S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Tato ETF jsou naprostým základem pro každého pasivního investora

Dominik Petrnoušek
3. 6. 2023
6 min read

Pasivní investování se stává stále populárnějším způsobem, jak se zajistit a participovat na akciových trzích. Zatímco aktivní investoři se snaží překonat trh a dosáhnout nadprůměrné výkonnosti, pasivní investoři mají úplně jiný cíl, který lze sledovat díky těmto dvěma indexům.

Pasivní investoři totiž zpravidla chtějí "pouze" následovat trh. Což když se jim povede, tak mají z půlky vyhráno. Jedním z nejoblíbenějších a nejefektivnějších způsobů pasivního investování je skrze ETF. Zejména pak skrze dvě konkrétní ETF - tedy spíše indexy, výběr ETF už je pak na vás.

ETF jsou investiční fondy, které jsou obchodovány na burzách podobně jako akcie. ETF sledují výkonnost určitého trhu nebo indexu a umožňují investorům snadný a efektivní způsob, jak diversifikovat své portfolio a minimalizovat rizika spojená s investováním do jednotlivých akcií.

Král je jen jeden

Jako je Bitcoin král kryptoměn, tak S&P 500 je králem mezi indexy.

Index S&P 500 (Standard & Poor's 500) je akciový index sestavený z 500 největších společností obchodovaných na burzách v USA. Tyto společnosti zahrnují širokou škálu odvětví, jako je technologie, zdravotnictví, energetika, finančnictví a další. S&P 500 je považován za jeden z nejlepších ukazatelů výkonnosti amerického akciového trhu a jeho dlouhodobá výkonnost byla velmi dobrá.

Přestože svou současnou velikost (a název) získal v roce 1957, jeho počátky sahají až do 20. let 20. století. Průměrný roční výnos od jeho založení v roce 1928 do 31. prosince 2022 činí 9,82 %. Průměrný anualizovaný výnos od přijetí 500 akcií do indexu v roce 1957 do 31. prosince 2022 činí 10,15 %.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

Investování do indexu S&P 500 může být vhodnou investicí pro investory hledající diverzifikaci svého portfolia a snížení rizika prostřednictvím investování do velkého počtu různých společností v různých odvětvích. Existuje několik způsobů, jak investovat do S&P 500, z nichž nejpopulárnější jsou bezesportu ETF.

Existuje mnoho ETF, které sledují výkonnost indexu S&P 500, a některé z nejpopulárnějších jsou například SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.2%, iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.2% a Vanguard S&P 500 ETF $VOO+0.1%. Tyto ETF jsou obchodovány na burzách a umožňují investovat do širokého spektra amerických společností, které jsou zahrnuty v indexu S&P 500.

Je důležité si uvědomit, že každé ETF má své vlastní náklady a strategie, takže je důležité pečlivě zvážit různé možnosti a vybrat si ETF, který nejlépe odpovídá vašim investičním cílům a preference. Konkrétně tím myslím akumulační a distribuční varianty, různé domicily atd.

Akumulační vs distribuční ETF. Neudělejte chybu v tomto klíčovém rozhodnutí!

ETF SPDR S&P 500 ETF $SPY+0.2% je největší a nejstarší ETF sledující výkonnost indexu S&P 500. SPY byl uveden na trh v roce 1993 a od té doby se stal jedním z nejoblíbenějších ETF na světě. SPY je obchodován na burze NYSE Arca a aktuálně má hodnotu tržní kapitalizace přibližně 300 miliard dolarů.

Bohužel vám tu o něm můžu psát tak maximálně pro zajímavost. Jde totiž o Americké ETF, které investor u nás oficiálně koupit nemůže. Omezuje to změna, která platí od roku 2018. Samozřejmě u většiny brokerů ETF seženete v podobě CFD - tedy kontraktu. Na ten se ale nevztahují nejrůznější výhody a povinnosti jako na skutečné ETF. Alternativou jsou ale evropské varianty, které sledují stejný index.

iShares Core S&P 500 UCITS ETF $CSPX - Tento ETF je spravován společností BlackRock a sleduje výkonnost indexu S&P 500. CSPX nabízí investorům snadný způsob, jak investovat do indexu s minimálními náklady a je obchodován na burzách v Evropě. Dále SPDR S&P 500 UCITS ETF $SPY5, Vanguard S&P 500 UCITS ETF $VUSA.

Je král opravdu jen jeden?

Z pohledu oblíbenosti je skutečně S&P 500 asi králem. Je tu ale ještě jedna hodně podobná varianta. Ještě diverzifikovanější. Ještě... lepší? 

Index All-World je index, který zahrnuje akcie společností z celého světa a měří výkonnost světového akciového trhu. Index je sestaven společností MSCI (Morgan Stanley Capital International) a zahrnuje více než 3000 společností v různých zemích a odvětvích.

Index All-World je vážen podle tržní kapitalizace jednotlivých společností, což znamená, že větší váha je přidělena větším společnostem s větší tržní kapitalizací. To znamená, že výkonnost indexu je ovlivněna vývojem největších společností na světě.

Index All-World je rozdělen do několika regionálních indexů, včetně indexů pro Severní Ameriku, Evropu, Asii a Pacifik. Tyto regionální indexy jsou dále rozděleny na jednotlivé země a odvětví, což umožňuje investorům sledovat vývoj specifických trhů a odvětví.

Investování do indexu All-World je možné prostřednictvím jak jinak - ETF, které sledují výkonnost indexu. Některé z nejpopulárnějších ETF, které sledují index All-World, jsou například iShares MSCI ACWI ETF $ACWI+0.2%, Vanguard Total World Stock ETF $VT a SPDR MSCI ACWI ex-US ETF $CWI+0.5%.

Investování do indexu All-World umožňuje investorům dosáhnout diverzifikace po celém světě. Doslova si kupujete výkonnost lidstva.

Opět zde platí to samé jako u předchozích ETF - oficiálně můžeme jen EU varianty. Třeba:

iShares Core MSCI ACWI UCITS ETF $SWDA - Tento ETF, který je spravován společností BlackRock, je největším ETF sledujícím index All-World v Evropě. Dále Xtrackers MSCI ACWI UCITS ETF $XDWD, Vanguard FTSE All-World UCITS ETF $VWRL

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.