016 5,9mld USD. Dnes King zarobi v priemere 200m cisteho zisku za kvartal, takze skoro 1mld USD rocne. 

Da sa konstatovat, ze ATVI kupil King velmi lacno, myslim ze podobne spravanie nas bude cakat ak by nahodou akvizicia s Microsoftom nebola uspesna.

ATVI
$94.42 -$0.05 -0.05%
Capital Structure
Market Cap
74.3B
Enterpr. Val.
67.1B
Valuation
P/E
34.6
P/S
10.7
Dividends
Yield
1.0%
Payout
0.0%

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

A čo by sa stalo s hodnotou ATVI, ak by náhodou akvizícia neprešla? Myslíte, že by to bol výrazný pokles?

Myslim si, ze ATVI moze mat hodnotu medzi 95-100 USD aj bez akvizicie, vsetci by zacali preratavat ako to ohodnotit aj s break up fee 3mld.

Můžete kdyžtak prosím nějak upřesnit o co přesně jde v USA? Pokud se nepletu tak MSFT nabídl ostatním výrobcům konzolí záruku na 10let pro hlavní franšízu a Nintendo s tím souhlasilo, SONY z toho chce očividně vytřískat více.

Myslím si, že Microsoft proto aby to vyšlo dělá mnoho. Jen se tomu pořád všichni brání, takže jasně, je to otázka peněz a jak z toho vytřískat ještě víc ze strany konkurentů.

v USA FTC povedalo, ze su proti transakcii a filling podalo u lokalneho sudcu v ramci FTC. Nedalo Microsoftu ani len poriadne vyargumentovat pripadne ustupky tzv. remedies. (10 rocne kontrakty s konkurenciou pre distribuciu obsahu) FTC samo o sebe nemoze transakciu zablokovat, musi to spravit sud. Takze ak bude naozaj chciet realne v USA transakciu zablokovat budu musiet podat injuction. Argumenty su na strane Microsoftu. Je to hodne politicke, nechcem konspirovat ale vyzera to tak ze FTC a CMA spolupracuju, a FTC predpokladalo, ze ked to CMA zamietne tak bude vyssia sanca ze Microsoft od toho odskoci. Aj predvcerom na tom hearingu bolo jasne, ze CMA chce co najviac zdrzovat aj ked bez  dovodov aby musel Microsoft rozmyslat nad tym ci sa im oplati predlzit merger agreement, aktualne musia transakciu uzavriet do 18.jula 2023, co je nahrane aj s hearingom v UK aj prvym pojednavanim v USA, ktore bude 2. augusta. Sudca v UK im na to neskocil a chce to vyriesit ASAP, preto aj akcie posledne dni idu hore, kedze trh vnima, ze CMA nema az take dobre argumenty a na prvom hearingu vyzneli dost zle.

Podla mna Microsoft/ATVI sa dohodnu na predlzení deadlinu akvizicie do konca augusta/septembra a urobia vsetko preto aby to nakoniec v UK preslo, potom vyhlasia ze transakciu zavru a vyplatia akcionarov. USA ich bud zazaluje a bude prebiehat sud alebo sa dohodnu, ze prijmu rovnake remedies ako napr. EU, Ak by FTC vyhralo, Microsoft by potencionalne mohol ATVI aj divestovat.

Este je par krajin na ktorych rozhodnutie sa caka, Kanada, Novy Zeland, Australia ale tie maju dat final stanovisko v priebehu juna. Cakam ze akviziciu schvalia.

Velke diky za podrobne info a budu nam drzet palce at zdravy rozum zvitezi;)

$ATVI+0.1% TOP! 🚀

Tahle teze vypadá vážně dobře 🤔

Partner

Akcii sleduji a společnost se mi líbí. Ať to dopadne jakkoliv, $ATVI+0.1% bude mít pořád potenciál.