S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Je lepší Berkshire nebo SAP500? Zvolte ultimátní pasivní investiční nástroj

Dominik Petrnoušek
4. 6. 2023
4 min citire

Pasivní investice jsou mezi investory velice oblíbené. Zpravidla k tomu využívají ETF - a to zejména na index S&P 500 - do kterého prostě investují a nic jiného neřeší. Existují ale hlasy, které tvrdí, že přesně k tomuto účelu se dají ještě lepší alternativa.

Tou alternativou je Berkshire Hathaway $BRK-B+0.9% legendárního investora Warrena Buffetta. Jak si stojí ve své výkonnosti vůči indexu? Je vhodnější volbou pro investory?

Takto si vede Berkshire proti indexu S&P 500

Nejprve si ale pojďme představit obě varianty jednotlivě.

S&P 500

S&P 500 je jeden z nejznámějších a nejsledovanějších indexů velkých amerických společností. Sestavuje ho ratingová agentura Standard & Poor's a zahrnuje 500 největších korporací obchodujících na burze v USA. Zastupuje přibližně 80 % celkové tržní kapitalizace amerického akciového trhu.

Je to index s širokou diverzifikací, pokrývá všechny hlavní sektory ekonomiky - technologie, zdravotnictví, finance, média atd. Jeho vývoj sledují investoři jako indikátor celkového stavu americké ekonomiky. Růst indexu znamená růst ekonomiky.

https://www.youtube.com/watch?v=beumv2JYdNM

S&P 500 existuje již desítky let, má historii sahající až do 50. let. Průměrného ročního zhodnocení dosahoval kolem 10 %, porážel tedy inflaci. Tento index tedy dlouhodobě vydělal investorům peníze.

Index je základem pro pasivní investování. Existují indexové fondy, které se snaží sledovat jeho výnosnost. Tyto fondy mají nízké poplatky a jsou plně transparentní. Jsou považovány za bezpečné investice kvůli diverzifikaci, ale historicky překonávají aktivně řízené fondy.

Berkshire Hathaway $BRK-B+0.9% 

Berkshire Hathaway je investiční holdingová společnost, kterou řídí legendární investoři Warren Buffett a Charlie Munger. Její hodnota je přes 720 miliard dolarů a jedná se o šestou nejhodnotnější společnost na světě.

Berkshire vlastní podíly v desítkách amerických společností jako Coca-Cola, American Express, Bank of America a Kraft Heinz. Drží více než 90 % několika firem, které jsou součástí Berkshire, jako GEICO a Dairy Queen.

https://www.youtube.com/watch?v=ee5BzwBCERE

Warren Buffett je znám svou investiční filozofií hledání podhodnocených firem s dlouhodobým potenciálem růstu, které pak drží velmi dlouho. Má spíše konzervativní přístup. Investice Berkshire tvoří dvě hlavní složky - podíly v jiných společnostech a ziskové provozy vlastněné Berkshire přímo. Zisky Berkshire pocházejí hlavně z oceňování těchto investic, zejména díky růstu tržní ceny podílů, které drží.

Berkshire má velké rezervy hotovosti, kterou používá k nákupu podhodnocených společností v době poklesu trhu. Hlavní předností je reputace a zkušenost Warren Buffetta a Charlieho Mungera, kteří tu jsou již desítky let. Berkshire jim dovoluje kontrolovat velkou hodnotu aktiv a investovat ji dlouhodobě s malým tlakem akcionářů na krátkodobé výsledky.

Co je lepší?

Pokud hledáte nižší riziko, větší historickou jistotu a větší diverzifikaci, pak je to index. Berkshire je ale vhodnější pro specifickou skupinu investorů...byť se také potýká s problémy.

Buffett je totiž ve složité situaci. Má příliš mnoho hotovosti, kterou nedokáže utratit. Operuje s tak obrovským množstvím peněz, že mu to prostě svazuje ruce.

A problémem, respektive spíše rizikem je právě Warren Buffett sám. Od samého začátku stojí Berkshire na něm. Na jeho vedení, na jeho dohledu. Byť se mluví o tom, že management a jeho nástupce jsou stejně kvalitní, riziko úpadku po jeho odchodu je stále naprosto reálné. Historie indexu S&P 500 naznačuje, že se dlouhodobě nic nezmění.

Pokud tedy hledáte potencionálně výnosnější investici, pak může být Berkshire lepší volbou. Jde-li vám ale o co největší jistotu, pak pro vás bude asi lepší investice skrze ETF do indexu. Jak už to tak u investic bývá - je to něco za něco.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a dalších zdrojů. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Logare în Bulios

Conectează-te și urmărește-ți acțiunile favorite, creează un portofoliu și discută cu alții


Nu ai un cont? Alătură-te nouă

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.